Primul documentar despre Balta Alba. Cartierul de unde s-au lansat Timpuri Noi, Partizan sau Il-Egal

Balta Alba, film documentar

Fundatia Romaneasca pentru Arta si Informatie lanseaza in toamna acestui an un film documentar despre cartierul Balta Alba din sud-estul Bucurestiului.

Primele date istorice ale acestei zone dateaza din anul 1813, de pe vremea domnitorului fanariot al Tarii Romanesti Ioan Gheorghe Caragea. O epidemie de ciuma a omorat peste 50.000 de oameni, iar una din gropile comune unde erau ingropati mortii se afla aici. Varul nestins care se arunca peste morti era imprastiat de ploi, formand balti albe.

Apoi, in anii '60, cand Bucurestiul se extindea, aici a aparut unul din cartierele mai selecte ale Capitalei, Balta Alba. In majoritatea blocurilor noi construite locuiau cadre militare, profesori, oameni de cultura, dar si oameni din temuta securitate a regimului ceausist. In vecinatatea cartierului au aparut si foarte multe fabrici si uzine, care au adus dupa sine in anii '80, un numar mare de muncitori si, implicit, constructia unui numar foarte mare de blocuri.

Una dintre particularitatile acestei zone este aparitia unui numar mare de muzicieni, in decursul a 30 de ani, transformand Balta Alba intr-un cartier unic in Romania, depasindu-si conditia de simplu "dormitor comunist". Nimeni nu si-ar fi putut imagina ca pe un perimetru de cativa kilometri patrati exista hard rock, metal, new wave, avangarda, hip-hop, jazz, electro, clasica si lautareasca.

Practic, aici s-au nascut, au crescut si s-au dezvoltat ca artisti foarte nume mari ale muzicii romanesti, din trupe precum Iris, Timpuri Noi, Partizan, Mihai Iordache, Maxim Belciug, Trei Parale, Dana Marijuana, Il-Egal si multi altii.

Citește și
Anand Gandhi
TIFF 2013. Regizorul indian Anand Gandhi a luat marele premiu, pentru filmul "Corabia lui Tezeu"

Documentarul va dezvalui povesti despre aceasta zona ale muzicienilor si ale catorva personaje "interesante" ale cartierului, despre cariera lor muzicala si despre contextul socio-cultural in care viata lor se desfasoara. Mai mult, filmul-documentar va prezenta muzicienii si povestirile lor intr-o ordine cronologica.

Primii sunt anii '80, ani foarte grei pentru Romania, in care se oprea curentul electric cateva ori pe zi pentru ca Ceausescu voia sa faca economie pentru a achita toate datoriile externe ale Romaniei. Blocurile nu erau incalzite iarna, la televizor nu existau mai mult de doua ore de program, iar hrana era rationalizata. Tot atunci presiunea securitatii si a organelor de partid era foarte mare. In cartierul Balta Alba, aproape fiecare scara de bloc avea un turnator la securitate, care trimitea lunar notite despre activitatile vecinilor.

Muzicienii rock la acea vreme aveau dificultati sa apara pe scena, multi dintre ei fiind interzisi de catre comisiile de cultura ale regimului comunist.

Dupa revolutia anticomunista din 1989, perioada anilor '90 a fost una foarte tulbure din punct de vedere socio-politic. Cu toate astea, muzical vorbind, Romania a avut un bum muzical rock si jazz. In fosta zona Salajan, o parte a carierului Balta Alba, a aparut miscarea hip-hop romaneasca. A fost practic pentru prima oara in Romania cand un loc bine delimitat pe harta avea propria muzica.

Urmeaza apoi perioada anilor 2000, pana in zilele noastre. Ani in care Balta Alba a cunoscut o relativa infrumusetare. Contextul economic si-a spus cuvantul si aici. Magazine precum tutungeria, merceria si cofetaria anilor '80 de la parterurile blocurilor sunt acum banci, agentii de pariuri, case de amanet si farmacii. Muzical vorbind, cartierul cuprinde atat a 3-a generatie de muzicieni, cat si muzicienii mai vechi, care au cunoscut reinventarea..

"Cartierul Balta Alba inseamna 30 ani de boema si creatie artistica", spune autorul acestui proiect inedit, Silviu Munteanu.

Detalii si pe website-ul Indiegogo.

BALTA ALBA from silviumunteanu on Vimeo.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Maraton de film documentar la Cluj Never Sleeps
Maraton de film documentar la Cluj Never Sleeps

O serie de proiectii de film documentar se va derula, pe parcursul a 12 ore, cu ocazia Cluj Never Sleeps. Structurat pe 3 parti, maratonul va cuprinde cel mai recent documentar dedicat memoriei si operei lui Constantin Brancusi.

TIFF 2013. Regizorul indian Anand Gandhi a luat marele premiu, pentru filmul
TIFF 2013. Regizorul indian Anand Gandhi a luat marele premiu, pentru filmul "Corabia lui Tezeu"

Cea de-a 12-a editie a Festivalului de Film Transilvania organizat la Cluj a ajuns la final. Talentele au fost recunoscute, iar cele mai bune creatii au fost premiate.

Documentarul
Documentarul "Wild Carpathia 2", o reclama minunata facuta Romaniei, a avut premiera la Londra

Partea a doua a documentarului Wild Carpathia, una dintre cele mai frumoase reclame facute vreodata Romaniei, a avut premiera la Londra.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.