Eurovision 2014: tarile care cumpara voturi risca o interdictie de participare de trei ani

Eurovision

Organizatorii Eurovision vor interzice participarea la acest eveniment pe o perioada de trei ani a tarilor care vor fi gasite vinovate de cumpararea de voturi.

European Broadcasting Union (EBU), organizatorul EUROVISION 2014, concurs muzical care are o vechime de 58 de ani, a anuntat, joi, o inasprire a regulamentului sau in incercarea de a pune capat scandalului generat de acuzatiile de mituire si vot in bloc pe criterii geopolitice, care au afectat reputatia competitiei in ultimii ani.

Azerbaidjanul a fost acuzat ca a incercat sa cumpere voturi de la jurati si de la spectatorii care au participat la votul prin telefon, in timpul concursului de anul trecut de la Malmo. Mai multi studenti lituanieni sunt banuiti ca au fost platiti pentru a vota pentru Azerbaidjan.

Ancheta lansata de EBU a ajuns la concluzia ca au existat incercari de influentare a votului, insa acestea nu au avut succes, datorita procedurilor de securitate deja implementate.

Nu a fost gasita nicio dovada care sa faca legatura intre Azerbaidjan si vreo televiziune publica participanta sau vreo dovada care sa ateste faptul ca vreun radiodifuzor national ar fi cunoscut identitatea autorului acestei tentative de fraudare a concursului.

Citește și
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

EBU a anuntat ca radiodifuzorii vor fi interzisi pentru o perioada de trei ani daca vor fi descoperite nereguli in procedurile de votare din tarile lor.

Un site lituanian a publicat un film inregistrat in secret in ziua finalei de la Malmo din 2013, ce prezinta un grup de tineri carora le sunt oferiti bani de catre un vorbitor de limba rusa pentru a vota pentru Azerbaidjan, tara care a castigat competitia in 2011.

Azerbaidjanul s-a clasat pe locul al doilea la concursul Eurovision din 2013, iar reprezentantul ei, Farid Mammadov, a obtinut un surprinzator total de 234 puncte. Fosta republica sovietica a fost devansata de Danemarca, a carei reprezentanta, Emmelie de Forest, a castigat competitia cu un total de 281 de puncte.

Cezar, reprezentantul Romaniei la editia din 2013, a participat cu piesa "It's My Life" si a ocupat locul al 13-lea.

Sistemul de votare de la Eurovision a fost schimbat in 2009, iar votul publicului si verdictul juriilor nationale contribuie in mod egal (50% - 50%) la alcatuirea punctajelor finale obtinute de reprezentantii fiecarei tari participante.

In septembrie 2013, EBU a anuntat noi reguli pentru juriile nationale, care vor publica numele persoanelor din acele jurii, intr-un efort de a imbunatati transparenta procesului de votare.

Societatea Romana de Televiziune, membra a EBU, este organizatoarea selectiei nationale si participa la competitia europeana din anul 1993.

TVR a confirmat, pe 8 ianuarie, participarea la Eurovision si in 2014. Intre 19 si 20 februarie va avea loc preselectia (un juriu de specialitate va audia piesele inscrise in concurs), iar pe 20 februarie vor fi anuntate cele maximum 12 melodii finaliste.

Pe 1 martie va avea loc selectia nationala a Eurovision, in care va fi aleasa melodia castigatoare, in cadrul unul spectacol televizat, cu public.

Concursul cantecului european Eurovision se va desfasura in acest an la Copenhaga (Danamarca), pe 6, 8 si 10 mai.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
TVR confirma participarea la Eurovision 2014 si va organiza selectia nationala pe 1 martie
TVR confirma participarea la Eurovision 2014 si va organiza selectia nationala pe 1 martie

Societatea Romana de Televiziune confirma participarea la Eurovision si in 2014, melodia care va reprezenta Romania la acest concurs european urmand sa fie aleasa in cadrul selectiei nationale ce se va desfasura pe 1 martie.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.