Romania, te iubesc: Laura, balerina rapusa de leucemie

Ultima actualizare: 15-12-2017 16:23

In Romania, oamenii inca mor de leucemie, desi in strainatate boala este tratabila intr-un procent, atentie, de 90%. Rata mortalitatii la noi este de 50%.

Una dintre victime, Laura Cretu, ar fi putut fi una dintre marile balerine ale Romaniei. S-a stins insa din viata rapusa de leucemie, exact in ziua in care ar fi trebuit sa plece la tratament in Israel.

Dupa facultate, Laura s-a angajat la gradinita. Sa-i invete pe copiii frumusetea dansului. Era si membra a unui ansamblu folcloric. La ultima reprezentatie, in Danemarca, i s-a facut rau.


In Romania, i s-a pus diagnosticul nemilos. Leucemie. Medicii i-au recomandat tratament cu citostatice, iar dupa prima cura, boala intrase in remisie. Laura credea ca acela era sfarsitul cosmarului. Se indragostise de un pictor, coleg de facultate, mergea la scoala, lucra cu copii, asa cum visase. Totul parea perfect. Pana in ziua in care a simti ca o dor picioarele. Medicii i-au schimbat tratamentul, dar fata se simtea din ce in ce mai rau.

Sistemul omoara in fiecare an sute de oameni. In fiecare an 500 de romani sunt loviti de cancer, iar leucemia este cea mai frecventa afectiune. Jumatate dintre cei suferind de aceasta boala ar putea fi salvati prin transplant. Dar sistemul ii condamna la moarte. N-au un donator inrudit, n-au nici o sansa in tara lor. Una dintre putinele din lume care nu are un registru al donatorilor neinruditi. O baza de date in care oamenii se pot inregistra voluntar, un registru in care alte tari aduna milioane de donatori. Bolnavii nostri trebuie sa-si caute salvarea in strainatate, iar viata lor costa sute de mii de euro.

Pentru ca nu avea acesti bani, familia Laurei a inceput o campanie de strangere de fonduri. Colegii si prietenii ei au strans randurile. Cazul ei a fost prezentat la Povestiri Adevarate, iar oameni cu suflet au donat bani pentru a-i salva viata. O clinica din Israel o astepta la tratament.

Mama isi aminteste perfect ultimele zile din viata ei. Luni s-a simtit rau, marti in coma, joi i-a vorbit pentru ultima data…..Iar vineri s-a stins.

Sansele le-au fost retezate. De timpul scurs, de indiferenta autotitatilor.

Banii stransi pentru salvarea Laurei au fost impartiti altor bolnavi care aveau nevoie de ajutor.

Statul sta deoparte. Ministrii, secretari de stat, angajati din sistemul sanitar... Toti poarta vina morala pentru ca in fiecare an mor oameni, desi sta in puterea lor sa-i salveze. Tanara balerina lasa in urma dovada unui sistem ce ucide vise si sperante.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO