Motivul pentru care nationalistii niponi cred ca Angelina Jolie este "rasista" si ca ar trebui sa fie interzisa in Japonia
Actrita Angelina Jolie este "rasista" si ar trebui sa fie interzisa in Japonia, au spus nationalistii niponi, care si-au exprimat nemultumirea fata de filmul "Unbroken", regizat de vedeta hollywoodiana.
Nationalistii japonezi au spus ca Angelina Jolie este "un demon" si au cerut ca vedetei americane sa i se interzica accesul in Japonia, din cauza asa-zisei descrieri "imorale" a gardienilor japonezi din lagarele de concentrare din Al Doilea Razboi Mondial din filmul "De neinvins/ Unbroken", informeaza dailymail.co.uk.
Acest film, regizat de Angelina Jolie, ce va fi lansat pe marile ecrane romanesti pe 23 ianuarie 2015, are la baza romanul omonim scris de Laura Hillenbrand, care spune povestea eroica a americanului Louis Zamperini, un fost maratonist olimpic devenit ulterior erou de razboi.
Acea biografie din 2010 i-a infuriat pe nationalistii japonezi prin felul in care a descris atrocitatile comise asupra prizonierilor americani, care au fost "batuti, arsi, injunghiati si loviti cu ciomege pana la moarte, impuscati, decapitati, asasinati in timpul unor experimente medicale sau mancati de vii in cadrul unor acte ritualice de canibalism".
Aceeasi nationalisti niponi si-au indreptat acum atentia spre Angelina Jolie, criticand ecranizarea acesteia, considerand ca filmul ei reprezinta "o pura inventie", insistand asupra faptului ca pelicula "nu are niciun fel de credibilitate" si acuzand-o pe vedeta de "rasism".
Filmul "Unbroken" spune povestea vietii maratonistului american Louis Zamperini, care a murit in iulie 2014, la varsta de 97 de ani.In mai 1943, el a facut parte din echipajul de 11 membri al avionului de razboi american The Green Hornet care s-a prabusit in Oceanul Pacific in timpul unei misiuni de salvare, la sud de Hawaii. Opt membri ai echipajului au murit in urma impactului, iar atunci cand marinarii de pe o nava de razboi japoneza au vazut ramasitele plutitoare ale avionului, in largul coastelor Insulelor Marshall, la 47 de zile dupa producerea accidentului, doar Louis Zamperini si pilotul Russel Allen Phillips mai erau in viata.
Devenit prizonier de razboi, Louis Zamperini a fost batut si torturat in mod regulat de rapitorii sai - in special de un militar japonez, Matsuhiro Watanabe, caruia prizonierii ii spuneau "The Bird" ("Pasarea").Intr-una dintre relatarile sale despre perioada petrecuta in acel lagar de razboi - care a durat pana in august 1945, cand Al Doilea Razboi Mondial s-a incheiat in mod oficial -, Louis Zamperini a descris momentul in care a fost fortat sa tina o scandura groasa deasupra capului timp de 37 de minute, sub amenintarea unor violente ulterioare.
Atunci cand Zamperini, slabit si suferind de malnutritie severa, nu a mai putut sa tina scandura deasupra capului, Watanabe l-a lovit cu pumnul, repetat, in stomac.Nationalistii japonezi care au criticat cartea scrisa de Laura Hillenbrand vor sa discrediteze acum si filmul regizat de Angelina Jolie care va fi lansat in curand pe marile ecrane.
"Este o pura inventie", a declarat Hiromichi Moteki, secretar general al Societatii pentru raspandirea faptelor istorice, un grup de presiune nationalist.
"Daca nu exista nicio verificare a lucrurilor pe care el le-a spus, atunci nimeni nu poate sa faca astfel de acuzatii. Filmul nu are credibilitate si este imoral", a adaugat el.Mai multe campanii au fost demarate pe retelele de socializare inainte de lansarea oficiala a filmului "Unbroken", in care Angelina Jolie a fost acuzata de "discriminare rasiala" comisa impotriva poporului japonez si de "defaimare a Japoniei, ca natiune". Organizatorii altor campanii au cerut ca vedetei americane sa ii fie interzis pe viitor accesul in Japonia.
O alta petitie, publicata pe site-ul Change.org, a mers si mai departe si a numit-o pe Angelina Jolie "un demon". Petitia, semnata de 8.000 de internauti niponi, cere stoparea distribuirii acestui film pe plan international, considerand ca lungmetrajul "contravine faptelor reale".Reactiile nationalistilor niponi au starnit un val de proteste in randul comunitatii internationale, iar numerosi activisti pentru drepturile omului s-au declarat furiosi din cauza faptului ca Japonia pare ca nu doreste sa isi asume responsabilitatea pentru atrocitatile comise in Al Doilea Razboi Mondial, desi acestea sunt sustinute de un numar mare de marturii si de dovezi ale medicilor legisti.
Mindy Kotler, director al Asia Policy Point, a declarat pentru The Telegraph ca exista "numeroase marturii si dovezi ale medicilor legisti despre actele de canibalism comise de soldatii japonezi asupra prizonierilor de razboi ca si asupra unor militari niponi".
Sursa foto: Getty