Corneliu Porumboiu, "răsfățatul" criticilor după premiera filmului "La Gomera", la Cannes

19-05-2019 19:20


Aplauze furtunoase râsete și fluierături cu tâlc. Este cocktailul cu care a fost primit, sâmbătă la Cannes, filmul lui Corneliu Porumboiu: "La Gomera - Fluierătorii".

Pelicula doldora de referințe la filme celebre și cu o coloană sonoră spectaculoasă este inclusă în competiția oficială. Primele cronici sunt încurajatoare.

Corneliu Porumboiu este pentru a cincea oară la Cannes, unde "Poliţist adjectiv" şi "Comoara" au plecat acasă cu premii. "La Gomera" este însă primul său film care va concura pentru Palme D'Or.

Sâmbătă seara, pe o ploaie care îi va purta, poate, noroc, regizorul român a străbătut covorul roşu alături de actorii săi: Vlad Ivanov, Catrinel Menghia, Rodica Lazăr şi Sabin Țambrea.

«La Gomera» este povestea lui Cristi, un poliţist din Bucureşti, corupt de traficanţii de droguri. Bănuit de superiorii săi, este pus sub ascultare telefonic. Singura soluţie pentru a schimba mesaje cu banda unui om de afaceri spaniol, pe care vrea să-l scoată din închisoare, este să înveţe "el silbo", o limbă fluierată ancestrală, secretă. Planul său ar fi fost impecabil, dacă nu s-ar lăsa prins în mrejele unei femei fatale, iubita mafiotului, jucată de Catrinel Menghia, pe care cronicarii o consideră o revelaţie.

Pentru criticul de la "The Hollywood Reporter" "povestea, deopotrivă amuzantă şi densă, confirma preocuparea lui Porumboiu pentru limbaj, loialitate şi moştenirea epocii represive a lui Ceauşescu, doar că sunt abordate din alte unghiuri."

Cronica din "Variety" nu este entuziasmată, plasând "La Gomera" sub precedentele filme ale lui Porumboiu. Chiar şi aşa, semnatara textului vorbeşte despre "artistul cu cel mai pieziş umor din Noul Val Românesc". "Dintre regizorii români, umorul sec al lui Porumboiu oferă câteva dintre cele mai pătrunzătoare comentarii: el taie mai profund tocmai pentru că notele critice se ascund sub zâmbet."

Cronicarul de la IndieWire.com spune că n-ar fi de mirare că producătorii americani să vrea să facă un remake după "La Gomera". "Acest amestec rafinat de genuri sugerează ce-ar fi ieşit din "Ocean 11" dacă banda dădea lovitura în Insulele Canare", plusează criticul. Acesta observa şi ca "La Gomera" este un film comercial, dar cerebralul Porumboiu, al cărui stil narativ e dublat de un spirit farsor, asigura filmului ambiguitate şi ironie".

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

VIDEO PROTVPLUS.RO