„Camilla să fie desemnată regină consoartă”. Mesajul Reginei Elisabeta cu ocazia aniversării a 70 de ani de domnie

×
Codul embed a fost copiat

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a declarat într-un mesaj adresat naţiunii sâmbătă, în ajunul Jubileului său de Platină, că soţia fiului ei Charles, Camilla, ar trebui să fie regină consoartă atunci când prinţul o va urma la tron.

Suverana, în vârstă de 95 de ani, şi-a exprimat "dorinţa sinceră", într-un mesaj în ajunul împlinirii a 70 de ani de la urcarea ei pe tron, ca ducesa de Cornwall "Camilla să fie desemnată regină consoartă" atunci când Charles va fi rege.

 

Până în prezent era admis că Camilla, 74 de ani, a doua soţie a prinţului Charles, 73 de ani, va fi doar prinţesă consoartă.

Această declaraţie indică faptul că regina pregăteşte pentru viitorul după moartea ei şi că o stimează deosebit pe Camilla, care s-a căsătorit cu prinţul Charles în 2005 în cadrul unei ceremonii civile.

Citește și
Regina Elisabeta a II-a a anulat Crăciunul la Sandringham, de teama variantei Omicron a coronavirusului
O fetiță din Kentucky a ajuns în atenția casei regale a Marii Britanii
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

În decembrie, regina a promovat-o pe Camilla "Dame" a Ordinului Jartierei, cel mai prestigios ordin cavaleresc britanic, o onoare la care niciun alt soţ al copiilor ei nu a avut dreptul.

Regina Elisabeta, 70 de ani de domnie

La 6 februarie 2022 se împlinesc 70 de ani de la proclamarea şi de la accederea la tron a prinţesei moştenitoare Elisabeta, în urma decesului tatălui său, regele George al VI-lea (1936-1952), sub numele de regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

În 1952, sănătatea precară a regelui George al VI-lea l-a obligat să abandoneze un turneu planificat în ţările Commonwealth. Prinţesa Elisabeta, însoţită de soţul său, prinţul Philip, a preluat îndatorirea regală. La 6 februarie, în timp ce se afla într-o zonă îndepărtată a Kenyei, prinţesa a primit atât vestea morţii tatălui său, cât şi pe cea a proclamării sale ca regină a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Într-un moment, la numai 25 de ani, ea încetase să mai fie prinţesa Elisabeta şi devenise regina Elisabeta a II-a.

Turneul a fost abandonat imediat, iar tânăra regină s-a întors în Marea Britanie. Ea a fost întâmpinată, la 7 februarie, de prim-ministrul Winston Churchill şi de alţi oficiali la aeroport, înainte de a se întoarce la Clarence House. Steagurile fuseseră coborâte în bernă în toată ţara, doar Royal Standard a rămas înălţat la catarg complet anunţând prezenţa reginei, fapt ce reprezenta, totodată, şi continuitatea monarhiei.

Noua regină a fost proclamată oficial în cadrul Consiliului de Accedere de la Palatul St. James, ţinut în ziua morţii regelui George al VI-lea. La eveniment au participat membri ai Consiliului Privat împreună cu Marii Ofiţeri de Stat, Lordul Primar al Londrei, Înalţi Comisari şi funcţionari publici. La 8 februarie, la întoarcerea din Kenya, regina Elisabeta a II-a a depus jurământul cunoscut sub numele "Declaraţia de Accedere" în care s-a angajat să menţină succesiunea protestantă stabilită, scrie Agerpres.

În urma jurământului Majestăţii Sale, proclamaţia publică a noului suveran a fost citită de către Garter King of Arms la Palatul St. James, în prezenţa Contelui Mareşal şi a doi dintre sergenţii de arme ai suveranului. De asemenea, o ceremonie similară a avut loc la Edinburgh, executată de către Lordul Lyon King of Arms, precum şi la Belfast şi Cardiff.

Accederea Majestăţii Sale la tron a avut loc într-o perioadă în care o familie tânără abia se întemeia: prinţul Charles avea trei ani, iar prinţesa Anne doar unul. Noile îndatoriri ale reginei trebuiau să prevaleze asupra vieţii de familie, lungile turnee în străinătate şi numeroasele alte evenimente interne ţinând-o departe de familie luni de zile, notează site-ul oficial al Familiei Regale.

Ceremonia de încoronare a reginei Elisabeta a II-a s-a desfăşurat la Westminster Abbey, la 2 iunie 1953.

Elisabeta Alexandra Mary de Windsor s-a născut la 21 aprilie 1926, la Londra, ca fiică a prinţului Albert, duce de York, viitorul rege George al VI-lea şi a prinţesei Elizabeth Bowes-Lion, ducesă de York. Cursul vieţii prinţesei Elisabeta avea să se schimbe în 1936, odată cu moartea suveranului George al V-lea, bunicul său de care era foarte apropiată. În decembrie 1936, după abdicarea lui Eduard al VIII-lea, fratele său, ducele Albert de York a fost proclamat rege, sub numele de George al VI-lea. După ce tatăl său a urcat pe tron, prinţesa Elisabeta a devenit moştenitoare a tronului, cu titlul Alteţa Sa Regală Prinţesa Elisabeta.

Prinţesa Elisabeta şi-a luat rolul în serios de la o vârstă fragedă, îndatoririle sale începând cu mult înainte ca ea să urce pe tron. În efortul comun de război, prinţesa Elisabeta, împreună cu sora sa, s-a adresat, în 1940, tuturor copiilor, la BBC's Children's Hour, mulţumindu-le pentru curaj şi îngăduinţă: "Încercăm să facem tot ce putem pentru a-i ajuta pe marinarii, soldaţii şi aviatorii noştri bravi şi încercăm, de asemenea, să îndurăm propria parte din pericolul şi tristeţea acestui război".

În 1945 s-a alăturat Serviciului Teritorial Auxiliar, formându-se ca mecanic şi a devenit prima femeie membră a Familiei Regale care s-a alăturat Serviciilor Armate ca membru activ cu normă întreagă.

Monarh activ şi susţinător al îndatoririlor regale, de la cele oficiale statale la cele filantropice, regina Elisabeta a II-a a adus în centrul atenţiei, prin acţiunile sale, afirmarea identităţii naţionale şi unitatea, continuitatea, dar şi stabilitatea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Regina este comandantul suprem al forţelor armate şi guvernatorul suprem al Bisericii Angliei, îl desemnează pe primul ministru, pe ceilalţi miniştri, pe arhiepiscopi şi episcopi. Regina este sursa onorurilor, conferind medalii şi ordine. Regina a avut sub patronajul său peste 600 organizaţii caritabile sau cu scop educativ şi social, 400 dintre acestea fiind înfiinţate în 1952.

Jubileul Reginei Elisabeta

 

Sărbătorile jubileului din Regatul Unit datează din 1809. Aceasta va fi cea de-a patra a reginei, după evenimentele jubiliare de argint (1977), de aur (2002) şi de diamant (2012). Elisabeta a II-a este primul monarh care marchează un Jubileu de platină.

Cu prilejul acestei zile, sunt arborate anumite steaguri şi sunt organizate recepţii. La Londra, o salvă de artilerie a armelor regale va fi trasă de trupa regelui - Royal Horse Artillery (numită în onoarea lui George al VI-lea) şi de către Honourable Artillery Company la Turnul Londrei. Salve de artilerie vor fi trase şi în alte zone din Regatul Unit. Aceste salve de artilerie nu au loc duminica, aşa că, în acest an, vor fi trase luni, 7 februarie.

Pe lângă tradiţionalul Trooping the Color, când în fiecare an, la 11 iunie, este sărbătorită oficial ziua de naştere a reginei, peste 1.500 de faruri Platinum Jubilee vor fi aprinse în Marea Britanie, Insula Man, Teritoriile Britanice de peste mări şi, pentru prima dată, în capitalele ţărilor Commonwealth-ului.

Farul principal va fi aprins în cadrul unei ceremonii speciale organizată la Palatul Buckingham. Alte evenimente jubiliare includ o slujbă de mulţumire pentru domnia reginei la Catedrala Sf. Paul, un concert live în faţa Palatului Buckingham, Big Jubilee Lunch (o petrecere stradală), un concurs "Platinum Jubilee" şi expoziţii speciale la mai multe reşedinţe regale oficiale.

În mod obişnuit, regina aniversează urcarea pe tron în mod privat la reşedinţa sa de la Sandringham, ziua de 6 februarie fiind ziua în care tatăl său, regele George al VI-lea a încetat din viaţă. Cele mai multe dintre sarcinile din cadrul Jubileului vor fi repartizate altor membri ai familiei regale, printre care prinţul William şi soţia sa, Kate, precum şi ducesa de Cornwall, medicii recomandându-i reginei, în vârstă de 95 de ani, cât mai multă odihnă. Anul trecut, la 9 aprilie, prinţul-consort Philip a încetat din viaţă la vârsta de 99 de ani.

Regina Elisabeta a II-a este cel mai longeviv monarh în viaţă din lume, iar în istoria Regatului Unit are cea mai lungă domnie, depăşind-o, la 9 septembrie 2015, pe cea a reginei Victoria (1837-1901).

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Regina Elisabeta i-a retras Prințului Andrew titlurile regale și militare, în urma acuzațiilor din cazul Epstein
Regina Elisabeta i-a retras Prințului Andrew titlurile regale și militare, în urma acuzațiilor din cazul Epstein

Casa Regală Britanică i-a retras Prințului Andrew toate distincțiile militare, dar și dreptul de a folosit în mod oficial titlul de Alteță Regală.

O fetiță din Kentucky a ajuns în atenția casei regale a Marii Britanii
O fetiță din Kentucky a ajuns în atenția casei regale a Marii Britanii

O fetiță de doi ani din statul american Kentucky a ajuns în atenția casei regale britanice, după ce s-a costumat în Regina Elisabeta a II-a.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.