Mai mulți oameni au murit în Rusia după ce au băut ”lichid de baterie” la spital
Cel puţin şapte persoane au murit în Rusia după ce s-au intoxicat cu un produs chimic folosit în timpul unor examinări medicale, au anunţat vineri autorităţile, care au reţinut doi medici, potrivit Agerpres, care citează AFP.
Comitetul de Anchetă, însărcinat cu principalele investigaţii criminalistice, a precizat că victimele au murit în perioada decembrie-ianuarie după ce au primit îngrijiri în Centrul de Consultare şi Diagnostic Nr. 1, un spital public din Sankt-Petersburg.
"Acest centru, timp de o perioadă lungă, a îngrijit populaţia folosind un produs chimic industrial care nu este înscris pe lista oficială de medicamente şi care nu respectă normele de securitate", a transmis Comitetul de Anchetă într-un comunicat.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Conform presei ruse, citată de Agerpres, produsul era sulfat de bariu, o substanţă înghiţită de pacienţi pentru a permite radiografiile la esofag, stomac şi intestin.
Potrivit unor mărturii publicate în presă, victimele începeau să se simtă rău la câteva ore după procedură.
În schimb, New York Post scrie că victimele au înghițit un ”lichid de baterie”, iar un medic rus pe nume Evgheni Popov a fost deja reținut în cadrul unei anchete penale, fiind acuzat că a folosit ”fluide industriale” care nu sunt destinate consumului uman.
La 28 ianuarie, Comitetul de Anchetă a anunţat moartea primilor trei pacienţi, afirmând atunci că peste 20 de persoane suferă de probleme de sănătate de diferite grade de gravitate după aceste examinări medicale.
Anchetatorii au precizat că i-au reţinut pe directoarea departamentului de radiologie şi pe medicul-şef al unităţii spitaliceşti. Acesta din urmă a fost inculpat pentru "omor prin neglijenţă".
Comitetul de Anchetă a anunţat de asemenea că a început verificări şi la compania care a furnizat produsul chimic mortal.