ANALIZĂ ŞTIRILE PRO TV. Ce urmează în procesul lui Dragnea şi când se dă sentinţa finală
Corespondentul ProTV Ovidiu Oanţă explică care sunt consecinţele juridice ale condamnării lui Liviu Dragnea.
Hotărârea de joi, prin care liderul PSD a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare, nu este definitivă şi poate fi contestată, atât de Liviu Dragnea, cât şi de procurorii anticorupţie. Cazul va fi judecat de un complet de cinci magistraţi. Preşedintele Camerei Deputaţilor va contesta sentinţa, potrivit avocatului său. De la comunicarea minutei sentinţei, toţi cei 11 inculpaţi, dar şi procurorii, pot face apel.
Veştile nu sunt însă deloc bune pentru Liviu Dragnea, pentru că procurorii DNA nu sunt mulţumiţi de sentinţă, aşa că vor insista pentru o pedeapsă finală mai mare. După declararea apelurilor, cei 3 judecători vor trebui să motiveze sentinţa, o procedură care se anunţă de pe acum de lungă durată. Judecătorii trebuie să motiveze în detaliu de ce au luat decizia de a-l condamna pe Dragnea, iar din acel moment începe judecata apelului la completul de 5.
Procesul ar putea să nu fie la fel de lung precum cel din primă instanţă, dar va mai dura până la o decizie definitivă. În procedura apelului vor trebui administrate din nou toate probele, iar apoi instanţa poate da decizia definitivă, care poate fi achitare, condamnare definitivă sau rejudecarea întregului caz în primă instanţă – există deja precedente în acest sens. Cel mai probabil, soarta liderului PSD va fi decisă abia în primăvara-vara anului viitor.
Liviu Dragnea a fost judecat pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, în legătură cu angajarea la Direcţia de Protecţie a Copilului Teleorman a două persoane, care, deşi erau plătite din banii statului, lucrau pentru organizaţia PSD, după cum spun anchetatorii.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, despre care acuzatorii spun că s-ar afla în spatele acestei afaceri, a susţinut că este nevinovat. Înainte să-l declare vinovat şi să dispună trimiterea lui după gratii, cei 3 judecători, din secţia penală au stabilit în unanimitate că nu se face vinovat de unul din cele două capete de acuzare respectiv de instigare la fals intelectual, ba chiar unul dintre membrii completului era de părere că preşedintele PSD ar trebui chiar achitat şi pentru cea de-a doua acuzaţie, respectiv instigare la abuz în serviciu.
Astfel, Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu și s-a anulat suspendarea din Dosarul Referendumul. În cazul fostului director general al DGASPC Teleorman, judecătorii au dispus o pedepasa tot cu executare. Iar ceilalţi inculpaţi au primit condamnări la închisoare cu suspendare.
Fosta soţie a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodan, a scăpat basma curată în acest scandal de corupţie, pentru că a achitat parte importantă din prejudiciu, judecătorii instanţei supreme au decis să înceteze procesul penal îndreptat împotriva sa. Chiar şi aşa, fosta doamnă Dragnea, a fost amendată administrativ cu o mie de lei.
Sursa: Pro TV
Etichete: PSD, proces, Liviu Dragnea, avocat, apel, dosar, ovidiu oanta, instanța supremă, bombonica,
Dată publicare:
22-06-2018 13:22