Analiza BBC. Ascensiunea bandelor neo-naziste din inchisorile SUA. Cum au ajuns sa ucida procurori

05-04-2013 09:37


Neo-nazist

Trei oficiali ai justitiei americane care au abordat problema bandelor neo-naziste din inchisori au fost ucisi recent.

Formate initial pentru a lupta impotriva celorlalte bande, aceste grupari sunt acuzate acum pentru mai multe activitati criminale in afara inchisorilor - de la trafic de dorguri si rapiri pana la asasinate.

Jurnalistii de la BBC incearca acum sa afle cum a fost posibil ca acesti detinuti neo-nazisti sa organizeze retele criminale de o asemenea amploare.

Cu tunsorile de tip "skinhead" si tatuaje cu svastica nazista, liderii acestor bande sunt 'ingropati adanc" in puscariile dure ale Americii. Insa in mai putin de 3 luni au avut loc 3 crime, care au pus lumina reflectoarelor asupra bandelor de extrema-dreapta din inchisori, ale caror tentacule infractionale se intind cu mult in afara zidurilor.

Sambata, scrie BBC News, au fost gasite cadavrele procurorului districtual Mike McLelland (63 de ani) din Kaufman County (Texas) si ale sotiei sale Cynthia (65 de ani). Adjunctul lui McLelland, Mark Hasse, a fost si el ucis in luna ianuarie - in exact aceeasi zi in care se facea anuntul declansarii unei anchete impotriva Fratiei Ariane din Texas, un grup care lupta pentru "suprematia rasei albe", format in inchisorile din Texas.

Politia investigheaza daca exista o legatura intre uciderile lor si moartea lui Tom Clement, sef al bandelor din inchisorile din Colorado.

Suspectul principal in aceste cazuri era fostul detinut Evan Ebel, despre care se spunea ca ar fi apartinut bandei 211 Crew - o alta grupare violenta extremista. Conform documentelor oficiale, trupul sau era acoperit cu tatuaje neo-naziste. Ebel a murit intr-un schimb de focuri, la doua zile dupa Clement.

In timp ce aceste crime raman nerezolvate, autoritatile incearca sa se concentreze asupra dezvoltarii neobisnuite a influentei bandelor neo-naziste din inchisori. Liga Anti-Defaimarii - o organizatie care monitorizeaza cazurile de ura rasiala din SUA - descrie gruparea Fratia Ariana din Texas (FAT), ca fiind "cel mai violent si extremist grup din Statele Unite". Se spune ca aceasta banda, care ar avea aproximativ 2.000 de membri, ar fi responsabila pentru uciderea a 29 de persoane in America, intre anii 2000 si 2012. Obiectivul lor principal a depasit etapa in care se axa pe raspandirea propagandei rasiale si dobandirea suprematiei in inchisori, ajungand la formarea unei retele ample de crima organizata, in stil mafiot.

In noiembrie 2012, FBI a acuzat 34 de membri ai FAT pentru trei crime, cateva incercari de asasinare, atac armat, rapiri si tentativa de trafic de metamfetamine si cocaina. Conform documentelor tribunalului, FAT avea o structura organizatorica puternica, infiltrata in 5 regiuni - fiecare fiind condusa de un "general".

"Daca ne uitam la gruparile extremiste interne din SUA, ele sunt responsabile pentru multe omucideri - mai mult decat oricine altcineva - iar majoritatea sunt legate de acte de insubordonare sau razbunari impotriva celor care le datorau bani", spune Brian Levin, director la Centrul Universitar al Californiei pentru Studiul Urii si al Extremismului. Iar dintre crimele confirmate ca apartinand gruparii Fratiei Ariane din Texas (FAT), se estimeaza ca aproximativ 41% au fost "ucideri interne", in interiorul gruparilor.

Citit mai multe despre ascensiunea gruparilor neo-naziste in inchisorile americane pe site-ul BBC News.

Sursa: BBC NEWS

VIDEO PROTVPLUS.RO