Pentru câteva sute de euro lunar, româncele devin ”slugi” pe viață și pierd totul. ”Sora mea a murit înaintea babei”

×
Codul embed a fost copiat

Câştigă la început câte 400 de euro lunar, muncind adesea ilegal, în sudul Italiei, unde au grijă de bătrâni. Când învăţă limba şi încep să lucreze oficial, urcă spre nordul peninsulei, unde salariul ajunge la 900 de euro.

În goana după un câştig mai mare, renunţă însă să trăiască, ştiind că orele libere le sunt plătite dublu. Campania "Sindromul Italia" vă prezintă modul în care româncele acceptă un program non-stop, fiind în permanenţă la dispoziţia şi cheremul celor luaţi în grijă, chiar dacă asta înseamnă un trai cu anti-depresive. Ajung "badante" pe viață, cum le numesc italienii.

În alt cartier din Bologna, trăieşte viaţa unei alte bătrâne, Nicolița. Şi ea lucrează cu orar non-stop. Zi şi noapte.

Nicolița, îngrijitoare: "Sunt nişte bani în plus! Mai câştigi încă jumătate. Da. Dacă mai prinzi şi o sărbătoare, uite asta, 2 iunie, mi-o plăteşte cu 50 de euro dacă stau în casă.

Citește și
Sindromul Italia
Sindromul Italia, nouă campanie Ştirile PRO TV. Dramele româncelor care îngrijesc bătrânii Italiei
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

Aşa e programul, 54 de ore, 9 sute şi. Aşa apare în busta paga (contract) şi restul cu ore suplimentare, dar cu orele pe care le faci, alea nu îţi apar în busta paga, nu poţi tu să le spui lor, adică nici nu ai voie până la urmă, pentru că tu trebuie să te limpezeşti şi la cap. Ăştia nu sunt de acord cu tine să stai în casă. ”Du-te afară şi ieşi”! Pentru că aşa scrie în lege."

Scrie în lege, dar ea spune că are nevoie de bani.

Nicolița: "Uite aici calendarul, orele suplimentare mi le plăteşte. Deci eu nu ies afară. Nu am la ce să ies. Ies afară duminică. Păi unde să mă duc eu, la vârsta mea, două ore, unde să mă duc pe zi?"

Eu când am venit aici, am venit pentru că ploua pe mine. Nu am venit că mi-a fost drag să vin în Italia. Şi soţul meu a rămas acasă."

Sora sa a adus-o în Italia, pentru că nu mai făcea faţă şi i-a propus să o înlocuiască, pe perioade scurte, cât venea în România. Şi au făcut aşa până când sora şi-a găsit altă bătrână de care să aibă grijă. Apoi sora ei s-a îmbolnăvit, s-a întors în România, şi s-a stins.

Nicolița: "Făceam schimb cu sora mea. De la noi vorbesc. Şi întotdeauna când pleca de aici mă ruga "Ai grijă de baba!, ai grijă de baba! Să mai facem şi noi nişte bănuţi să mai ajutăm şi noi copiii! Şi a murit sora mea, înaintea babei!"

Nicolița a intrat într-o depresie. Pentru că în timp ce ea vedea de o bătrână în Italia, i s-a stins şi bărbatul, acasă. Aveau peste 40 de ani de căsnicie.

Nicolița: "Şi casa mea s-a terminat! Deci am venit că ploua pe mine, am rezolvat tot acasă, am făcut tot ce se poate face şi acum stă încuiată. Şi nu stă nimeni!"

Astăzi îşi reproşează că munca de badantă a ţinut-o departe de cei care i-au fost dragi toată viaţa, că nu mai poate da anii înapoi.

Nicolița: "Să ştii că am suferit mai mult după sora mea, mă crezi?"

Gabriela Bondoc, medic primar psihiatru: "Vin cu depresie, cu stări de vomă, atacuri de panică, dureri de cap."

Nicolița: "Lorazepam iau odată o jumătate, când mă culc. Şi dacă nu adorm, mai iau şi jumătatea cealaltă. Am zile când sunt agitată şi nu dorm. Şi asta e Paroxetina, din care nu mai am decât atât, să vorbesc cu doctoriţa să îmi mai dea. Fără ele? Fără ele nu pot să stau. Mereu am avut nevoie de ele, de când am plecat de acasă. Mereu. Acasă, nu!

Sunt medicamente prescrise pentru depresie, stări de anxietate şi atac de panică. Pe care le ia de ani de zile. Un trai pe pastile, lângă o bătrână de 92 de ani, cu alzheimer, care nu dă semne că o compătimeşte sau că îi face în vreun fel situaţia mai uşoară.

Nicolița: "Mă consideră slugă! ”Dacă nu îţi convine, schimbă casa!” Aşa mi-a zis alaltăieri, acum câteva zile, s-a sculat la 6 dimineaţa. Loveşte cu cuvinte. Dacă nu îţi convine, schimbă casa."

Rareș Năstase: "Credeţi că e dificil pentru o femeie din România să fie badantă?
Bătrână din Italia: ”De ce?
Rareș Năstase: ”Pentru că sunt departe de casă, departe de familie.
Bătrână din Italia:  "E greu pentru că fiecare are ideile lui, e greu şi să îi convingi de unele lucruri, trebuie să se adapteze la cum gândim noi! Tu ce vrezi?

Badante: "Câteodată nu îmi zice nimic, altă dată... Ei, am şi eu un nume! Sunt şi eu cineva! S-a întâmplat să sară la mine! Să îmi dea o palmă! S-a enervat că îi dădeam pastilele şi s-a ridicat de pe scaun să sară la mine. Abia am reuşit să o ţin de mâini. Deci are accese de violenţă.

Gabriela Bondoc, medic primar psihiatru: "Bătrânului i se pare că i se fură din casă, devine furios şi uite aşa trăieşti într-o stare permanentă de tensiune, nişte ani!"

Nicolița: ”Când am venit aici, în casa asta, am crezut că mor! Nu ştiu, nu mă puteam obişnui! Asta era rea! Şi am sunat-o pe sora mea, făcea la Parma, o lună de zile, pentru cineva, şi am spus "Eu nu stau aici! Nu mă pot obişnui. Ai de mine ce îmi faci, mă faci de râs cu oamenii ăştia. Că îmi vine să mă arunc de la etajul doi. Cum poţi să îmi spui aşa ceva? Când am auzit-o pe sora mea, că a zis aşa, am luat o jumătate de Xanax şi m-am culcat. Şi m-am liniştit. A doua zi am mai luat o jumătate. Seara am mai luat o jumătate. Şi gata, mi-am intrat în mână. Şi am rămas, aici, am plecat pe 5 ani.

Bătrână din Italia: "Nu îi place de noi! Nu, pentru că am o fiică şi dacă eu nu o să mai pot, fiica mea se gândeşte cum mă ajută!"

Rareș Năstase: "Copii aveţi?
Nicolița: ”Am doi copii şi doi nepoţi. Şi îi văd pe telefon şi când mă duc acasă. Pentru ei stau mai mult. Mă crezi? Crede-mă, pentru ei stau! Îi iubesc foarte mult!
Rareș Năstase: ”Cât vă gândiţi că mai puteţi sta aşa?
Nicolița: ”Nu ştiu. Vreau să îmi cumpăr ceva în oraş, aproape de copii.
Rareș Năstase: ”Şi mai aveţi timp?
Nicolița: ”Nu ştiu, cu ce am mai strâns.
Rareș Năstase: ”Aţi văzut ce a păţit sora. Ea a făcut ceva?
Nicolița: ”Ea avea apartament şi şi-a făcut casă la ţară. Eu am casă la ţară şi vreau apartament. Să fiu mai aproape de copii, că sunt şi izolată acolo unde sunt eu."

Nu îşi pot blama nici meseria din Italia, pentru că fără acest loc de muncă, ar fi neputincioase în România. Rămân peste hotare şi visează că la un moment dat se vor întoarce.

Nicolița: "De fiecare dată când mă duc acasă spun e ultima, nu mai vin! Că nu mă mai întorc! Şi când se termină banii, mă gândesc să mai vin măcar o tură."

Nutresc speranţa că, dacă nu au fost mame pe de-a-ntregul, lângă copiii lor, ar putea să fie nişte bunici bune. Le macină gândul că vor pica şi acest test, cât timp au grijă de bătrânii Italiei. Lipsa de acasă cu anii s-a prelungit mai mult decât au crezut ele şi după un deceniu sau aproape doi de muncă în străinătate, văd că nu pot pune stop acestei meserii.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Umilințele trăite de româncele devenite ”badante” în Italia. ”Trebuie să fii sclava mea și în pat”
Umilințele trăite de româncele devenite ”badante” în Italia. ”Trebuie să fii sclava mea și în pat”

Ştirile Pro TV demarează campania “Sindromul Italia”. Chiar aşa a fost numită de medicii psihiatri boala care le afectează pe multe românce care îngrijesc bătrânii din peninsulă.

Sindromul Italia, nouă campanie Ştirile PRO TV. Dramele româncelor care îngrijesc bătrânii Italiei
Sindromul Italia, nouă campanie Ştirile PRO TV. Dramele româncelor care îngrijesc bătrânii Italiei

Pleacă la muncă în Italia pentru câteva luni, cel mult un an, dar se trezesc că au pierdut câte un deceniu sau două, în care au trăit umilinţe printre străini.

O româncă angajată în Italia, strânsă de gât de bătrânul pe care îl îngrijea
O româncă angajată în Italia, strânsă de gât de bătrânul pe care îl îngrijea

Caz şocant în localitatea Supino din regiunea Lazio.

A primit o avere de la bătrâna pe care o îngrijea în Italia. Cum a pierdut toţi banii
A primit o avere de la bătrâna pe care o îngrijea în Italia. Cum a pierdut toţi banii

O îngrijitoare din Italia a pierdut o sumă uriaşă la sala de jocuri, înoraşul Fano.

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”
Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”

Vladimir Putin și-a sărbătorit luni seară victoria electorală în Piața Roșie, înțesată de ruși. Liderul de la Kremlin a marcat cu o baie de mulțime și împlinirea a zece ani de la anexarea ilegală a Crimeei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.