Premiera "Don Quijote", pe 29 aprilie la Opera Nationala Bucuresti,de Ziua Internationala a Dansului

Ultimul update: Vineri 28 Septembrie 2012 10:09
Data publicarii: Joi 19 Aprilie 2012 15:15
Categorie: Entertainment
Opera Nationala

O noua montare a baletului "Don Quijote" va fi prezentata in premiera la Opera Nationala Bucuresti (ONB), pe 29 aprilie, de Ziua Internationala a Dansului.

Pe 29 aprilie, de la ora 19.00, toti iubitorii dansului, dar si cei care nu au pasit inca in sala Operei Nationale Bucuresti, sunt asteptati la o seara de sarbatoare. Noua productie "Don Quijote" este rezultatul unei colaborari internationale: montarea este preluata de la teatrul liric din Karlsruhe (Germania), iar regia si adaptarea coregrafica dupa veriunea clasica (Marius Petipa, Alexandr Gorski) a fost conceputa de coregraful ceh Jaroslav Slavický.

Productia aduce ritm, culoare, atmosfera plina de viata a unui orasel din Spania, personaje pitoresti inspirate de celebrul roman semnat de Miguel de Cervantes, o coregrafie spectaculoasa cu numeroase momente de virtuozitate in interpretarea unei distributii tinere si de valoare.

Dansatorii ONB vor fi pentru prima oara intr-o coregrafie semnata de Jaroslav Slavický.

"Coregrafia spectacolului se bazeaza pe versiunea Marius Petipa - Alexandr Gorski, cea mai buna versiune din toate timpurile, deoarece conceptia lor si dansurile au facut ca acest balet sa reziste pe scenele din toata lumea de mai bine de 150 de ani. Desigur, am ajustat, am scurtat sau am suprimat anumite fragmente pentru ca spectacolul sa aiba continuitatea dorita, sa aiba viteza si ritm", spune coregraful.

Nascut in 1948, coregraful Jaroslav Slavický a studiat dansul la Conservatorul din Praga, apoi a primit o bursa nationala la Academia Vaganova din Sankt Petersburg, unde i-a avut ca profesori pe Alexandr Puskin si Boris Bregvadze.

De-a lungul carierei, Slavický a pus in scena "Don Quijote" (Ludwig Minkus) la Teatrul National din Brno (1996), "Spargatorul de nuci" (Piotr Ilici Ceaikovski) si "Dansurile Polovtiene" (Alexandr Borodin) la Conservatorul de Dans din Praga (creatie care a intrat in repertoriul Teatrului National din Praga). In 2004, Jaroslav Slavický a pus in scena "Don Quijote" la Teatrul de Stat din Karlsruhe (Germania). Lista adaptarilor sale coregrafice contine si "Baiadera" (Ludwig Minkus), "Frumoasa din padurea adormita" (Piotr Ilici Ceaikovski) si "Raymonda" (Alexandr Glazunov).

Din echipa de realizatori a noii montari de la Bucuresti fac parte si: Katerina Slavicka -Elšlégrovà - asistent coregrafie, Josef Jelinek - scenograf, Andreia Martinescu - asistent de scenografie. Conducerea muzicala va fi asigurata de dirijorul Vlad Conta.

Din cadrul companiei de balet a ONB, distributia va reuni atat balerini deja consacrati si aplaudati, dar si tinere talente: Madalina Stoica, Ovidiu Matei Iancu, Mihaela Soare, Mihai Mezei, Kokoro Umemoto, Laura Blica-Toader, Monica Petrica, Ionut Arteni Antonel Oprescu, Razvan Marinescu, Virgil Ciocoiu, Catalin Caracas, Rin Okuno, Sena Hidaka.

Pentru pregatirea acestui eveniment au lucrat, de asemenea, maestrii de repetitii: Alin Gheorghiu - sef al companiei de balet a ONB, Anne Marie Georgeta Vretos Litvinenco, Florica Stanescu,Tiberiu Almosnino, Petruta Almosnino, Camelia Soare, Florin Mateescu, Vicentiu Popescu, Rodica Fiastru.

Versiunea clasica a baletului "Don Quijote", pe muzica lui Ludwig Minkus, cea mai des intalnita pe scenele lumii, apartine coregrafilor Marius Petipa si Alexandr Gorski. Marius Petipa a montat pentru prima data "Don Quijote" la Teatrul Bolsoi din Moscova in 1869. in 1900, coregraful Alexandr Gorski a preluat libretul lui Marius Petipa si a adaptat coregrafia. Aceasta din urma versiune este jucata pe marile scene ale lumii.

Prima montare a baletului "Don Quijote" in Romania a avut loc la Timisoara, in 1967, realizata de coregrafa Mercedes Pavelici. De-a lungul anilor, alte versiuni, apropiate de cele rusesti, vad luminile rampei la Iasi (coregrafia: Gheorghe Stanciu), Timisoara (Francisc Valkay) si la Constanta (selectiuni, in coregrafia lui Oleg Danovski).

La Opera Nationala Bucuresti, baletul "Don Quijote" cunoaste prima varianta in 1970, in coregrafia lui Vasile Marcu si scenografia Ofeliei Tutoveanu Draganescu. in anul 2000, Mihai Babuska ofera, in spiritul liniei clasice, o noua adaptare coregrafica a baletului "Don Quijote", in scenografia Adrianei Urmuzescu.

Pana la sfarsitul stagiunii 2011 - 2012, vor mai fi doar patru reprezentatii ale noii productii a baletului "Don Quijote" la ONB (3 mai, 30 mai, 8 iunie, 24 iunie).

Ziua Internationala a Dansului celebreaza aceasta arta in fiecare an pe 29 aprilie. Sarbatoarea a fost instituita in 1982 de Comitetul International al Dansului din cadrul Institutului International de Teatru, o organizatie non-guvernamentala partenera UNESCO.

Opera Nationala Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Mediafax

Concertul de rock-progressive al anului in Romania: Mike Portnoy, Billy Sheehan, Tony MacAlpine
Concertul de rock-progressive al anului in Romania: Mike Portnoy, Billy Sheehan, Tony MacAlpine
Concert The Animals - Live la Bucuresti, 10 mai, Jukebox Venue
Concert The Animals - Live la Bucuresti, 10 mai, Jukebox Venue
Concert aniversar IRIS - 35 de ani - pe 22 iunie la Bucuresti
Concert aniversar IRIS - 35 de ani - pe 22 iunie la Bucuresti
VIDEO PROTVPLUS.RO
Meghan Markle
Meghan Markle i-a interzis prințului Harry să participe la o tradiție veche de 3 secole
Miss Univers 2018 a fost aleasă. Povestea celei mai frumoase femei. FOTO
Cofondatorul unor aplicații populare a murit la vârsta de 34 de ani. Ipoteza poliției
Noi acuzații grave în SUA. Cine s-a lăudat că ar fi făcut sex cu Jennifer Lawrence
Un model celebru riscă 7 ani de închisoare după ce a vrut să vândă haine și accesorii
Un actor din GOT revine pe marile ecrane în rolul unui supererou din universul DC
Crazy Christmas
Haine şi accesorii de la designeri români la preţ redus, la târgul Crazy Christmas
Secretul ascuns de reprezentanta Spaniei la Miss Universe. Ce era înainte
Prestația lui Bogdan Ioan la Vocea României a devenit virală în topul The Voice Global. Ce loc a ocupat concurentul
Un actor celebru, cunoscut pentru Game of Thrones, haka în fața presei
Jennifer Lopez revine pe marile ecrane cu o comedie spumoasă
Controversa stârnită de un fotomodel mutilat după un incendiu. De ce a fost acuzată