„Trecutul are viitor”. Marile castele și conace din România, o poveste nespusă, duminică, la "România, te iubesc!"
Turismul românesc și-ar putea permite să trăiască regește de pe urma castelelor și conacelor lăsate moștenire de vechea nobilime. Peste 1000 în toată țara și, multe dintre ele se află în proprietatea autorităților locale pentru că n-au fost revendicate.
Duminică, la "România, te iubesc!", într-o anchetă semnată de Paula Herlo, „Trecutul are viitor”, ne introduce în lumea unor povești fascinante despre marile case ce ascund istorii care așteaptă să fie spuse. Pe unele dintre ele le-a aflat chiar de la moștenitorii care au deschis ușile acestor case de poveste.
Nerevendicate de moștenitori, sute de astfel de clădiri au rămas în proprietatea autorităților locale sau centrale care n-au știut ce să facă cu ele, deși, în ultimii ani, Uniunea Europeană a pus la dispoziție sute de milioane de euro pentru reabilitarea clădirilor de patrimoniu.
În Covasna, sunt 11 de castele, iar opt sunt în proprietate privată după ce au fost revendicate de moștenitori. Unii au devenit rezidenți ai acestor case de poveste. Contele Zsigmond Mikes este unul dintre ei.
Contele Zsigmond, proprietarul castelului: "Din 2005 m-am mutat aici cu mătușa mea. Eram sprijin pentru ea și ea pentru mine. Așa am pornit o viață familiară."
Contele Mikes a trăit în Germania și era inginer economist. După ce castelul i-a fost retrocedat, s-a mutat definitiv în țara noastră. Este căsătorit cu o româncă și are doi copii. O aripă a clădirii a devenit spațiu de locuit pentru familie, iar în restul, primește din când în când turiști.
Contele Zsigmond, proprietarul castelului: "Are deja o componentă turistică și asta va trebui să dezvoltăm împreună, cu bucătărie și, dacă se poate, mai multe încăperi de cazare. Cred că asta e singura destinație pe care o putem folosim."
Castelul a fost costruit în secolul al XVII-lea, de un general din armata principelui Mihaly Apafi, care decide să-i confiște averea pentru că ar fi complotat să-i ia tronul. Parte din clădiri și terenuri ajung la familia nobiliară Mikes.
Și contele Teleki s-a mutat în castelul familiei din Mureș. La poartă, un grup de turiști vor să viziteze castelul.
Castelul a fost construit pe locul unei foste cetăți medievale, de Mihaly Teleki. Comuniștii l-au naționalizat și au făcut aici un preventoriu pentru copii cu TBC. Din 2006, a intrat în posesia moștenitorilor care locuiesc în castel. O parte a devenit muzeu, iar parcul e deschis pentru evenimente.
Kalaman Teleki, proprietarul castelului: "Noi am amenajat două camere cu mobilă și piese de decorație care au fost sau ar fi putut să fie câteva mobile. Le-am recuperat în decursul anilor. Acesta este salonul mamei mele. Nu a fost așa, dar am făcut să se vadă cum arăta un salon pentru dame. Acum sunt mai multe mobile decât normal."
Contele Teleki povestește că părinții lui au fost alungați din castel de comuniști.
Kalaman Teleki, proprietarul castelului: "Tatăl meu, după ce a fost în domiciliu obligatoriu până în 1963 cum știți. Am fost deportați la Târgu Mureș. Am locuit într-o pivniță. Au fost în domiciliu obligatoriu până în 1963."
România are peste 1000 de castele și conace, însă numai 15% sunt puse în valoare.
Duminică, la "România, te iubesc!" vor fi prezentate marile case, dar și ruine care ascund povești nespuse. Multe sunt în posesia autorităților care nu știu ce să facă cu ele.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Romania te iubesc, Paula Herlo, castele, conace, trecutul are viitor,
Dată publicare:
25-09-2021 19:25