Regizorul ceh Jiří Menzel, celebrat la TIFF 2013. Va fi distins cu Premiul pentru Intreaga Cariera

Jiří Menzel

Renumitul cineast ceh Jiří Menzel va fi distins cu Premiul pentru Intreaga Cariera / Lifetime Achievement Award la cea de-a 12-a editie a Festivalului International de Film Transilvania (31 mai - 9 iunie, Cluj).

Regizor de film si teatru, actor si scenarist, autor al unor filme premiate la Berlin, Locarno, Venetia, Karlovy Vary si la Oscar, Menzel va fi celebrat pe 8 iunie, la gala de inchidere TIFF. Cu acest prilej, o expozitie cu posterele filmelor sale, parte a colectiei unice a filmotecii Terry Posters din Praga, va fi deschisa la Muzeul de Arta din Cluj.

„Un maestru al comediei umane”, cum il numea influentul critic american Rogert Ebert, Jiří Menzel s-a nascut la Praga in 1938 si a absolvit celebra scoala de film FAMU in 1962. Coleg de generatie cu Miloš Forman si Věra Chytilová, Menzel este unul dintre reprezentantii Noului Val in cinematografia ceha. Scurtmetrajul sau, Moartea domnului Baltazar, a fost inclus intr-un film-manifest al Noului Val, numit Pearls of the Deep / Micile perle, distins cu Premiul criticii - FIPRESCI la Locarno, in 1965.

La doar 28 de ani, cu primul lungmetraj si cu doi ani inainte de „primavara de la Praga”, din 1968, Jiří Menzel a devenit unul dintre cei mai cunoscuti regizori europeni, castigand Oscarul pentru Cel mai bun film strain cu "Trenuri bine pazite/ Closely Watched Trains/ Ostře sledované vlaky", unul dintre cele sase filme pe care avea sa le regizeze dupa povestiri semnate de renumitul scriitor ceh Bohumil Hrabal. Filmul i-a adus numeroase alte premii si sansa de a pleca din fosta Cehoslovacie. Menzel a ramas insa in tara si a regizat peste 20 de filme, majoritatea premiate.

In 1968, obtinea Marele Premiu la Karlovy Vary pentru Vara capricioasa/ Capricious Summer/ Rozmarné léto, iar in 1969 termina un film care a stat inchis doua decenii din cauza cenzurii: "Ciocarlii pe sarma/ Larks on a String/ Skřivánci na niti", o alta adaptare dupa Hrabal, recompensata cu Ursul de Aur si cu Premiul FIPRESCI la Festivalul de la Berlin abia in 1990.

Citește și
Clint Eastwood
Clint Eastwood: Mi-ar placea sa regizez filme si la 105 ani
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

In onoarea sa, la TIFF va fi proiectata "Satucul meu drag/ My Sweet Little Village/ Vesničko má středisková", una dintre cele mai populare comedii cehesti din istorie, adaptare dupa o opera de Bohumil Hrabal. In 1986, filmul i-a adus a doua nominalizare la Oscarul pentru film strain. Este portretul amuzant al unei comunitati satesti din Cehia anilor 80, in care protagonisti sunt Otik (János Bán) si Pavek (Marián Labuda), muncitori pe tractor si oameni simpli care au de-a face cu politica si birocratia atunci cand un functionar pune ochii pe casa lui Otik, perfecta pe post de casa de vacanta la tara.

Jiří Menzel a mai regizat, printre altele, Cutting it Short/ Postřižiny (Mentiune speciala la Festivalul de la Venetia, 1981), Sfarsitul vremurilor vechi/ The End of the Old Times/ Konec starých časů (Cel mai bun film – Festivalul International de Film de la Los Angeles, 1990) si in slujba regelui Angliei/ I Served the King of England (Premiul FIPRESCI la Berlin, propunerea Cehiei la Oscar - 2007). In prezent, regizorul se afla in post-productie cu noul sau film, "Don Juans/ Donšajni."

Cineastul este membru al Academiei Americane de Film, membru fondator al Academiei Europene de Film, si a condus departamentul de regie al FAMU intre 1990 si 1992. Timp de 7 ani, intre 1991 si 1998, a fost seful Studio 89, parte a renumitei companii de productie Kratky Film. Monteaza, ca regizor de teatru, pe diferite scene ale lumii, si joaca la doua teatre din Praga. Ca actor, a aparut in peste 40 de productii. In 1996, presedintele Vaclav Havel i-a oferit Medalia de onoare a statului ceh.

Spectatorii din Cluj vor putea admira si cateva dintre afisele filmelor sale, realizate de artisti cehi, la Muzeul de Arta din Cluj. Expozitia va fi deschisa pe 18 mai, cu ocazia evenimentului Noaptea Galeriilor, si va putea fi vizitata pana pe 18 iunie.

Cele 17 postere aduse la Cluj fac parte din colectia unica de afise de film a filmotecii Terry Posters din Praga. Trei dintre ele sunt creatii contemporane, iar cateva dintre cele de dinainte de 1990 mai exista in 2-3 copii, ceea ce ridica valoarea lor la cateva mii de euro. Expozitia include afisele originale ale filmelor "Ciocarlii pe sarma", "Trenuri bine pazite" sau "Vara capricioasa".

Prezenta lui Jiří Menzel la TIFF si expozitia Czech Posters sunt sustinute de Centrul Ceh din Bucuresti.

Festivalul International de Film Transilvania este organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR).
 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Cunoscutul cineast ucrainean Sergei Loznitsa vine la Cinemateca Union din Bucuresti
Cunoscutul cineast ucrainean Sergei Loznitsa vine la Cinemateca Union din Bucuresti

Vineri, 10 mai, incepand de la ora 19:30, cunoscutul cineast ucrainean Sergei Loznitsa, dublu selectionat in Competitia Festivalului de la Cannes, isi va prezenta la Sala Union a Cinematecii Romane lungmetrajul de debut.

Clint Eastwood: Mi-ar placea sa regizez filme si la 105 ani
Clint Eastwood: Mi-ar placea sa regizez filme si la 105 ani

Cineastul american Clint Eastwood, in varsta de 82 de ani, spune ca ar fi frumos sa ajunga sa regizeze filme si la 105 ani, dorinta pe care o califica insa de un "optimism suprem", informeaza accesshollywood.com.

Colin Firth revine pe marile ecrane intr-o comedie romantica, alaturi de Emily Blunt:
Colin Firth revine pe marile ecrane intr-o comedie romantica, alaturi de Emily Blunt:"Arthur Newman"

Colin Firth revine pe marile ecrane. Britanicul, recompensat deja cu un premiu Oscar, joaca intr-o comedie romantica despre un barbat atat de disperat pentru o a doua sansa in viata, incat e dispus sa-i lase pe toti sa creada ca a murit.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.