(P) Ai mult praf în casă deși îl ștergi frecvent? Sigur NU te așteptai ca aceste obiecte să fie de vină!

Ultima actualizare: 22-02-2021 11:07
praf
Shutterstock

Observi mereu cum apare un nou strat de praf pe mobilă la scurt timp după ce ai curățat toate suprafețele, nu-i așa? Probabil te întrebi de ce casa ta este atât de prăfuită, deși te străduiești din răsputeri să o menții cât mai curată.

Ei bine, nu ești singura persoană care se confruntă cu această problemă și, deși pare greu de crezut, există mulți factori care duc la apariția sa chiar și după o curățenie "ca la carte". Poate fi vorba despre murdăria din spațiile greu accesibile, despre fibre, polen, piele moartă sau despre blana animalelor de companie.

Din păcate, nu doar aspectul inestetic al acestuia e îngrijorător, ci și particulele fine care rămân în aerul respirat de familia ta. Asta înseamnă că oricine are alergie la cele menționate anterior poate avea senzații neplăcute, cel mai des întâlnite fiind mâncărimile.

Iată de unde provine tot praful din casă:

  

Filtrele sistemului de climatizare

Filtrele aerului condiționat sunt primele care țin praful la distanță, dar nu toate au aceeași eficiență. Cele ieftine au ochiuri mai mari care permit trecerea unei cantități semnificative de particule, care ajung ulterior în sistemul de încălzire și răcire.

Acestea sunt evaluate pe o scară de la 1 la 16, cifrele mari reprezentându-le pe cele cu un grad mai ridicat de protecție. Totuși, chiar și cele cu un indice MERV potrivit se vor umple cu particule și se vor înfunda, devenind ineficiente în fața prafului. De aceea, specialiștii recomandă să le înlocuiești la fiecare trei luni.

Covoarele

Murdăria de pe încălțăminte, de pe labele animăluțelor de companie și particulele din aer care se instalează în fibrele unui covor pot contribui la depunerea unui strat consistent de praf. Aspirarea frecventă îl va ține la distanță cel puțin o vreme.

Tapițeria și draperiile

Țesăturile și materialele textile acumulează praf, iar simpla acțiune de a trage perdeaua sau de a sta pe canapea îl ridică în aer. Pentru a evita acest lucru, indicat este să utilizezi dispozitivele speciale ale aspiratorului și să le aspiri o dată pe săptămână.

Spălarea și curățarea uscată a draperiilor o dată pe an va ajuta, de asemenea, la reducerea lui. În mod alternativ, poți schimba mobilierul textil cu unul din piele de pe acest site de mobilă, care nu va absorbi particulele deranjante.

Ferestrele

Praful și polenul intră în casă de fiecare dată când bate vântul, chiar dacă ferestrele sunt închise. Vinovate sunt găurile lăsate în jurul cadrelor, care pot fi acoperite cu soluții speciale de etanșare.

Produsele și metoda de curățare

Indiferent cât de des faci curat, dacă nu procedezi corect, este posibil să muți praful în loc să-l îndepărtezi. Asigură-te că laveta pe care o utilizezi este fabricată din microfibră și că o umezești ușor înainte de a începe curățenia.

Ține cont de toți acești factori dacă vrei să-ți păstrezi casa curată vreme îndelungată. De asemenea, încearcă să perii blănița animalului de companie măcar o dată pe săptămână, pentru că și părul lui se depune.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO