Leonard Cohen a murit la 82 de ani. Ce scria artistul in ultimul mesaj catre iubita sa, Marianne

×
Codul embed a fost copiat

Muzicianul canadian Leonard Cohen, care a fost de asemenea un poet apreciat si romancier, a murit la varsta de 82 de ani, transmit vineri dimineata agentiile internationale de presa.

 "Cu profunda tristete va informam de decesul poetului, compozitorului si artistului legendar Leonard Cohen", a scris agentul sau pe pagina de Facebook a muzicianului, potrivit AFP.

"Am pierdut unul dintre vizionarii cei mai prolifici si respectati ai lumii muzicii", continua comunicatul, indicand ca o ceremonie va fi organizata la Los Angeles "la o data ulterioara".

Pe 21 septembrie anul acesta, Leonard Cohen a sarbatorit implinirea a 82 de ani, anuntand lansarea unui nou album in care exploreaza relatia metafizica a omului cu Dumnezeu si cu moartea, transmitea la acel moment AFP.

Citește și
Leonard Cohen
7.000 de spectatori la concertul lui Leonard Cohen din Capitala
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

La doi ani dupa precedentul album, cea de-a 14-a productie discografica a celebrului poet si cantaret canadian ramane fidela aranjamentelor muzicale minimaliste, nota sursa citata.

In piesa 'You Want It Darker', Leonard Cohen, cu vocea sa grava si soptita, isi pune intrebari despre natura omului si a unui Dumnezeu omnipotent. Albumul se deschide cu amintirile sale despre copilaria in orasul Montréal si despre participarea la corul comunitatii evreiesti Shaar Hashomayim.

Rezonanta chitarei acustice, insotita de un contrabas, da mai multa putere cautarii spirituale a unui Cohen solitar dar senin in fata senectutii. Deja abordata in 'Hallelujah' (1984), unul dintre cele mai mari succese ale sale, relatia cu Dumnezeu se impune inca o data, de data aceasta pentru a aborda moartea.

Spectrul mortii planeaza de multe ori asupra acestui album, ca o reamintire a decesului in iulie anul acesta a muzei sale Marianne Ihlen, pe care a imortalizat-o in piesa 'So Long Marianne' (1967).

Cohen a lansat trei albume in sase ani, iar 'You Want It Darker' promite sa aiba aceeasi incarcatura emotionala, dar mai muzical decat 'Popular problems', lansat la implinirea a 80 de ani, in 2014, mai sublinia in urma cu doua luni AFP.

El anuntase atunci ca este timpul sa se cuminteasca, luand decizia inteleapta de a renunta la fumat. Pentru a face cu ochiul vremurilor trecute, coperta noului sau album il prezinta pe Leonard Cohen nebarbierit si cu o tigara intre degete.

"Cred ca te voi urma curand", a scris Leonard Cohen imediat dupa decesul lui Marianne Ihlen.

La mijlocul lunii octombrie, artistul Leonard Cohen, in varsta de 82 de ani, declara, intr-un interviu acordat pentru editia urmatoare din The New Yorker, ca isi doreste sa incheie numeroasele proiecte muzicale si literare incepute, dar ca este pregatit sa moara.

Poetul, scriitorul, interpretul si compozitorul canadian a vorbit cu calm si cu multa claritate despre moarte, tratand-o asa cum este, ceva normal, ce se petrece mai devreme sau mai tarziu. Cohen a mentionat ca are o multime de poeme nepublicate si versuri care nu au fost terminate, inregistate sau publicate.

''Am terminat unele lucruri. Nu stiu cate altele o sa mai pot termina pentru ca in acest moment trec printr-o stare de oboseala profunda... Sunt momente in care nu fac altceva decat sa stau intins. Nu mai pot canta si ma lasa repede si spatele. Lucrurile spirituale, baruch Hashem (multumesc lui Dumnezeu - n.r.) s-au asezat, fapt pentru care sunt profund recunoscator'', a mentionat Cohen. Insa, ''marea schimbare este proximitatea fata de moarte'', dupa cum a explicat artistul. ''Imi place sa inchei lucrurile daca pot. Daca nu, e OK. Dar felul meu de a fi este sa termin lucrurile pe care le-am inceput''.

Insa acesta a recunoscut ca este posibil sa nu mai reuseasca sa inregistreze melodiile neterminate. ''Nu cred ca voi reusi sa termin acele melodii. Poate, cine stie? Si poate o sa-mi revin, nu stiu. Dar nu indraznesc sa ma atasez de o strategie spirituala. Nu indraznesc sa fac asta''.

Unul dintre proiectele lui Cohen era scrierea unei carti in care poemele, precum paginile din Talmud, sa fie inconjurate de interpretari.

Cohen a dezvaluit in interviu informatii despre starea precara de sanatate, care nu ii mai permite sa munceasca asa ''ca pe vremuri''. ''Pot lucra cu mai multa concentrare si continuitate decat cand aveam obligatia de a ma intretine, de a fi sot, de a fi tata. Acele distrageri sunt in mod radical diminuate in acest moment. Singurul lucru care atenueaza productia maxima este doar starea corpului meu'', a declarat artistul.

Acesta a precizat: ''N-am vandut niciodata atat de mult incat sa ma pot relaxa in privinta banilor. Am avut de intretinut doi copii si pe mama lor''.

Mare parte din interviul din The New Yorker se concentreaza pe relatia lui Cohen cu Marianne Ihlen, personajul-cheie al unor piese precum ''Bird on a Wire'' si ''So Long Marianne''. Aceasta a decedat anul acesta, in iulie. In august, ultima scrisoare a lui Cohen catre muza sa decedata descria atitudinea de resemnare si de impacare fata de moarte: ''Suntem atat de batrani, iar trupurile noastre se descompun si cred ca te voi urma foarte curand''.

Cohen vorbeste si despre copiii sai, pe care ii are aproape si declara ca se simte binecuvantat ca este inconjurat de familie si de prieteni. ''Fata mea si copiii ei locuiesc jos, iar fiul meu sta mai jos pe strada. Asa ca sunt extrem de binecuvantat. Am o asistenta care este devotata si priceputa. Am unul sau doi prieteni care imi imbogatesc foarte mult viata. Asa ca dintr-un anumit punct de vedere niciodata n-am fost mai bine''.

In incheiere, artistul declara ca este pregatit sa moara. ''Sunt pregatit sa mor. Sper ca nu e prea inconfortabil. Cam asta e legat de mine'', a spus el.

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
Show impresionant marca Leonard Cohen in Capitala, singurul oras din S-E Europei inclus in turneu
Show impresionant marca Leonard Cohen in Capitala, singurul oras din S-E Europei inclus in turneu

Leonard Cohen a facut un show impresionant sambata aseara in Piata Constitutiei. Aflat pentru a treia oara in Capitala, artistul si-a incantat miile de fani veniti sa il asculte.

7.000 de spectatori la concertul lui Leonard Cohen din Capitala
7.000 de spectatori la concertul lui Leonard Cohen din Capitala

Vocea si muzica lui Leonard Cohen au adus laolalta 7.000 de oameni pe un stadion din Bucuresti.

Kylie Minogue si Leonard Cohen sprijina victimele din Australia
Kylie Minogue si Leonard Cohen sprijina victimele din Australia

Cei doi artisti, dar si echipele de crichet ale Australiei si Noii Zeelande si organizatorii Australian Open la golf feminin si-au declarat sprijinul pentru victimele incendiilor din Australia, care au distrus peste 1.000 de locuinte.

Recomandări
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România

Aeroportul Internaţional Dubai (DXB) a fost transformat într-un adevărat lac, marți, din cauza furtunii violente care a lovit orașul din Emiratele Arabe Unite.

România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”
România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”

Asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat american, James O'Brien, a declarat, marţi, că SUA lucrează cu România în ceea ce priveşte ameninţările venite în contextul războiului din Ucraina.  

Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.