Redescoperirea unuia dintre cele mai frumoase si moderne orase din Romania. Petrecere de ping-pong nocturna, la Iasi
Redescopera impreuna cu echipa "Romania Moderna" locurile care ne dau energie si ne inspira in fiecare zi.
Diana Cosmin si fotograful Sorin Onisor au pornit in cautarea celor mai fascinante zone din tara. Vom descoperi cate un loc pe zi. Vom incerca sa dezvaluim o alta fata a Romaniei, o fata in care este vie, actuala, contemporana, deloc banala. O fata in care “vechi + nou = cool”.
La finalul fiecarei saptamani de “redescoperit”, echipa “Romania Moderna” va da si o petrecere inedita. Afla aici cum poti participa!
La finalul unei saptamani de plimbari prin Romania Moderna, ne-am oprit la Iasi pentru o petrecere de ping-pong in nocturna.
Cu aceasta ocazie, am experimentat ,,live” noua energie a Iasiului, devenit un loc viu, hipsteresc si extrem de cool. Astfel, povestea petrecerii Ciuc Radler este si povestea redescoperirii unuia dintre cele mai frumoase si moderne orase din Romania.
E considerat mandria orasului si a fost reabilitat cu 26 de mil. EURO. Locul care si-a recapatat stralucirea dupa 100 de ani
Cand ajungeti in Iasi, faceti o mica pauza din plimbarea cu bicicleta programata si luati-o la pas pentru a-i acorda atentia cuvenita monumentului considerat mandria orasului.
Ridicat la ordinul regelui Carol I si inspirat din arhitectura Palatului de Justitie din Paris, lucrarile pentru el au durat 19 ani. Uriasa cladire a fost folosita drept Palat Administrativ si de Justitie pana in 1955, cand a fost schimbata intr-una culturala. In prezent, adaposteste patru mari muzee: de Istorie a Moldovei, Etnografic, de Arta si de Stiinta si Tehnica.
Reabilitat recent cu 26 de milioane de euro, si-a recapatat stralucirea pe care o avea in urma cu aproape 100 de ani si este locul care reuseste sa imbine perfect vechiul cu noul. Despre ce cladire este vorba si o poza cu ea, puteti vedea AICI.
Povestea stejarilor seculari din orasul atat de iubit de Eminescu. Ce il face unic in Romania
Un loc perfect pentru o zi de sambata este Darabani. Orasul, mentionat in poeziile lui Eminescu, este centrul geografic al unei regiuni cu un imens potential turistic si cultural.
Plimbarile cu bicicleta sunt ideale in acest loc incarcat de istorie. Stejarii seculari din padurea Teioasa, saditi de Stefan cel Mare in urma luptelor cu tatarii, reprezinta un punct important de atractie.
Peisajul si arhitectura orasului va ofera un cadru perfect pentru cateva fotografii numai bune de Facebook si Instagram. De mentionat este si faptul ca fantana si bancile ornate cu flori din centrul orasului sunt unicat in Romania.
Povestea fantastica a stejarilor lui Stefan cel Mare o gasiti AICI!
Este considerata simbolul Muntilor Apusenilor si te poarta prin unele din cele mai frumoase zone ale Romaniei cu 15 kilometri pe ora, suficient cat sa simti o adiere placuta pe tot parcursul calatoriei, exact ca atunci cand mergi pe bicicleta.
Mocanita consuma la un drum 200 de kg. de carbuni si 1.500 de litri de apa. Iar pentru a va plimba cu ea, un bilet pentru adulti costa 25 de lei, in timp ce unul pentru copii, 15 lei.
Desi a fost construita in urma cu aproape un secol, in 1917, in Germania, veti fi impresionati de cat de cool si moderna poate fi Mocanita. De ce? Raspunsul il aflati AICI.
Locul din Romania unde peisajul te lasa fara cuvinte. Secretul din spatele celebrului "albastru de Voronet"
Continuam calatoria si ajungem la Gura Humorului. O zi petrecuta aici te va lasa cu senzatia ca Romania e o tara minunata. Desigur, la loc de cinste se afla celebrele manastiri. Ele nu sunt, insa, singurele puncte de interes ale unei zone in care natura si peisajele te vor incanta mai mult ca orice.
Pentru a te bucura din plin de aerul curat, dar si de peisajul care te lasa fara cuvinte, ai nevoie de bicicleta. Poti ajunge pedaland pana la Manastirea Voronet, cea mai cunoscuta manastire din Romania si parte din patrimoniul UNESCO.
Celebrul “albastru de Voronet”, culoarea unica cu care sunt pictati peretii manastirii, garanteaza obtinerea celor mai reusite poze pentru Facebook sau Instagram.
Una dintre explicatiile - legenda pentru care aceasta culoare este unica ar fi ca pictorilor bisericii li se trimiteau cantitati uriase de tuica, pentru a lucra mai cu spor. Cum acestea nu puteau fi consumate in totalitate, se spune ca amestecul culorilor lor n-ar fi strain de calitatile “artistice” ale prunelor. De ce este Gura Humorului un loc cu totul aparte, aflati de AICI.
In acest loc s-ar afla ascunsa averea unui domnitor roman, iar pentru a ajunge la el trebuie sa parcurgeti "Drumul Comorilor"
A doua oprire din aceasta saptamana o facem intr-un loc considerat de multi turisti mitic: Transrarau. Pentru a ajunge aici, o luam pe "Drumul Comorilor", asa cum numesc localnicii noua sosea, care urca si pana la 1.500 de metri altitudine.
Dupa ce se termina "Drumul Comorilor", la 15 minute de mers cu bicicleta se afla o arie protejata, de interes national, unde se afla o formatiune absolut spectaculoasa, care a dat nastere la numeroase legende.
Locul ar fi fost creat dupa ce un fulger a despicat stanca in doua, iar sub el s-ar afla toata averea unui domnitor roman. Daca v-am facut curiosi despre ce este vorba, ei bine, il puteti vedea AICI.
Legenda Cascadei Rachitele, dar si peisajul salbatic fac din Turda locul ideal pentru turistii dornici de aventura
Un loc perfect pentru a incepe cea de-a doua saptamana a campaniei este Turda. Cand ne gandim la acest oras ne vin imediat in minte doua locuri perfecte pentru o zi de aventura: Cheile Turzii si Salina Turda.
Cheile Turzii ofera un peisaj de o rara salbaticie: stanci inalte si abrupte, creste ascutite, turnuri de piatra si arcade. Aici gasiti peste 1.000 de specii de plante si animale, dintre care si unele reprezentand elemente rare, cum e acvila de stanca. Un loc numai bun pentru o drumetie cu bicicleta, dar si pentru o zi de relaxare cu gasca de prieteni.
Nu va grabiti cand ajungeti acolo si bucurati-va de energia pe care vi-o ofera un astfel de decor.
Turda merita vazuta si pentru legendele sale. Povestea din spatele Cascadei Rachitele este de-a dreptul fascinanta. Aflati detaliile AICI.