(P) 9 trucuri de eficiență energetică pe care orice proprietar de casă trebuie să le știe

seo

Consum mai mic de energie, mai mult confort, economii și grijă față de mediul înconjurători - cam așa s-ar traduce, pe scurt, eficiența energetică, despre care din ce în ce mai multe persoane vorbesc.

Într-o lume în care risipa este la un nivel din ce în ce mai ridicat, începem să ne preocupăm și de efectele acesteia asupra mediului.

O modalitate prin care putem reduce risipa este prin optimizarea consumului de energie - mai simplu spus, înseamnă să faci aceeași activitate, dar cu mai puțină energie. Prin câteva modificări simple, poți îmbunătăți calitatea aerului, reduce emisiile de gaze cu efect de seră și poți economisi. Nu știi de unde să începi? Iată câteva sfaturi care îți vor pune locuința pe lista de case eficiente energetic:

Solicită un audit energetic

Începe prin a determina eficiența energetică actuală a casei. Acest lucru poate fi realizat printr-un audit energetic al locuinței, de către o companie care oferă astfel de servicii. Cu ajutorul acestuia, este examinat consumul mediu de energie al casei tale și facturile la energie din trecut. Auditorii vor determina cum este consumată energia, astfel încât să poți elimina risipa și să găsești modalități de a face casa ta mai eficientă energetic.

Nu neglija reviziile anuale

Fie că vorbim despre revizia centralei termice, a aerului condiționat sau a sistemului de ventilație, aceasta asigură o eficiență energetică mai mare și contribuie la prelungirea duratei de viață a echipamentelor, precum și la reducerea costurilor de întreținere pe termen lung. În cazul centralei termice pe gaz, aceasta necesită o revizie la maximum doi ani. De asemenea, dacă ai un aparat de aer condiționat, asigură-te că îl igienizezi minimum o dată pe an, înainte de începerea sezonului cald. În acest fel, îi prelungești durata de viață și eviți posibilele defecțiuni.

Citește și
Seismografele au înregistrat un cutremur în Rusia, atunci când a explodat depozitul de rachete lovit cu drone de ucraineni, în regiunea Tver
Profită de umbră și de soare

Ce consumă cel mai mult energie într-o casă? Răspunsul este sistemul de încălzire și răcire, iar această utilizare poate duce la o valoare ridicată a facturii. Pentru a ajuta la reducerea costurilor și la îmbunătățirea eficienței energetice, setează termostatul la 25°C vara și la 20°C iarna. Totuși. nu trebuie să te bazezi doar pe termostat pentru a te simți confortabil. Dacă este cald afară, trage jaluzelele și perdelele pentru a bloca razele soarelui și ține-le așa pe tot parcursul zilei. Dacă este rece, deschide jaluzelele și folosește lumina soarelui pentru a-ți încălzi casa.

Folosește și apa rece

Dacă folosești constant apă caldă, este posibil să scazi eficiența energetică. Puțini își doresc să facă dușuri reci, dar dacă vremea îți permite, te poți răcori în acest fel și ajuți și la creșterea eficienței energetice. În ceea ce privește spălarea vaselor și a hainelor la mașină, dacă folosești constant apă caldă la temperaturi de peste 50℃, s-ar putea să consumi mai multă energie decât este necesar. Încearcă să utilizezi mai des apă rece, mai ales pe timpul verii, și vei crește eficiența energetică a locuinței.

Deconectează electrocasnicele

Acest lucru poate părea evident, dar electronicele joacă un rol uriaș în consumul de energie al casei tale. Știai că electronicele tale continuă să consume energie în stand-by? Se estimează că 75% din energia folosită pentru alimentarea electronicelor de uz casnic este consumată când acestea sunt oprite, chiar dacă le ții pe modul stand-by. Singura soluție eficientă energetic este să deconectezi de la priză tot ce nu folosești: încărcătoarele de telefon, veiozele, cuptorul cu microunde, mașina de spălat și lista poate continua.

Înlocuiește becurile

Nu numai că te bucuri de o calitate mai bună a luminii, ci ai parte și de eficiență energetică atunci când optezi pentru becurile LED. Acestea folosesc aproximativ 75-80% mai puțină energie decât un bec incandescent, pentru a produce aceeași cantitate de lumină. Pe lângă acest avantaj major, un bec LED are o durată de viață de până la 50.000 ore, generează mai puțină căldură și sunt mult prietenoase cu mediul.

Izolează corect casa

Asigură-ți casa cu o izolație adecvată, pentru a preveni pierderile de căldură iarna și pentru a o menține răcoroasă în timpul verii. Izolarea corectă poate ajuta la menținerea unei temperaturi interioare constante, reducând nevoia de încălzire și răcire. Acest lucru duce la un consum mai mic de energie, facturi mai mici și un mediu de viață mai confortabil pe tot parcursul anului.

Investește în electrocasnice eficiente energetic

Intenționezi să-ți înlocuiești mașina de spălat rufe, aparatul de aer condiționat sau frigiderul? În acest caz, verifică întotdeauna clasa energetică a celor care se încadrează în bugetul tău. Cât timp aceasta este A, A+ sau A++, te poți bucura de eficiență energetică și, implicit, economii pe termen lung.

Instalează panouri solare

Dacă locuiești la casă și îți dorești să faci economii la energie electrică pe termen lung, ia în considerare panourile fotovoltaice - acestea sunt viitorul. Au o durată de viață de peste 30 ani, au zero emisii de gaze cu efect de seră și, cel mai important, îți vor reduce considerabil valoarea facturilor la energie electrică, lucru pe care îl vei putea observa treptat, în timp.

Deși unele dintre aceste schimbări sunt mai ușor de realizat decât altele, important este că ești interesat să găsești modalități de a face casa mai sustenabilă. Indiferent dacă te angajezi să faci mai puține cicluri de spălare cu apă caldă sau să instalezi ferestre noi, eficiente energetic, orice acțiune va fi în avantajul tău și al mediului înconjurător.

Articol recomandat de sport.ro
Cum a ajuns Leonard Doroftei să joace în videoclipul trupei BUG Mafia | EXCLUSIV
Cum a ajuns Leonard Doroftei să joace în videoclipul trupei BUG Mafia | EXCLUSIV

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Eveniment la Hangu 6 luptători MMA de renume mondial vor susține demonstrații, intrarea este liberă
(P) Eveniment la Hangu 6 luptători MMA de renume mondial vor susține demonstrații, intrarea este liberă

Copiii care practică sportul la Clubul de karate Bassai-Dai, dar nu doar ei, vor avea ocazia să-i vadă pe 6 dintre cei mai buni luptători MMA, la sala de sport din Hangu, sâmbătă (21 septembrie), unde va avea loc Seminarul cu campioni MMA, începând cu ora 16

(P) Canapele moderne: găsește canapeaua ideală pentru casa ta
(P) Canapele moderne: găsește canapeaua ideală pentru casa ta

Alegerea unei canapele moderne este o decizie importantă în amenajarea oricărui living. Canapeaua nu este doar o piesă de mobilier esențială din punct de vedere funcțional, dar și un element central din punct de vedere estetic.

(P) De la simplu la sofisticat – de ce să alegi vopsea lavabilă și lacuri pentru lemn de calitate
(P) De la simplu la sofisticat – de ce să alegi vopsea lavabilă și lacuri pentru lemn de calitate

Când alegi o vopsea lavabilă pentru interior nu selectezi doar o simplă culoare. Aceasta își lasă mult amprenta în procesul de amenajare și, de aceea, este considerată un finisaj care transformă fiecare încăpere într-un loc unic.

Recomandări
Codul galben de ploi torențiale a fost extins de meteorologi. Zonele vizate de vreme severă. HARTĂ
Codul galben de ploi torențiale a fost extins de meteorologi. Zonele vizate de vreme severă. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a extins, joi dimineață, avertizarea Cod galben de ploi torenţiale, valabilă în mai multe judeţe.

Pagere ucigașe: Produse în Europa de firme-fantomă ale Israelului. Ce mesaj primeau teroriștii Hezbollah înainte de explozie
Pagere ucigașe: Produse în Europa de firme-fantomă ale Israelului. Ce mesaj primeau teroriștii Hezbollah înainte de explozie

Pagerele a căror explozie concomitentă a ucis 12 membri Hezbollah și a rănit alte aproape 2.800 de persoane au fost produse în Europa de cel puțin trei firme-fantomă deschise de spioni sub acoperire ai Israelului.

Orașul în care primăria a pornit stropitorile în timp ce ploile torențiale inundau localitatea. ”Cred că avem o problemă”
Orașul în care primăria a pornit stropitorile în timp ce ploile torențiale inundau localitatea. ”Cred că avem o problemă”

Autoritățile din Huși au pornit serile trecute sistemul de stropit spațiile verzi din oraș în plin cod roșu de precipitații, pe o ploaie torențială. Asta în condițiile în care localitatea s-a aflat pe lista celor afectate de inundații.