Vizita în România a lui Anthony Bourdain, cea mai nefericită experiență. Ce a pățit la noi

×
Codul embed a fost copiat

Anthony Bourdain, renumit maestru bucătar şi prezentator TV, de 5 ani gazda emisiunii "Locuri necunoscute", de la CNN, s-a sinucis.

Un bun prieten l-a găsit mort vineri dimineaţă în camera de hotel din Strasbourg, unde filma pentru un nou episod al emisiunii lui.

Cu vocea lui gravă şi un şarm natural, Anthony Bourdain a vizitat nenumărate țări, inclusiv România, în 2008, în căutarea autenticităţii şi dornic să celebreze tradiţiile culinare din cele mai variate zone ale lumii. A fost recompensat cu toate premiile pe care le-ar fi putut primi în domeniu. Avea o fetiţă de 11 ani, din al doilea mariaj.

Institutul Smithsonian l-a numit „adevăratul star rock" al lumii culinare: nerespectuos, curios, niciodată condescendent, niciodată linguşitor. Această onestitate îi făcea pe interlocutorii lui să se deschidă şi să intre în jocul lui.

30 de ani, Anthony Bourdain s-a învârtit în bucătăriile unor restaurante din New York.

Citește și
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

”Încă mă mir că-mi pot plăti chiria la timp. Până la 44 de ani, n-am fost în stare s-o fac. Nu posedam mai nimic, trăiam de la un salariu la altul. Nu aveam bunuri personale, n-am avut maşina, nici asigurare de sănătate. Şi eram împăcat cu situaţia. Şi atunci, la 44 de ani, am publicat 'Kitchen Confidential'. Viaţa mea s-a schimbat complet. Dintr-un tip falit, perpetuu plin de datorii, care muncea din greu, am devenit omu' cu cea mai tare slujba din lume, am libertatea să călătoresc în jurul lumii şi fac tot ce poftesc şi mai şi sunt plătit pentru asta.”

Şi totuşi, frământări neştiute i-au măcinat aceasta nemaipomenită pofta de viaţă. Vineri, la prânz, postul CNN, la care lucra de 5 ani, a dat vestea şocantă a morţii lui Anthony Bourdain.

Devenit cunoscut datorită cărţii din 2010, ”Medium Raw”, Bourdain a ajuns cu adevărat o celebritate prin seria No Reservations, difuzată de Travel Channel între 2005 și 2012. Pentru cele 142 de episoade, a vizitat câteva zeci de țări și aproape toate statele SUA, pentru a relata despre bucătăria și cultura locală.

Episodul dedicat călătoriei în România şi scandalul care a urmat i-au adus realizatorului TV una dintre cele mai nefericite experienţe din carieră, conform spuselor sale.

”Cel mai prost scenariu e când guvernul încearcă să se infiltreze în echipa ta locală şi să cosmetizeze realitatea. De pildă, filmăm nişte măcelari în România rurală, găsisem un om potrivit, dar a aflat guvernul şi a trimis pe cineva peste el. I-au zis: "Casa ta nu e suficient de frumoasă, te mutăm în altă casă, Îmbracă-ţi copiii - de 8 şi 9 ani - în costume tradiţionale şi pune-i să danseze". Au ieşit nişte scene penibile, de o falsitate teribilă, cu copii îngroziţi puşi să danseze dansuri populare. Ne-au zis: "Nu filmaţi câini vagabonzi, nu filmaţi ţigani! Filmaţi doar hoteluri de lux!”, a spus bucătarul.

”A fost un ditamai scandalul şi, evident, ca întotdeauna când încerci să falsifici realitatea, a ieşit un show de un umor involuntar tragic. Iar eu eram demascat în toate ziarele româneşti drept agent KGB, Mossad şi CIA, toate în acelaşi timp”, a mai spus el.

”Nu e genul de emisiune după care să umblu să o fac. Nu căutăm să facem mişto de oameni în emisiune, încercăm să-i arătăm aşa cum sunt. De aceea e aşa de dureros să vezi cum încearcă unii să pară mai buni decât sunt şi pe mine mă face să turbez", declara Bourdain într-un interviu din 2016 pentru publicaţia Forbes.

Din 2013, Bourdain s-a alăturat echipei de la CNN, unde a prezentat emisiunea "Parts Unknown" - ”Locuri necunoscute”.

De câteva luni avea o relaţie cu actriţa italiană Asia Argento, pe care a susţinut-o în "cruciada" ei împotriva producătorului Harvey Weinstein, pe care aceasta l-a acuzat de viol.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Anthony Bourdain a murit la 61 de ani. Celebrul bucătar s-ar fi sinucis
Anthony Bourdain a murit la 61 de ani. Celebrul bucătar s-ar fi sinucis

Bucătarul Anthnoy Bourdain a fost găsit mort în camera sa de hotel. Din primele date, acesta s-ar fi sinucis, transmite CNN.

Recomandări
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă

Opoziţia guvernului Austriei faţă de extinderea spaţiului Schengen prin includerea României şi a Bulgariei este ruşinoasă, incorectă şi ineficientă, a declarat Walter Baier, cap de listă al Partidului Stângii Europene. 

Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”
Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”

Vladimir Putin și-a sărbătorit luni seară victoria electorală în Piața Roșie, înțesată de ruși. Liderul de la Kremlin a marcat cu o baie de mulțime și împlinirea a zece ani de la anexarea ilegală a Crimeei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.