Cine e mai tare, Arnold, Bruce Lee sau Chuck Norris? Si la asta au un raspuns cercetatorii

Ultima actualizare: 06-01-2014 06:57
arnold si stallone

Mai tineti minte certurile de copii pe tema “cine e mai tare, Bruce Lee, Jackie Chan sau Van Damme”? Acum exista un raspuns stiintific la aceasta intrebare care se pare ca framanta umanitatea.

Randal Olson, un doctorand in informatica de la Universitatea din Michigan a realizat un top cu cei mai sangerosi actori ai tuturor timpurilor. Clasamentul e alcatuit strict pe baza numarului de victime pe care personajele intrepretate de acesti actori le lasa in urma lor in fiecare film.

Ca sa reducem suspansul, pe locul 1 este Arnold Schwarzenegger, cu 369 de oameni ucisi in filmele sale, pe 2, actorul din Hong-Kong Chow Yun-fat (295 de victime) iar pe 3, Sylvester Stallone (267).

Lipsesc din primii 25 Bruce Lee, Churk Norris, Van Damme si Jackie Chan, in schimb apar actori care nu sunt asociati in general cu filmele de actiune – Christian Bale si Toshiro Mifune. In fine, pe locul 25 apare “uriasul bland” din The Green Mile, Michael Clark Duncan. Regel violentei intr-un singur film e insa japonezul Tomisaburo Wakayama, care in Lupul singuratic si puiul: Raiul alb in iad ucide nu mai putin de 150 de dusmani.

Pasionat de studiul violentei in filme, Olson a mai realizat si un clasament al productiilor cu cele mai multe decese pe minut. Aici conduce 300, cu 5.13 personaje ucise la fiecare 60 de secunde, urmat de Kingdom of Heaven al lui Ridley Scott si de filmul de razboi sud-coreean Tae-Guk-Gi. Printre acestea se gaseseste si un film clasificat in categoria PG, care la noi s-ar traduce prin “cu acordul parintilor”: TMNT, Testoasele Ninja, din 2007.

Concluzia pe care o trage Olson, dupa o analiza stiintifica extrem de serioasa a numarului de morti in filme de-a lungul timpului, este ca dupa 2000 a avut loc o explozie a violentei in productiile cinematografice. Olson crede insa ca acest lucru nu se datoreaza faptului ca omenirea din ce in ce mai violenta, ci unui motiv mult mai pragmatic. E vorba de utilizarea pe scara larga a efectelor speciale realizate pe calculator, care le permit regizorilor sa puna in scena batalii cu mii de combatanti - si cu un numar de victime pe masura fara sa mai recurga, ca pana acum doua decenii, la figuranti costisitori si greu de dirijat.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO