Regizorul ceh Jiří Menzel, celebrat la TIFF 2013. Va fi distins cu Premiul pentru Intreaga Cariera

Jiří Menzel

Renumitul cineast ceh Jiří Menzel va fi distins cu Premiul pentru Intreaga Cariera / Lifetime Achievement Award la cea de-a 12-a editie a Festivalului International de Film Transilvania (31 mai - 9 iunie, Cluj).

Regizor de film si teatru, actor si scenarist, autor al unor filme premiate la Berlin, Locarno, Venetia, Karlovy Vary si la Oscar, Menzel va fi celebrat pe 8 iunie, la gala de inchidere TIFF. Cu acest prilej, o expozitie cu posterele filmelor sale, parte a colectiei unice a filmotecii Terry Posters din Praga, va fi deschisa la Muzeul de Arta din Cluj.

„Un maestru al comediei umane”, cum il numea influentul critic american Rogert Ebert, Jiří Menzel s-a nascut la Praga in 1938 si a absolvit celebra scoala de film FAMU in 1962. Coleg de generatie cu Miloš Forman si Věra Chytilová, Menzel este unul dintre reprezentantii Noului Val in cinematografia ceha. Scurtmetrajul sau, Moartea domnului Baltazar, a fost inclus intr-un film-manifest al Noului Val, numit Pearls of the Deep / Micile perle, distins cu Premiul criticii - FIPRESCI la Locarno, in 1965.

La doar 28 de ani, cu primul lungmetraj si cu doi ani inainte de „primavara de la Praga”, din 1968, Jiří Menzel a devenit unul dintre cei mai cunoscuti regizori europeni, castigand Oscarul pentru Cel mai bun film strain cu "Trenuri bine pazite/ Closely Watched Trains/ Ostře sledované vlaky", unul dintre cele sase filme pe care avea sa le regizeze dupa povestiri semnate de renumitul scriitor ceh Bohumil Hrabal. Filmul i-a adus numeroase alte premii si sansa de a pleca din fosta Cehoslovacie. Menzel a ramas insa in tara si a regizat peste 20 de filme, majoritatea premiate.

In 1968, obtinea Marele Premiu la Karlovy Vary pentru Vara capricioasa/ Capricious Summer/ Rozmarné léto, iar in 1969 termina un film care a stat inchis doua decenii din cauza cenzurii: "Ciocarlii pe sarma/ Larks on a String/ Skřivánci na niti", o alta adaptare dupa Hrabal, recompensata cu Ursul de Aur si cu Premiul FIPRESCI la Festivalul de la Berlin abia in 1990.

Citește și
Clint Eastwood
Clint Eastwood: Mi-ar placea sa regizez filme si la 105 ani
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

In onoarea sa, la TIFF va fi proiectata "Satucul meu drag/ My Sweet Little Village/ Vesničko má středisková", una dintre cele mai populare comedii cehesti din istorie, adaptare dupa o opera de Bohumil Hrabal. In 1986, filmul i-a adus a doua nominalizare la Oscarul pentru film strain. Este portretul amuzant al unei comunitati satesti din Cehia anilor 80, in care protagonisti sunt Otik (János Bán) si Pavek (Marián Labuda), muncitori pe tractor si oameni simpli care au de-a face cu politica si birocratia atunci cand un functionar pune ochii pe casa lui Otik, perfecta pe post de casa de vacanta la tara.

Jiří Menzel a mai regizat, printre altele, Cutting it Short/ Postřižiny (Mentiune speciala la Festivalul de la Venetia, 1981), Sfarsitul vremurilor vechi/ The End of the Old Times/ Konec starých časů (Cel mai bun film – Festivalul International de Film de la Los Angeles, 1990) si in slujba regelui Angliei/ I Served the King of England (Premiul FIPRESCI la Berlin, propunerea Cehiei la Oscar - 2007). In prezent, regizorul se afla in post-productie cu noul sau film, "Don Juans/ Donšajni."

Cineastul este membru al Academiei Americane de Film, membru fondator al Academiei Europene de Film, si a condus departamentul de regie al FAMU intre 1990 si 1992. Timp de 7 ani, intre 1991 si 1998, a fost seful Studio 89, parte a renumitei companii de productie Kratky Film. Monteaza, ca regizor de teatru, pe diferite scene ale lumii, si joaca la doua teatre din Praga. Ca actor, a aparut in peste 40 de productii. In 1996, presedintele Vaclav Havel i-a oferit Medalia de onoare a statului ceh.

Spectatorii din Cluj vor putea admira si cateva dintre afisele filmelor sale, realizate de artisti cehi, la Muzeul de Arta din Cluj. Expozitia va fi deschisa pe 18 mai, cu ocazia evenimentului Noaptea Galeriilor, si va putea fi vizitata pana pe 18 iunie.

Cele 17 postere aduse la Cluj fac parte din colectia unica de afise de film a filmotecii Terry Posters din Praga. Trei dintre ele sunt creatii contemporane, iar cateva dintre cele de dinainte de 1990 mai exista in 2-3 copii, ceea ce ridica valoarea lor la cateva mii de euro. Expozitia include afisele originale ale filmelor "Ciocarlii pe sarma", "Trenuri bine pazite" sau "Vara capricioasa".

Prezenta lui Jiří Menzel la TIFF si expozitia Czech Posters sunt sustinute de Centrul Ceh din Bucuresti.

Festivalul International de Film Transilvania este organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR).
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Cunoscutul cineast ucrainean Sergei Loznitsa vine la Cinemateca Union din Bucuresti
Cunoscutul cineast ucrainean Sergei Loznitsa vine la Cinemateca Union din Bucuresti

Vineri, 10 mai, incepand de la ora 19:30, cunoscutul cineast ucrainean Sergei Loznitsa, dublu selectionat in Competitia Festivalului de la Cannes, isi va prezenta la Sala Union a Cinematecii Romane lungmetrajul de debut.

Clint Eastwood: Mi-ar placea sa regizez filme si la 105 ani
Clint Eastwood: Mi-ar placea sa regizez filme si la 105 ani

Cineastul american Clint Eastwood, in varsta de 82 de ani, spune ca ar fi frumos sa ajunga sa regizeze filme si la 105 ani, dorinta pe care o califica insa de un "optimism suprem", informeaza accesshollywood.com.

Colin Firth revine pe marile ecrane intr-o comedie romantica, alaturi de Emily Blunt:
Colin Firth revine pe marile ecrane intr-o comedie romantica, alaturi de Emily Blunt:"Arthur Newman"

Colin Firth revine pe marile ecrane. Britanicul, recompensat deja cu un premiu Oscar, joaca intr-o comedie romantica despre un barbat atat de disperat pentru o a doua sansa in viata, incat e dispus sa-i lase pe toti sa creada ca a murit.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.