Marturia unui actor arab: "Mi s-au propus 30 de roluri de terorist. Daca La La Land castiga tot la Oscaruri ma retrag"
Amrou Al-Kadhi, un actor arab care lucreaza de la 12 ani in Marea Britanie, a scris un editorial pentru The Independent iar povestea lui s-a viralizat.
Barbatul povesteste in The Independent despre fenomenul rolurilor distribuite pe baza profilului rasial la Hollywood si se declara dezamagit ca un film ca La la Land, al carui principal obiectiv este sa celebreze Hollywoodul, este atat de premiat. El sustine ca se retrage, daca acest film castiga totul la Oscaruri in acest an in detrimentul unui film precum Moonlight.
"Am lucrat ca actor in UK de la varsta de 12 ani iar originea mea araba m-a facut obiectul unor profiluri rasiale destul de groaznice in aceasta industrie. Primul meu rol a fost in filmul Munchen al lui Steven Spielberg - eram fiul unui terorist islamist. Nu mai este nevoie sa spun ca am avut parte de o intrare exploziva in showbiz.
Am 26 de ani, si in toata cariera mea, mi-au fost propuse 30 de roluri de terorist. Descrierea lor varia de la "barbat barbos, suspect, la metrou" la "musulman care isi ascunde bomba intr-o burka inselatoare".
Cand nu sunt atat de explicit legate de jihadism, majoritatea personajelor jucate de arabi sunt anatagonisti pentru eroi albi. Recentul serial, puternic laudat, The Night Manager, mi-a adus aminte de dificultatile din cariera mea: aici personajele arabe sunt "secundare", piedici narative pentru a complica calatoria eroilor interpretati de albi.
Cand mi-am exprimat frustrarea in fata unui important director de casting, aceasta m-a incurajat sa joc pe cartea "etnicitatii mele", asigurandu-ma ca "actorii albi sunt f... in zilele noastre". E incredibil cat de des mi s-a spus ca profilul rasial este un lucru pozitiv.
Si este adevarat, dupa 11 septembrie sunt realmente mai multe roluri pentru arabi decat inainte. "Ura!", spun ei."Bucurati-va de aceste oportunitati darnice de a lucra! "In sfarsit, arabii au un loc al lor la Hollywoood". Nu pe centrul scenei, bineinteles, sunt stersi, la periferie, tinand in mana un detonator de bomba in timp ce un barbat alb, celebru il invinge si castiga un Oscar.
(...) E deprimat ca un film ca American Sniper unde un alb, Bradley Cooper, ucide actori arabi, necunoscuti, timp de 2 ore, e un hit de box office, cu incasari de 500 de milioane de dolari.
Povestile de pe ecran au rara abilitate de a starni in toata lumea simpatie pentru diverse personaje, este daunator ca musulmanii si arabii, cu voci in contextul islamofobiei globale, sunt lasati pe dinafara. Cu directori puternici, apar filme sublime ca Moonlight: e mult mai usor in prezent sa te identifici cu o poveste despre un barbat de culoare, gay in ghetoul din Miami
(...) Ma rog ca La La Land sa nu castige tot la Oscaruri. Ar fi un semn ca scopul principal al industiei e de a se celebra pe sine, incantata de propria nostalgie si mitologie alba"