"Pozitia copilului" a castigat premiul criticii internationale la Festivalul de Film de la Berlin

×
Codul embed a fost copiat

Filmul "Pozitia copilului" de Calin Netzer a primit, vineri seara, premiul criticii internationale - FIPRESCI la Festivalul International de Film de la Berlin (7-17 februarie).

"Pozitia copilului", in regia lui Calin Peter Netzer, a fost primit cu aplauze la premiera mondiala de luni, in competitia oficiala a Festivalului International de Film de la Berlin, presa internationala incluzandu-l printre favoritii editiei.

Pelicula a primit Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film din competiția festivalului dintre cele 19 filme aflate in cursa pentru Ursul de Aur. Ceremonia a avut loc la Film Haus Berlin, iar trofeul i-a fost inmanat scenaristului Razvan Radulescu, co-autor al scenariului, alaturi de Calin Peter Netzer.

FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique) stabilește jurii independente și acorda premii in cadrul tuturor marilor festivaluri de film. Juriul prezent la Berlinala a fost format din criticii de film Alin Tasciyan (președinte), Mohammed Rouda, Mode Steinkjer, Ninos Feneck Mikelides, Baptiste Etchegaray, Eberhard von Elterlein, Dana Linssen, Anjelika Artyukh, Christoph Schmitz.

Premiul vine cu o zi inainte de marea gala de premiere a Festivalului International de Film de la Berlin.

Citește și
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

"Pozitia copilului" concureaza la Ursul de Aur cu alte 18 pelicule. La proiectia oficiala de la Berlinale Palast, au luat parte actorii Luminita Gheorghiu si Bogdan Dumitrache, regizorul Calin Peter Netzer, coscenaristul Razvan Radulescu, directorul de imagine Andrei Butica, monteurul si sound-designer-ul Dana Bunescu, scenografa Malina Ionescu, inginerul de sunet Cristian Tarnovetchi si producatoarea Ada Solomon.

"Pozitia copilului" este cel de-al treilea lungmetraj al lui Calin Peter Netzer, dupa multi-premiatele "Maria" (2003) si "Medalia de onoare" (2010). Filmul vorbeste cu dramatism, cu emotie, dar si cu umor despre traumele sufocarii copiilor prin dragoste si despre amprentele pe care le lasa parintii asupra personalitatii acestora. Pelicula este, totodata, o radiografie a high-class-ului romanesc contemporan si vorbeste despre trafic de influenta si coruptie la nivel mic in institutiile de baza ale societatii si extensiile acestora asupra intregului sistem socio-economic din Romania de azi.

Luminita Gheorghiu si Bogdan Dumitrache au rolurile principale, de mama si fiu. Li se alatura, intr-o distributie selecta, nume ca Natasa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Branescu si Vlad Ivanov.

"Pozitia copilului" este o productie Parada Film in co-productie cu Hai Hui Entertainment, realizata cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, al Programului MEDIA al Uniunii Europene, Odyssey Communication, BV McCann Erikson, Real Top Media, Etno Media, Teleclub, Soti Cable Neptun, ThomasVille, Roma 62.

"IN SFARSIT, UN FAVORIT LA URSUL DE AUR"

"In sfarsit, un favorit la Ursul de Aur". Asta a titrat presa germana, dupa ce criticii au laudat filmul regizorului roman, Calin Netzer.

"Pozitia copilului", care a avut luni premiera la Festivalul de la Berlin a fost foarte bine primit, iar interpretarea Luminitei Gheorghiu, i-a facut pe britanici, sa o numeasca "fenomenala".

Luminita Gheorghiu "straluceste" in rolul mamei posesive, care incepe sa se precipite cand afla ca fiul ei adult accidenteaza un copil, scrie the Hollywood Reporter. Criticul o lauda pe actrita romanca, aflata in competitie cu Isabelle Huppert sau Catherine Deneuve, decretand ca interpretarea ei e "motorul" care pune filmul in miscare.

Variety aminteste de "adevaratul tur de forta" al Luminitei Gheorghiu. Si britanicii de la Cine Vue au remacat "interpretarea ei fenomenala", adaugand ca "Pozitia copilului" este "o drama care-ti taie rasuflarea, taie în carne vie pana ajunge la esenta dragostei materne".

"Imi place foarte mult ce-ati spus. Sunt femei foarte puternice in Romania, cred ca in multe parti exista femei puternice si cand vrei ca lucrurile sa mearga bine in familie femeile duc de multe ori greul.", a declarat actrita Luminita Gheorghiu.

Cei mai entuziasmati sunt criticii germani care au decretat filmul romanesc marele favorit din acest an. Calin Peter Netzer a primit cu cel de-al treilea lui lungmetraj 8 puncte de la critici, si se plaseaza in varful clasamentului pana acum.

"Punctul central al filmului este relatia patologica dintre mama si fiul ei.", a declarat regizorul Calin Peter Netzer.

Si the Chicago Tribune noteaza ca "umorul negru, satira sociala si disectia fara mila a nevrozelor protagonistilor inscriu filmul in traditia noului val romanesc al cinematografiei, care a surprins placut publicul occidental in ultimii 10 ani."

"Este o onoare, sunt prima oara la festivalul de la Berlin.", a spus Luminita Gheorghiu.

Atat Luminita Gheorghiu, cat si Bogdan Dumitrache concureaza pentru un Urs de argint pentru interpretare.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
"In sfarsit, un favorit la Ursul de Aur." Filmul lui Calin Netzer,Pozitia copilului,laudat la Berlin

"In sfarsit, un favorit la Ursul de Aur" Asta a titrat presa germana, dupa ce luni seara criticii au laudat filmul regizorului roman, Calin Netzer.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.