Cine e mai tare, Arnold, Bruce Lee sau Chuck Norris? Si la asta au un raspuns cercetatorii
Mai tineti minte certurile de copii pe tema “cine e mai tare, Bruce Lee, Jackie Chan sau Van Damme”? Acum exista un raspuns stiintific la aceasta intrebare care se pare ca framanta umanitatea.
Randal Olson, un doctorand in informatica de la Universitatea din Michigan a realizat un top cu cei mai sangerosi actori ai tuturor timpurilor. Clasamentul e alcatuit strict pe baza numarului de victime pe care personajele intrepretate de acesti actori le lasa in urma lor in fiecare film.
Ca sa reducem suspansul, pe locul 1 este Arnold Schwarzenegger, cu 369 de oameni ucisi in filmele sale, pe 2, actorul din Hong-Kong Chow Yun-fat (295 de victime) iar pe 3, Sylvester Stallone (267).
Alegeri 2024
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
11:43
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
Lipsesc din primii 25 Bruce Lee, Churk Norris, Van Damme si Jackie Chan, in schimb apar actori care nu sunt asociati in general cu filmele de actiune – Christian Bale si Toshiro Mifune. In fine, pe locul 25 apare “uriasul bland” din The Green Mile, Michael Clark Duncan. Regel violentei intr-un singur film e insa japonezul Tomisaburo Wakayama, care in Lupul singuratic si puiul: Raiul alb in iad ucide nu mai putin de 150 de dusmani.
Pasionat de studiul violentei in filme, Olson a mai realizat si un clasament al productiilor cu cele mai multe decese pe minut. Aici conduce 300, cu 5.13 personaje ucise la fiecare 60 de secunde, urmat de Kingdom of Heaven al lui Ridley Scott si de filmul de razboi sud-coreean Tae-Guk-Gi. Printre acestea se gaseseste si un film clasificat in categoria PG, care la noi s-ar traduce prin “cu acordul parintilor”: TMNT, Testoasele Ninja, din 2007.
Concluzia pe care o trage Olson, dupa o analiza stiintifica extrem de serioasa a numarului de morti in filme de-a lungul timpului, este ca dupa 2000 a avut loc o explozie a violentei in productiile cinematografice. Olson crede insa ca acest lucru nu se datoreaza faptului ca omenirea din ce in ce mai violenta, ci unui motiv mult mai pragmatic. E vorba de utilizarea pe scara larga a efectelor speciale realizate pe calculator, care le permit regizorilor sa puna in scena batalii cu mii de combatanti - si cu un numar de victime pe masura fara sa mai recurga, ca pana acum doua decenii, la figuranti costisitori si greu de dirijat.