Narcis Iustin Ianau s-a calificat pentru selectia nationala Eurovision 2013

Ultima actualizare: 18-02-2013 07:01
Narcis Ianau

Un numar de 32 de melodii s-au calificat pentru selectia nationala Eurovision 2013, printre cei care vor concura in semifinale numarandu-se Renee Santana, nepoata lui Carlos Santana, Elena Cirstea, Robert Turcescu si trupa sa.

Potrivit unui comunicat remis Mediafax, dupa un tur de forta prin tara - Iasi, Cluj, Timisoara, Craiova - unde s-a desfasurat preselectia pieselor inscrise in concursul Eurovision 2013, joi, juriul a incheiat cea de-a doua si ultima zi de auditii la Bucuresti.

Dintre cele 32 de melodii calificate, telespectatorii impreuna cu juriul de specialisti vor alege, pe parcursul a doua semifinale (23 si 24 februarie), melodiile care vor concura apoi in finala de pe 9 martie. Toate cele trei spectacole - semifinalele si finala vor fi transmise in direct de TVR 1, TVR HD, TVR International.

"Desi initial am anuntat un numar de maxim 28 de piese pentru semifinalele Eurovision, calitatea melodiilor inscrise in preselectie a determinat juriul sa accepte un numar mai mare. Vor fi 32 de melodii care se vor intrece in semifinale, din fiecare semifinala calificandu-se apoi cate 6.", a declarat Dan Manoliu, manager de proiect Eurovision, imediat dupa incheierea preselectiilor.

Nepoata lui Carlos Santana - Renee Santana -, Robert Turcescu si trupa, Luminita Anghel, Elena Carstea, Electric Fence, Tudor Turcu, Cezar Ouatu, Alin Vaduva, Andrei Leonte, finalistul primeti editii "Romanii au talent", Narcis Iustin Ianau, se numara printre cei pe care telespectatorii ii vor vedea pe scena concursului Eurovision 2013.

Printre cei care s-au inscris in concursul Eurovision, care au participat la preselectii, dar nu s-au calificat, se numara: Raluca Ocneanu, Irina Tanase, AG Weinberger, Ralflo, Daniel Robu, Maria Buza, Tiptil, Andreea Lazar. Totodata, Lora a anuntat organizatorii ca nu poate fi prezenta la auditiile live din cauza unei probleme de sanatate, renuntand astfel la participarea la concursul Eurovision.

In aceeasi situatie s-a aflat si Tavi Colen, care nu s-a prezentat la auditiile de joi. Cu toate ca Luis Lazarus a fost prezent la TVR pentru a o sustine pe iubita lui la auditiile pentru Eurovision, acest lucru nu a fost de bun augur pentru Andreea Lazar, care nu s-a calificat.

Din cele 148 de melodii inscrise, 104 au intrat in preselectiile de la Bucuresti din 13 si 14 februarie, restul fiind audiate de juriul de specialitate la Studiourile Teritoriale ale TVR. Selectia nationala Eurovision 2013 a starnit mare interes si in afara Romaniei. Interpreti si compozitori din Marea Britanie, Turcia, Israel, Suedia sau Franta au inscris melodii pentru concursul din Romania. TVR va dedica, si anul acesta, doua zile semifinalelor (23 si 24 februarie), la fiecare dintre acestea urmand sa participe 16 melodii.

Cele mai bune sase din fiecare semifinala, alese de juriul de specialitate, dar si prin voturile telespectatorilor, vor intra in faza finala. Ponderea televotului este de 50%, la fel ca in cazul votului juriului. Selectia nationala Eurovision va fi prezentata anul acesta de "varianta romaneasca"a celebrei trupe suedeze ABBA. Paula Seling, Andreea Banica si Ovi, impreuna cu actorul Marius Rizea vor recompune grupul ABBA si vor prezenta spectacolele din 23 si 24 februarie (semifinalele), precum si finala din 9 martie a concursului Eurovision.

Concursul Eurovision 2013 se va desfasura pe 14, 16 si 18 mai, la Malmo, in Suedia. Eurovision este cea mai importanta competitie muzicala internationala, organizata de European Broadcasting Union (EBU) - cea mai mare asociatie a televiziunilor publice din Europa -, care se desfasoara in fiecare an, incepand din 1956. European Broadcasting Union este o asociatie cu sediul central la Geneva, cunoscuta in special pentru organizarea competitiei Eurovision.

EBU reuneste in prezent 74 de televiziuni din 56 de tari din Europa, Africa de Nord si Orientul Mijlociu. Din EBU face parte si Televiziunea Romana. Cele mai bune performante ale Romaniei la acest concurs au fost: de doua ori locul al treilea (Luminita Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling si Ovi -Oslo, 2010) si o data locul al patrulea (Mihai Traistariu - Atena, 2006). Melodia romaneasca cu cel mai mare punctaj obtinut in finala Eurovision (172 de puncte) este "Tornero", compusa de Eduard Circota si interpretata de MihaiTraistariu.

Trupa Mandinga, reprezentanta Romaniei la Eurovision 2012, s-a clasat pe locul al 12-lea in finala concursului, unde a concurat cu piesa "Zaleilah". Eurovision este transmis in Europa, Australia, Canada, Egipt, Asia si Statele Unite. Anul trecut, finala a avut o audienta record de aproximativ 70 de milioane de telespectatori, iar numarul celor care au urmarit atat finala, cat si semifinalele a fost de aproximativ 114,5 milioane, potrivit EBU.

Esti curios ce talent te-ar face pe tine super-erou? Intra in aplicatia romaniiautalent.stirileprotv.ro si vezi ce talent iti gasesc Smiley si Bartos!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO