Alegeri parlamentare in Iran. Participare mare la vot: 64%, conform estimarilor oficiale
Aproximativ 64% din totalul de 48 de milioane de alegatori iranieni au mers la urne vineri pentru a-si alege cei 290 de deputati ai noului Parlament.
Anuntul a fost facut de ministrul de Interne Mostafa Mohammad Najjar, citand o prima "estimare" oficiala, relateaza AFP. Ministrul, care s-a exprimat la televiziune, a "multumit poporului iranian" pentru aceasta participare masiva la vot care, potrivit lui, a "dezamagit inca o data sperantele inamicilor".
Puterea conservatoare iraniana, aflata in cautarea legitimitatii populare dupa criza grava pe carea traversat-o dupa alegerea contestata a presedintelui Mahmoud Ahmadinejad in 2009, a anticipat o participare masiva la acest scrutin, in pofida boicotului opozitiei reformatoare.
Alegeri 2024
10:11
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
Participarea la alegerile legislative oscileaza de obicei intre 50 si 70 la suta, iar la ultimele alegeri din 2008 a fost de 55,4 la suta, potrivit datelor oficiale. Potrivit lui Najjar, participarea la Teheran, de obicei mai redusa decat in restul tarii, ar urma sa se apropie de 48 la suta, in crestere cu peste 15 puncte in raport cu 2008.
Primele rezultate partiale anuntate sambata nu permiteau sa se anticipeze un raport de forte intre diferitele factiuni conservatoare, respectiv intre sustinatorii si adversarii lui Ahmadinejad, care vor domina viitorul Majlis.
Ministrul a declarat ca 135 dintre cele 290 de mandate ale Majlis au fost deja atribuite, in special in circumscriptii mici, in timp ce numararea buletinelor continua in marile orase si ar putea dura pana luni. Multi dintre acesti deputati sunt figuri noi, care se prezinta drept "independenti" a caror orientare este dificil de anticipat. Presedintele Parlamentului in exercitiu Ali Larijani, unul dintre principalii adversari ai lui Ahmadinejad, a fost ales fara surpriza la Qom (centru).
Mai multi deputati in exercitiu, cunoscuti pentru sustinerea acordata Guvernului, au fost invinsi in provincie. Parvin Ahmadinejad, sora presedintelui, care s-a prezentat la alegeri pentru prima data, a fost invinsa la Gharmsar (nord), orasul sau natal.
Conservatorii care i se opun presedintelui, raliati in spatele lui Larijani, au cunoscut si ei infrangeri, cum ar fi un veteran al Parlamentului, Ahmad Nategh Nuri, fratele fostului presedinte al Majlis Ali Akbar Nategh Nuri. Fara surpriza, mai multe personalitati ale grupului parlamentar reformator au fost invinse, chiar daca liderul grupului, Mohammad Reza Tabesh, a obtinut un nou mandat.
Principalele miscari reformatoare, care detineau 60 dintre cele 290 de mandate in Parlament, au decis sa boicoteze scrutinul pentru a protesta fata de represiunea pe care o suporta din 2009.