Filmul "RMN", prezentat la origine, în Ditrău. Cum au reacționat localnicii după întâmplarea de acum doi ani
Filmul "RMN", prezentat anul acesta la Cannes, a fost proiectat special în Ditrău, satul care a inspirat povestea. Căminul cultural a fost plin.
La baza scenariului a stat răscoala localnicilor, de acum doi ani. Oamenii erau nemulțumiți că la ei în sat au fost angajați doi muncitori din Sri Lanka.
„Am vrut să o facem aici pentru că am considerat că e de datoria mea dacă vreți, să vă arăt acest film” spune regizorul.
Noul film al regizorului Cristian Mungiu are la bază un fapt real, petrecut în Ditrău, judeţul Harghita. Acum doi ani, sute de localnici au cerut ca doi bărbați din Sri Lanka, angajați la brutăria din sat, să fie concediaţi și alungați. Filmul RMN explorează teama de străini și arată cele mai ascunse unghere ale firii umane.
Cristian Mungiu, regizor: „Scopul meu e să încerc să povestesc ceva relevant despre ce se întâmplă în lume într-un anume moment și mă gândesc destul de mult între filme la care din întâmplări de peste care am dat spune ceva despre oameni și despre starea lumii în momentul respectiv.”
Locurile s-au ocupat repede la căminul cultural. Chiar în acest loc, în urmă cu doi ani, se decidea soarta muncitorilor străini.
Localnică: „Știam de conflictele de acum doi ani, am fost curioasă să vin să vedem filmul. Mi-a plăcut foarte mult”
„Nu am știut la ce să mă aștept și era un pic conflictual dacă să vin sau să nu vin”, spune altcineva.
Cristian Mungiu, regizor: „Am avut foarte mari emoții, am încredere în civilizație în general, mi-am dorit să încep aici.”
Puskas Elemer, primar Ditrău: „Am venit cu emoții la acest film, o comunitate nu este vinovată, vinovăția trebuie pusă individual.”
După proiecție, curioșii au avut ocazia să dezbată filmul și să-i adreseze întrebări regizorului. Filmul va fi prezentat într-un amplu turneu, în 40 de țări, dar proiecțiile vor continua și în orașele din România.