Jocul Tetris a implinit 25 de ani!

Tetris

Probabil ca nu exista persoana care sa nu fi jucat macar o data in viata Tetris, jocul de puzzle care saptamana aceasta a implinit 25 de ani, si caruia in ciuda varstei nu-i scade popularitatea.

Jocul a fost inventat de un matematician din URSS, Alexei Pajitnov, in 1984, iar cativa ani mai tarziu a devenit un succes international.

"Eram fascinat de puzzle-uri, de ceea ce imi dadea batai de cap. Era mai ales o distractie in raport cu munca", explica Pajitnov, care a lucrat intr-un laborator de stat specializat in inteligenta artificiala si in recunoasterea vocala.

In momentul in care a creat Tetris, Pajitnov avea 29 de ani, iar inspiratia i-a venit in momentul in care rezolva un puzzle din cinci piese, care puteau fi asamblate in mii de feluri diferite.

Tetris consta in suprapunerea unor blocuri de forme diferite care cad din partea de sus a ecranului si care trebuie sa formeze linii perfecte.

Citește și
Supravietuitorul
ConQUIZtador iti ofera doua noi jocuri
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Jocul a depasit granitele URSS-ului in 1989, cand a fost editat de Henk Rogers din cadrul companiei japoneze Nintendo, care a descoperit opera lui Pajitnov cu ocazia unui salon de jocuri electronice.

Astfel, Rogers, alaturi de un responsabil al Nintendo America, Minoru Arakawa, au mers la Moscova pentru a cumpara drepturile de autor, dupa care l-au adaptat la consola de buzunar Game Boy.

"Tetris este foarte popular pentru ca transcende culturile. Nu prezinta violenta, nici ideologie: jucatorul face ordine pornind de la haos", marturiseste Rogers.

Marti, 2 iunie, la Los Angeles, Rogers si Pajitnov au organizat o zi aniversara pentru Tetris.

"Nu m-as fi gandit niciodata ca va avea atat de mare succes", marturiseste Pajitnov. Acum, dupa 25 de ani, Tetris cucereste noi teritorii, se indreapta spre telefoanele inteligente, spre cele cu touch-screen si este o vedeta a magazinelor online. Spre exemplu, pe Apple App Store jocul a devenit unul din cele mai vandute 10 titluri. Poate fi accesat de pe orice platformA de joc, de la Amiga, Amstrad CPC, Apple IIigs, Atari ST, Commodore 64, pana la NES, WonderSwan Color, si ZX Spectrum.

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
iPhone-ul care
iPhone-ul care "zgaltaie" bebelusi a provocat o adevarat revolta in SUA

O companie de telecomunicatii din SUA a scos pe piata o aplicatie pentru iPhone, prin care clientii pot zgaltai si neutraliza un bebelus care plange. Imediat au aparut si criticii.

ConQUIZtador iti ofera doua noi jocuri
ConQUIZtador iti ofera doua noi jocuri

De astazi, www.ConQUIZtador.ro iti ofera doua jocuri noi: „Supravietuitorul” si „Razboi Zen”!

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.