Petro Vlahos, un pionier al efectelor speciale din filme, a murit la varsta de 96 de ani

Ultima actualizare: 18-02-2013 07:01
Peter Vlahos

Petro Vlahos, considerat un pionier al efectelor speciale care au revolutionat industria filmului de la Hollywood, a murit duminica la varsta de 96 de ani, informeaza contactmusic.com.

Petro Vlahos a inventat sistemele "blue screen" si "green screen" in timp ce lucra pentru filmul "Ben-Hur" din 1959 - o tehnica care permite cineastilor sa suprapuna imaginile actorilor peste un fundal diferit.

El a inventat, totodata, o versiune a sistemelor care fac tranzitia intre culorile de pe pelicula de film, ce a fost utilizata apoi in filme care combina tehnica live action cu animatia, precum "Mary Poppins", "Bedknobs and Broomsticks" si "Masina buclucasa/ The Love Bug".

Inventiile sale din domeniul efectelor speciale au fost folosite de Alfred Hitchcock in filmul "Pasarile/ The Birds" si de Warren Beatty in "Dick Tracy".

Petro Vlahos a castigat premiul Oscar pentru realizari deosebite in domeniul efectelor vizuale in 1964 si un premiu Oscar pentru intreaga cariera 1994. El a fost recompensat de Academia de film americana cu Medalia de merit si cu premiul Gordon E. Sawyer in anii 1990.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO