Colind romanesc, pe coloana sonora a unui film cu Salman Kahn. Disputa dintre romani si indieni pe "La Viflaim colo-n jos"

19-08-2015 18:35


Un colind romanesc a devenit slagar si are un succes rasunator in India, dupa ce versurile originale au fost inlocuite cu soapte de amor, ce descriu o poveste de dragoste.

Colindul "La Viflaim colo-n jos" este acum coloana sonora pentru productia bollywoodiana "Bodyguard", cu Salman Kahn in rol principal. Profesorii de muzica spun ca melodia este copia fidela a piesei romanesti.

Probabil ca nu este roman care sa nu recunoasca aceasta bucata muzicala. In preajma Craciunului o auzim peste tot.

Linia melodica se regaseste si in hitul indian "Teri Meri". Cantecul a devenit celebra odata cu filmului indian "Bodyguard", o poveste de dragoste intre o frumoasa fata bogata si un tanar chipes, platit sa o pazeasca non-stop.

Colindul romanesc ilustreaza finalul tensionat, dar fericit al peliculei. Cel care semneaza coloana sonora, compozitorul Himesh Reshammiya, a fost acuzat de plagiat, dar a raspuns ferm.

Gabriel Baciu, membru al cvintetului vocal Anatoly: "Am sa-l citez. Zice: 'Teri Meri este un raga bazat pe o compozitie originala. Punct.'".

Melodia a fost recunoscuta imediat de Mahipal si Surat, doi frati din nordul Indiei, care de cativa ani lucreaza la un restaurant din Cluj.

Mahipal Singh: "Salman Khan si Kareena Kapoor, stim cantecul... E un cantec foarte frumos, e din filmul Bodyguard. Am vazut filmul si mi-a placut, numele lui e Bodyguard si protejeaza fetele de personajele rele si la un moment dat se indragosteste de una. E foarte iubit de fete, cu toate astea este inca burlac. Am auzit insa ca e indragostit de o fata de aici, din Romania."

Mahipal spune ca e o melodie indiana si ca noi ne am inspirat de la ei.

Mahipal Singh, chef: "E un vechi cantec indian, probabil ati copiat-o voi din India".

De altfel, nu e singurul hit international inspirat din folclorul nostru.

Acordurile melodiei "Fetele de la Capalna" putea fi auzit pe melodia "Murder to Excellence", semnat Jay Z si Kanye West.

Iar in coloana sonora din filmul "Eyes Wide Shut", cu Tom Cruise si Nicole Kidman, a fost folosit un fragment dintr-o slujba religioasa inversata.

VIDEO PROTVPLUS.RO