(P) Agențiile mici de jocuri de noroc acuză guvernul că face jocul agențiilor mari

advert
Unsplash

Ordonanța de Urgență 82/2023 este arma cu care Guvernul a declarat în această toamnă război agențiilor de jocuri de noroc.

Adoptată într-un interval foarte scurt de timp și deja intrată în vigoare, aceasta vine cu câteva modificări legislative destul de dure, care ar trebui să îngenuncheze această industrie. Unii experți nu sunt însă de acord, fiind chiar convinși că marile companii de jocuri de noroc vor avea doar de câștigat.

Ce modificări aduce OUG 82/2023

Scopul OUG 82/2023 este modificarea și completarea OUG 77/2009, care privește organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, dar și a OUG 20/213, ordonanță prin care este reglementată organizarea și funcționarea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc. Unele dintre modificările majore aduse de aceasta sunt:

1. Licență doar pentru companiile înregistrate în România - Aceasta este poate cea mai importantă modificare adusă de OUG 82/2023. Ea limitează acordarea de licență doar pentru acele societăți înregistrate în România sau pentru persoanele juridice din UE, Spațiul Economic European și Confederația Elvețiană care au înregistrat un sediu permanent în țara noastră.

Asta înseamnă că toate casele de pariuri și cazinourile care vor dori să opereze pe piața din România vor fi obligate să aibă sediul fiscal în țara noastră. E o măsură pe care mulți o consideră extremă.

Citește și
Moartea suspectă a unui turist portughez în Bucegi: anchetă redeschisă după 18 luni. Alpinistul a decedat într-o excursie organizată pe vreme foarte proastă

Guvernul însă nu s-a ascuns și a recunoscut chiar în Nota de Fundamentare a Ordonanței că scopul acestei modificări este creșterea încasărilor la bugetul de stat. Prin introducerea acestei modificări și obligarea agențiilor să deschidă sedii permanente în țara noastră, încasările din impozitul pe profit ar urma să crească de la 132 de milioane de lei pe an, cât sunt acum, la peste 400 de milioane de lei pe an.

2. Taxele de licență au fost și ele majorate - Dacă dorești să deschizi un site de jocuri de noroc în România, trebuie astăzi să scoți din buzunar 500 de mii de euro în fiecare an, pentru a putea obține Licența Clasa 1 de la ONJN, licență fără de care nu ai putea activa. Suma este una uriașă, mai ales dacă luăm în considerare faptul că, până nu demult, taxa anuală era de doar 6000 de euro.

Și de aici, guvernul se așteaptă să obțină sume importante de bani. Deși încă nu e clar câte companii de jocuri de noroc vor continua să funcționeze în România. Conform PariuriSiJocuri.ro, site dedicat industriei jocurilor de noroc online, în acest moment, în țara noastră există 35 de operatori de jocuri de noroc care dețin Licență Clasa 1. Rămâne așadar de văzut dacă numărul lor va crește sau va scădea.

3. Pentru reclama stradală la jocuri de noroc - Reclamele la jocuri de noroc, cazinouri și case de pariuri vor putea de acum înainte să fie publicate doar pe panouri cu dimensiuni de cel mult 35 metri pătrați. De asemenea, este interzisă afișarea în exteriorul sălilor de jocuri a valorilor bonusurilor, premiilor sau jackpoturilor oferite.

Trebuie spus însă că reclamele online nu sunt afectate în acest caz. În continuare, casele de pariuri și cazinourile online vor putea să cumpere spațiu publicitar pe diferite site-uri și să afișeze acolo reclame unde sunt menționate și bonusurile pe care le pot primi cei care își vor deschide conturi pe platformele lor.

Cui i-a declarat Guvernul război, de fapt?

Nu încape îndoială că OUG 82/2023 le va face viețile mai grele celor care își câștigă existența în industria jocurilor de noroc. Dar este ea o declarație de război? Unele grupuri sunt de părere că nu.

Părinții, spre exemplu, și-au dorit ca sălile de jocuri de noroc să fie scoase din localități sau să fie amplasate la cel puțin 300 de metri distanță de școli, parcuri sau biserici. Acestea sunt două proiecte despre care s-a discutat mult în România, în ultima vreme. Însă ele sunt în aer.

În condițiile în care OUG 82/2023 a fost lansată în dezbatere pe 3 octombrie, adoptată de Guvern pe 5 octombrie și publicată în Monitorul Oficial pe 6 octombrie, mulți se întreabă de ce nu se poate proceda la fel și în cazul celor două proiecte. Iar pentru unii chiar faptul că nu se procedează la fel e dovada că Guvernul nu și-ar dori de fapt un război cu industria jocurilor de noroc. Aceștia vin cu câteva argumente destul de puternice.

În primul rând, spun ei, pentru marile case de pariuri și cazinouri online, noua taxă de licență și deschiderea unui sediu permanent în România nu reprezintă obstacole chiar atât de mari. Vorbim despre companii care cheltuie milioane de euro anual pe marketing și publicitate. Ele ar putea oricând să reducă aceste bugete cu sumele necesare acoperirii noilor cheltuieli. Nu ar avea așadar mult de suferit.

Mai ales că nici nu vor mai fi obligate să se promoveze atât de agresiv. Cu noile modificări aduse de OUG 82/2023, casele de pariuri și cazinourile mici își vor închide ușile. Acestea vor părăsi România iar clienții lor se vor muta, cel mai probabil, la operatorii mari.

Nimeni nu poate spune așadar că OUG 82/2023 va rezolva problema jocurilor de noroc în România. Și încă există semne de întrebare dacă va rezolva problema banilor la buget.

Ce nu știu mulți e că industria jocurilor de noroc este una destul de mare în România. Pe lângă casele de pariuri și cazinourile din țara noastră, mai avem numeroase numeroase firme mici care le oferă acestora servicii de suport. Aceste firme mici plătesc taxe și ofere locuri de muncă, dar ele nu câștigă deloc la fel de mult ca operatorii de jocuri de noroc.

Cum taxa de licență ONJN clasa a II-a a crescut la 20 de mii e euro pe an, de la 9500 euro, e curios de văzut cât din aceste firme vor rezista. Și ce se va întâmpla dacă nu vor rezista? La aceste întrebări nu a răspuns încă nimeni.

Decizia ONJN Nr. 2597/28.11.2018

Articol recomandat de sport.ro
Presa internațională a căzut în capcana FCSB! Spaniolii, singurii care n-au luat plasă: „Nu au marcă, nume și palmares!”
Presa internațională a căzut în capcana FCSB! Spaniolii, singurii care n-au luat plasă: „Nu au marcă, nume și palmares!”

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Extensiile de gene: tot ce trebuie să știi despre procedură și întreținere
(P) Extensiile de gene: tot ce trebuie să știi despre procedură și întreținere

Visezi la gene lungi, voluminoase și curbate, care să îți intensifice privirea și să îți confere un plus de magnetism? Extensiile de gene pot fi soluția perfectă pentru tine!

(P) Ghid complet pentru alegerea mânerelor de uși potrivite pentru casa ta
(P) Ghid complet pentru alegerea mânerelor de uși potrivite pentru casa ta

Alegerea mânerelor de uși potrivite pentru casa ta poate părea o sarcină minoră, dar detaliile mici sunt adesea cele care contează atunci când amenajezi o locuință.

(P) Cum putem integra practicile ecologice în viața de zi cu zi a copiilor
(P) Cum putem integra practicile ecologice în viața de zi cu zi a copiilor

Planeta noastră se confruntă cu o serie de provocări majore: schimbări climatice, poluare, resurse epuizate.

Recomandări
Industria înfloritoare care a fost distrusă în România. Implicația „reginei serelor”, o femeie cu conexiuni politice
Industria înfloritoare care a fost distrusă în România. Implicația „reginei serelor”, o femeie cu conexiuni politice

„De unde sunt florile?”, partea I. Când creştinii ortodocși celebrează Floriile, vorbim despre o industrie înfloritoare - vânzarea plantelor verzi şi florilor în România.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Surse: PSD încearcă în continuare să-l convingă pe Piedone să se retragă din cursa pentru Primăria Capitalei
Surse: PSD încearcă în continuare să-l convingă pe Piedone să se retragă din cursa pentru Primăria Capitalei

Gabriela Firea s-a înscris oficial în cursa pentru primăria generală. A fost opțiunea doi a partidului, după ce social-democrații și liberalii s-au convins că nu au șanse cu un candidat comun.