Trei tragedii în două zile pe litoral. Salvamar: ”Lumea nu ne ascultă”
Este alertă în sudul litoralului. Salvamarii au arborat steagul roșu și le-au interzis turiștilor să intre în marea furioasă. Dar mulți ignoră pericolul și se avântă în valuri.
Vineri seara, doi turiști și-au pierdut viața, trași de curenți în larg. Un alt bărbat de 75 de ani a dispărut joi la Eforie și a fost găsit vineri decedat.
Un bărbat de 60 de ani a fost zărit în valuri de cei aflaţi pe plaja din Eforie. Imediat, mai mulţi salvamari au intrat în mare ca să îl recupereze. Ca să ajungă la el, au înfruntat curenţi puternici.
Bărbatul a fost adus la mal după câteva minute şi echipajele de salvare au încercat să îl resusciteze. Din păcate, nu a mai putut fi salvat.
Aceeaşi soartă tragică a avut-o şi un al doilea turist, care a riscat şi a intrat în mare în aceeaşi zonă. Iar un al treilea turist, dispărut de joi la Eforie, nu a fost găsit.
Martor: ”A intrat în apă după geamandură. Am început să strigăm la el să nu mai între, să se deie înapoi, dar l-a luat curentul şi nu am putut să sărim după el. Au fost valurile foarte mari.”
În sudul litoralului, de la Eforie până la Vama Veche, salvamarii au arborat steagul roşu şi le-au interzis turiştilor să intre în mare.
Sorin Mirea, serviciul salvamar Eforie Nord: "Curenţii sunt foarte puternici. Lumea nu ne ascultă, depăşesc balizele, pur şi simplu ne ignoră. Se pare că distracţia e mai importantă decât viaţa.”
Ionuţ Radu, serviciul salvamar Eforie Sud: ”Le spunem să nu intre, înţeleg cinci minute, după aceea se duc înapoi în apă. Nu avem o putere atât de mare încât să-i facem să înţeleagă că viaţa lor este în pericol.”
Cosmin Iordache, serviciul salvamar Eforie Nord: ”Turistul se aventurează pe material gonflabil, saltea sau colac, iar în momentul în care valurile se năpustesc asupra lor, aceştia cad de pe ele, îşi pierd controlul şi intră în starea de panică, se îneacă.”
Salvamarii recomandă ca în situaţii de pericol, victima să nu intre în panică şi să încerce să stea în poziţia plută până la sosirea echipelor de urgenţă.
În acelaşi timp, nu este recomandat ca oamenii de pe plajă să intervină pentru salvarea celor aflaţi în pericol.
Cosmin Iordache, serviciul salvamar Eforie Nord: "În loc de o victimă, putem avea două noi. Suntem aici şi ştim ce avem de făcut.”
Turiştii care ignoră avertizările salvamarilor riscă amenzi de până la o mie de lei.
Numărul persoanelor înecate în Marea Neagră în acest sezon estival a ajuns la opt.