(P) Cum funcționează leasingul financiar pentru autoturisme: ghid complet pentru începători

seo

Leasingul financiar auto a câștigat teren în preferințele consumatorilor români, atât persoane fizice, cât și juridice, oferind o alternativă flexibilă și accesibilă la achiziționarea tradițională a unui autoturism.

Acest instrument financiar permite utilizarea unui vehicul nou sau rulat în schimbul unor plăți lunare fixe, pe o perioadă contractuală prestabilită, eliminând necesitatea unei investiții inițiale majore.

Mecanismul leasingului financiar: un ghid pas cu pas

Procesul de leasing financiar începe cu identificarea autoturismului dorit. Fie că este vorba despre un model nou, dotat cu cele mai recente tehnologii, sau un model rulat, dar fiabil și economic, alegerea trebuie să se bazeze pe nevoile și bugetul clientului. De exemplu, un antreprenor care are nevoie de un autoturism spațios pentru transportul mărfurilor poate opta pentru un model utilitar, în timp ce un tânăr profesionist poate alege un model compact și economic pentru deplasările zilnice.

Următorul pas este selectarea unui furnizor de leasing. Piața românească oferă o varietate de opțiuni, de la bănci și instituții financiare, la companii specializate în leasing auto. Compararea ofertelor disponibile ajută la identificarea celei mai avantajoase variante. Criteriile de evaluare includ avansul inițial (care poate varia de la 0% la 30% din valoarea autoturismului), rata lunară aferentă (calculată în funcție de valoarea finanțată, durata contractului și dobânda), valoarea reziduală a autoturismului la finalul contractului (suma pe care clientul o poate plăti pentru a achiziționa vehiculul) și serviciile adiționale oferite. Acestea pot include mentenanța periodică, asigurările auto, asistența rutieră, înlocuirea anvelopelor sau chiar servicii de concierge auto.

Odată aleasă oferta care răspunde cel mai bine nevoilor, se procedează la semnarea contractului de leasing. Acesta este un document detaliat care stipulează drepturile și obligațiile părților implicate, durata contractului (de obicei între 2 și 5 ani), condițiile de utilizare și întreținere a vehiculului, precum și opțiunile disponibile la finalul perioadei contractuale.

Citește și
Întrebările lui CTP, după tentativa de asasinare a lui Trump: „Va fi o justificare pentru ce va face cu democrația dacă ajunge președinte?”

Pe întreaga durată a contractului, utilizatorul are dreptul de folosință exclusivă asupra autoturismului, dar și responsabilitatea întreținerii și efectuării reparațiilor necesare, conform condițiilor stipulate în contract. La finalul perioadei contractuale, utilizatorul poate alege să achiziționeze autoturismul la valoarea reziduală prestabilită, să îl restituie furnizorului sau să reînnoiască contractul în condiții agreate cu acesta.

Avantajele și dezavantajele leasingului financiar

Leasingul financiar prezintă o serie de avantaje semnificative, printre care se numără:

  • accesibilitate financiară: necesită un efort financiar inițial mai redus comparativ cu achiziția directă, ceea ce îl face atractiv pentru cei cu bugete limitate.
  • deductibilitate fiscală: ratele de leasing și alte cheltuieli asociate sunt deductibile fiscal pentru persoanele juridice, reducând povara fiscală a acestora.
  • utilizarea unui autoturism nou: permite accesul la modele noi, echipate cu cele mai recente tehnologii și caracteristici de siguranță, fără a fi necesară achiziția acestora.
  • flotă auto modernă: pentru companiile care au nevoie de o flotă auto, leasingul oferă posibilitatea de a avea mereu vehicule noi și reprezentative, fără a imobiliza capital în achiziționarea acestora.
  • servicii incluse: multe contracte de leasing includ servicii adiționale, cum ar fi mentenanța, asigurările sau asistența rutieră, ceea ce simplifică gestionarea flotei auto și reduce costurile operaționale.

Cu toate acestea, leasingul financiar prezintă și anumite dezavantaje, cum ar fi:

  • cost total potențial superior: pe termen lung, leasingul poate fi mai costisitor decât achiziția directă, datorită dobânzilor și comisioanelor aferente.
  • restricții de kilometraj: contractele de leasing pot impune limite de kilometraj, depășirea acestora atrăgând costuri suplimentare.
  • lipsa proprietății: utilizatorul nu devine proprietar al autoturismului pe durata contractului, ceea ce poate fi un dezavantaj pentru cei care doresc să dețină în proprietate vehiculul utilizat.
  • condiții stricte de utilizare: contractele de leasing pot impune condiții stricte de utilizare și întreținere a vehiculului, nerespectarea acestora putând atrage penalități.

Leasingul financiar auto reprezintă o opțiune viabilă și avantajoasă pentru cei care doresc să utilizeze un autoturism rulat sau nou, fără a fi nevoiți să îl achiziționeze. Înainte de a opta pentru această modalitate de finanțare, este esențială analiza atentă a avantajelor și dezavantajelor, precum și alegerea furnizorului și a modelului auto care răspund cel mai bine nevoilor și posibilităților financiare ale clientului.

Articol recomandat de sport.ro
Englezii au găsit vinovatul pentru finala pierdută: ”Slab și incapabil. Nota 3”
Englezii au găsit vinovatul pentru finala pierdută: ”Slab și incapabil. Nota 3”

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Profile PVC pentru un decor interior
(P) Profile PVC pentru un decor interior "jewel tone". Care sunt nuantele pretioase in tendinte anul acesta

În ultimii ani, designul interior a cunoscut o evoluție fulminantă, iar tendințele s-au îndreptat din ce în ce mai mult către culori vibrante și îndrăznețe.

(P) Cum să adaptezi sistemele fotovoltaice la condițiile climatice specifice României?
(P) Cum să adaptezi sistemele fotovoltaice la condițiile climatice specifice României?

România se bucură de un potențial solar semnificativ, oferind o oportunitate excelentă pentru montarea sistemelor fotovoltaice.

(P) Vara asta încearcă burgerii și hotdog-ul la grătar!
(P) Vara asta încearcă burgerii și hotdog-ul la grătar!

Burgerii și hotdogii sunt două dintre cele mai populare preparate la grătar, adorate de oameni din întreaga lume.

Recomandări
Spania este noua campioană a Europei! ”Furia Roja” câștigă EURO 2024 după ce a învins Anglia cu 2-1 într-o finală nebună
Spania este noua campioană a Europei! ”Furia Roja” câștigă EURO 2024 după ce a învins Anglia cu 2-1 într-o finală nebună

Spania a câștigat finala Campionatului European de fotbal - EURO 2024, pe Olympiastadion din Berlin, în direct pe PRO TV și VOYO. Ibericii au învins Anglia cu 2-1, după o repriză secundă extrem de spectaculoasă.

Lui Donald Trump i-a trecut, la propriu, glonțul pe la ureche. Modul uluitor prin care atentatorul a păcălit Service Secret
Lui Donald Trump i-a trecut, la propriu, glonțul pe la ureche. Modul uluitor prin care atentatorul a păcălit Service Secret

Donald Trump, candidatul republican pentru Casa Albă, a fost împușcat și rănit ușor la ureche într-o tentativă de asasinat la un miting de campanie electorală în Pennsylvania.  

Cum i s-a adresat președintele Joe Biden contracandidatului său Donald Trump după tentativa de asasinat. ”E o nebunie”
Cum i s-a adresat președintele Joe Biden contracandidatului său Donald Trump după tentativa de asasinat. ”E o nebunie”

Donald Trump le-a mulțumit susținătorilor săi pentru „gândurile și rugăciunile” lor în a doua declarație publică de la tentativa de asasinat.