(P) Cum aleg deck-ul pentru terasa mea? Tipuri de Deck Terasă – Avantaje și Dezavantaje

terasa

Terasa din deck este o alegere excelentă pentru a crea un spațiu de relaxare și socializare în aer liber, iar alegerea tipului de deck pentru terasă trebuie să constituie preocuparea esențială în construcția unei terase.

Deck-ul este o investiție pe termen lung, asadar iată părerea profesioniștilor de la Decking.ro privind avantajele și dezavantajele celor mai întâlnite tipuri de deck pentru terasă: deck exotic, deck WPC - deck compozit și deck din lemn termotratat.

Ce Tipuri de Deck am la dispoziție? – Avantaje și Dezavantaje

Deck-ul pentru terasă poate fi ales dintr-o varietate de materiale, iar cele mai întâlnite sunt lemnul natural și lemnul compozit.

Dacă ne dorim un deck terasă din lemn natural, atunci avem la dispozitie 3 variante, întrucât lemnul pentru deck poate fi exotic, lemn termotratat și lemn moale netratat (conifere, foioase).

Terasa din Deck Exotic

Ce este un deck exotic? Un deck exotic este un tip de deck pentru terasă fabricat din lemn masiv, specii exotice, dure. Aceste tipuri de lemn provin din regiuni tropicale și subtropicale și sunt mult mai dure decât lemnul obișnuit. Tipuri de lemn exotic utilizat pentru construirea deck-urilor: garapa, cumaru, ipe, teak, iroko, massaranduba.

Citește și
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Care sunt avantajele unui deck pentru terasă exotic?

Deck-ul exotic este apreciat pentru durabilitate și rezistența deosebită. Deck-urile exotice rezistă bine la intemperii și au o rezistenta deosebită la factorii de mediu. Terasele din deck exotic sunt foarte estetice, au o prezență caldă și naturală datorită culorilor bogate și texturilor distinctive ale lemnului exotic. In plus, o terasă din deck exotic este o investiție ce adaugă valoare proprietății.

!Daca optati pentru un deck terasă din lemn exotic veți obține o terasă cu durata medie de viață de 50 de ani.

Care sunt dezavantajele unui deck exotic?

Unul dintre principalele dezavantaje ale deck-urilor exotice este costul lor ridicat, deoarece lemnul exotic este rar și costisitor. Întreținerea periodică (anuală) este importantă și presupune aplicarea de ulei pentru deck.

Terasa din Deck Termo

Ce este un deck termo? Deck-ul termo este un produs fabricat prin expunerea unui lemn slab (pin, frasin, larice) la temperaturi ridicate, de obicei între 160 și 220 grade Celsius. Aceasta procedură  transformă lemnul făcăndu-l mai durabil și mai rezistent la deteriorare.

Care sunt avantajele construirii unei terase cu deck termo?

Deck-ul din lemn termotratat are o rezistență superioară față de lemnul netratat (dar inferioară celui exotic), putând rezista mai mult timp la expunerea la condiții meteorologice dure, cum ar fi temperaturile extreme și lumina soarelui. Deck-ul termo are o culoare mai profundă și mai bogată decât lemnul obișnuit netratat. Culoarea poate fi conservată mai mult timp prin întreținerea cu ulei pentru deck.

Care sunt dezavantajele unui deck termo?

Chiar dacă deck-ul termo este mai rezistent la deteriorare decât lemnul autohton obișnuit, acesta nu este imun la deteriorare. Deck-ul de lemn termo este inferior deck-ului exotic, se zgarie ușor, crapă. Umiditatea sau expunerea prelungită la soare pot duce la deformări și decolorare. Si acest tip de deck necesită tratamente de intreținere – aplicarea periodică a unui ulei pentru lemn exterior.

!O pardoseală exterioară din lemn termo poate dura 10 ani.

 

Ultima variantă este deck-ul din specii de lemn moale, netratat (larice, pin). Acesta este cea mai putin recomandata alegere în cazul deck-ului din lemn, întrucât are o durabilitare foarte redusă.

Terasa din deck WPC sau compozit (wood polymere composite)

Ce este un deck WPC? Deck-ul WPC este un tip de deck fabricat din material compozit, un mix din lemn si plastic (polietilena, polipropilena, PVC). Lemnul compozit este disponibil intr-o varietate de culori și texturi asemanatoare lemnului natural. !Calitatea este aspectul principal de urmărit atunci cand suntem interesați de un deck compozit. Caracteristica principală ce diferențieaza deck-urile WPC este calitatea foarte variabilă a pardoselilor compozite comercializate pe piață. Calitatea unui deck WPC este dată de tipul materialului compozit din care este fabricat și tehnologia folosită de producatori. Garanția oferită trebuie să ne preocupe când cumpăram un deck compozit, ea oferind informații despre calitate.

În funcție de tipul de plastic folosit de producător, avem tipuri de deck WPC de calitate foarte diferită:

  • Deck WPC pe baza de PVC – cea mai ieftină variantă și cea mai slabă calitativ. Durata de viață este cuprinsă între 1-10 ani.
  • Deck WPC pe baza de propilenă. Acest tip de pardoseală WPC poate dura pana la 10-15 ani.
  • Deck WPC pe baza de polietilenă – Deck compozit de cea mai bună calitate, cu grad de elasticitate și rezistentă ridicat, durabil si rezistent. Durata de viață a unei terase din deck compozit pe bază de polietilenă poate fi de peste 25 ani.

Recomandam alegerea unui deck terasa WPC pe baza de polietilena, cu lamele pline, solide si garantie 25 de ani.

 Care sunt avantajele unui deck WPC?

!Faptul că este ușor de întreținut reprezintă principala calitate a unui deck WPC. O terasă din lemn compozit nu necesită altă întreținere decât curațare cu apă și deteregent. Montajul unei terase din deck WPC poate fi mai facil decât montajul unei terase din deck de lemn. Deck-urile WPC sunt apreciate pentru rezistența și durabilitatea lor doar dacă sunt de calitate.

Care sunt dezavantajele unui deck WPC?

 

Dezavantajele sunt legate tot de calitate. Un deck compozit de calitate inferioară are durată de viață foarte redusă, se deteriorează rapid, se decoloreaza, crapă, produce așchii. Deck-urile WPC de calitate slabă pot fi mai putin durabile decât deck-urile din lemn autohton netratat. (1-5 ani durabilitate). De asemenea, aspectul de plastic nenatural, incingerea excesiva la soare, mirosul toxic degajat sunt dezavantaje ale lemnului compozit de calitate slabă.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Ghid spre independența financiară prin investiții inteligente: ce poți face cu banii după ce i-ai economisit
(P) Ghid spre independența financiară prin investiții inteligente: ce poți face cu banii după ce i-ai economisit

Obținerea independenței financiare este un obiectiv pe care mulți îl urmăresc, iar investițiile inteligente joacă un rol important în atingerea acestui scop.

(P) La Mița Biciclista Stabiliment Creativ anunță meniul evenimentelor din aprilie și deschide rooftop-ul din Piața Amzei
(P) La Mița Biciclista Stabiliment Creativ anunță meniul evenimentelor din aprilie și deschide rooftop-ul din Piața Amzei

La Mița Biciclista Stabiliment Creativ, anunță o lună aprilie plină de evenimente, colecții de rețete noi de signature cocktails, noi produse de patiserie și primele produse de cofetărie de autor.

 

(P) Puneți factorul spiritual mai presus de cel financiar - înmormântare accesibilă pentru orice buget
(P) Puneți factorul spiritual mai presus de cel financiar - înmormântare accesibilă pentru orice buget

Un deces în familie este o încercare grea pentru toți cei apropiați, atât din punct de vedere emoțional, cât și financiar, costurile de înmormântare putând să atingă ordinul zecilor de mii de lei.

 

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.