Oscar 2019. Ce film ar putea scrie istorie la cea de-a 91-a ediție a galei


Ultimul update: Duminica 24 Februarie 2019 10:22
Data publicarii: Duminica 24 Februarie 2019 08:58
Categorie: Stiri Mondene

Mult a fost, puțin a rămas! Lumea filmului freamătă în așteptarea premiilor Oscar, care vor fi decernate duminică noapte, la Los Angeles.

Filmele Roma și "Green Book", respectiv actorii Glenn Close și Rami Malek, care au câştigat deja mai multe trofee în acest sezon de premiere, sunt protagoniştii celor mai importante "dueluri" ale galei. Asta, în condițiile în care multe voci au contestat lista nominalizaților pe motiv de exces de corectitudine politică.

Organizatorii fac ultimele pregătiri şi repetiții, cu gândul la audienţele care au atins anul trecut cel mai scăzut nivel din istorie. Iar criticii şi simplii cinefili - pariază şi comentează. Corul bombănelilor este amplu, pentru că aceasta a 91-a ediţie a premiilor Oscar a avut un preambul marcat de controverse: de la planul, iute abandonat, de a se decerna un Oscar pentru cel mai popular film, până la intenţia de a exila câteva câteva categorii de mare importanţă, precum imaginea şi montajul, în pauzele de publicitate. În urma protestului public al unor regizori precum Tarantino şi Scorsese, organizatorii au abandonat ideea.

Pe de altă parte, experţii observa o selecţie profund impregnată de corectitudinea politică: de la diversitatea - zic unii, forţată a nominalizărilor, până la problematica filmelor: feminism, imigraţie, rasism.

Criticii cu experienţă nu s-au sfiit să spună pe şleau că grija pentru a nu supăra pe nimeni a lăsat în mod impardonabil pe dinafară performanțe precum cea lui Ethan Hawke în pelicula răscolitoare "First reformed".

Lăsând de o parte obiecţiile, pare să fie un consens că pelicula "Roma" va scrie istorie, la noapte. Filmul mexicanului Alfonso Cuaron este marele favorit pentru cel mai râvnit premiu: Oscarul pentru cel mai bun film. Ar fi primul film jucat într-o limbă străină care izbuteşte aceasta ispravă.

Marele său dezavantaj este că a fost produs şi distribuit de platforma de streaming Netflix, care se încăpăţânează să nu-şi lanseze producţiile în circuitul cinematografic.

Dacă, printr-o improbabilă răsturnare de situaţie, laurii nu vor ajunge la "Roma", atunci cele mai mari şanse de a-i fura trofeul le are "Green book".

Filmul are, pe de altă parte, şanse maxime să dea câştigătorul pentru rol secundar masculin: Mahershala Ali va câştiga probbail al doilea Oscar în 3 ani, după "Moonlight".

Pe de altă parte, chibitzii sunt gata să bage mâna-n foc că Glenn Close va fructifica în sfârşit această a şaptea nominalizare la Oscar din cariera, pentru rolul din "The Wife". De altfel, Glenn Close a parcurs în ultimele săptămâni un veritabil marş triumfal, adjudecându-și aproape toate premiile importante ale sezonului.

Deşi "Bohemian Rhapsody" nu este considerat o capodoperă cinematografică, performanta electrizantă a protagonistului Rami Malek a stârnit o amplă simpatie în rândul publicului. De aceea, mulţi pariază că va fi va deveni primul actor de origine arabă care câştiga un Oscar.

Christian Bale, actorul principal din "Vice", este un concurent de temut, însă acest lungmetraj se va mulţumi cel mai probabil cu Oscarul pentru cel mai bun machiaj şi coafură, după ce a reuşit să-l transforme spectaculos pe interpretul lui... Batman în fostul vicepreşedinte republican Dick Cheney.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Premiile Oscar ar putea fi decise în funcţie de modul în care filmele abordează rasismul
Serialul
VIDEO PROTVPLUS.RO