Afacerea Dog Town. Legatura dintre fondatorii celui mai mare oras de caini si Sorin Oprescu


Ultimul update: Sambata 07 Septembrie 2013 02:17
Data publicarii: Miercuri 04 Septembrie 2013 19:14
Categorie: Special

Primarul general, Sorin Oprescu, se lauda anul trecut ca va curata strazile de zecile de mii de maidanezi.

Solutia era atunci proiectul Asociatiei Portico, numit "Dog Town" - sau Orasul Cainilor, un loc special pentru cazarea maidanezilor in afara Bucurestiului. Sorin Oprescu a participat chiar si la inaugurarea adapostului din Giurgiu.

Ne aflam la 35 de kilometri de Bucuresti, in judetul Giurgiu, unde de mai bine de un an functioneaza ceea ce se anunta a fi cel mai mare oras de caini din Romania.

Primarul Sorin Oprescu declara anul trecut, in luna mai, la inaugurarea acestui adapost, ca aici ar trebui, in prima faza, sa fie gazduiti 2000 de caini urmand ca in anii urmatori capacitatea sa creasca la aproximativ 10.000 de caini.

In realitate, insa, pana acum, doar 2 din cele 6 hale de aici au fost amenajate, iar costurile investitiei s-au ridicat la 1,5 milioane de lei.

Asa ca, in prezent, cifrele contrazic datele de anul trecut. Acum, aici pot fi adapostiti doar 400 de caini, iar in acest moment, in padocurile de la Dog Town sunt tinuti 392.

Cu toate ca, potrivit Ministerului de Finante, adapostul a avut anul trecut un profit de peste 800 de lei, deocamdata nu exista fonduri pentru amenajarea mai multor spatii de cazare pentru caini.

Despre "Dog Town" a vorbit deschis chiar Primarul Sorin Oprescu inca de anul trecut. In vizita sa de inaugurare a adapostului edilul a declarat ca problema cainilor comunitari este ca si rezolvata odata cu aparitia acestui hangar imens destinat maidanezilor stransi de pe strazile Bucurestiului.

"As vrea ca la sfarsitul acestei veri sa nu mai fie o problema pentru bucuresteni", spunea atunci Oprescu.

Suntem la finalul unei alte veri si nici vorba de vreo rezolvare. Avem in continuare 65.000 de caini printre noi.

Altfel, dincolo de aceste cifre care nu arata nici pe departe adevaratul dezastru administrativ, in imaginile festiviste cu panglici taiate totul pare roz. Si cum sa nu fie asa daca adapostul inaugurat anul trecut apartine unor apropiati ai primarului general.

Asociatia Portico care patroneaza Dog Town a fost fondata de trei tineri. Primul, Alexandru Arsenescu, apare in Monitorul Oficial pe lista sponsorilor principali in campania electorala a lui Sorin Oprescu din 2009. A cotizat atunci cu 10.000 de euro.

Fondator este si Razvan Imbri, care apare, tot in Monitorul Oficial, alaturi de fiul primarului, Mircea Oprescu, in momentul in care a preluat de la acesta o societate comerciala, ceea ce demonstreaza ca se cunosc.

Al treilea fondator, Iuruc Apostol Gabriel este si el partener de afaceri cu Alexandru Arsenescu, potrivit datelor de la Registrul Comertului.

"Eu i-am chemat pe prietenii fiului meu si le-am zis sa ma ajute ca nu ma mai ajung cu banii de la buget. Vreau in continuare sa-i ajut prin sponsorizari si cum pot ca sa ajung la 10 mii" a declarat Sorin Oprescu.

Adapostul de caini "Dog Town" din Giurgiu este altfel unul la standarde europene, in care lucreaza 17 persoane. Potrivit Ministerului de Finante, Asociatia "Portico" proprietarul adapostului "Dog Town" a avut anul trecut castiguri de peste 200.000 de euro mai mari decat cheltuielile.

"Avem si alte activitati, iar adapostul de caini nu impica fonduri publice ci din sponsorizari private" a spus Florian Fugasin, director executiv Dog Town.

Asadar Asociatia Portico sustine ca nu primeste bani de la primaria Capitalei si pretinde ca intretinerea celor 400 de caini aflati acum in grija e facuta doar din sponsorizari din finantari private.

Potrivit initiatorilor proiectului aici ar fi trebuit sa fie adusi inca de anul trecut 2000 de caini iar pe termen lung cifra maidanezilor cazati aici sa creasca la 10.000.

8 hingheri pentru 65.000 de maidanezi. Cum au mascat edilii Capitalei risipa de bani cu acte legale
Sorin Oprescu cere referendum pe tema eutanasierii maidanezilor.
VIDEO PROTVPLUS.RO