Anorexie ambulanta pe podium. Imaginile care au socat la Festivalul de moda de la Milano
Cu ochii iesiti din orbite, modelul-schelet, asa cum a fost numita de jurnalistii straini, a atras toate bliturile la prezentarea de marti seara de la Milano a lui Gianfranco Ferre. Si nu datorita formelor impecabile.
Pieptul plat, clavicula proeminenta si oasele iesite prin piele au socat audienta.
In timp ce fotografii s-au inghesuit pentru a surpinde close-up-uri ale modelului aproape mort de foame, editorii de moda au inceput sa-si ia notite febril.
Dar a crezut cineva din public ca acest model arata bine? Este o imagine la care femeile obisnuite sa aspire? Si, nu in ultimul rand, un model care se prezinta asa pe scena isi atinge scopul: sa vanda cat mai multe haine?
Raspunsul la toate aceste intrebari este cu siguranta nu! Insa aparitia constanta a acestor modele-schelet pe podiumuri arata ca industria modei este de alta parere. Iar designerii, mai ales cei care au puterea sa schimbe ceva, nu vor sa o faca.
In 2006, Milanul a interzis in mod formal folosirea modelelor foarte slabe in prezentari, pentru a promova un stil de viata sanatos. In hotararea semnata intre oficialii orasului si mai marii industriei modei s-a specificat clar ca pe catwalk ar trebui folosite modele care sa promoveze o varietate de masuri.
Insa planul este prea dificil de pus in aplicare, spun cei din industrie, pentru ca designerii ignora cererile de a nu mai folosi modele anorexice sau minore.
Sunt insa si case de moda care se straduiesc sa promoveze o imagine sanatoasa. Prada, Versace sau Armani au interzis modelele de marime sezo din show-uri. Iar asta e un pas important, avand in vedere numele grele care au luat aceasta decizie.
Insa sunt acesti pasi mici suficienti? Voi ce ziceti?