Acuzatiile lansate de Tender si Iancu din spatele gratiilor. Distrugerea Complexului Borzesti, planuita de politicieni romani si oligarhi rusi

×
Codul embed a fost copiat

PRIN CENUSA IMPERIULUI PETROCHIMIC, partea I. In prezent in inchisoare, Marian Iancu si Ovidiu Tender lanseaza acuzatii grave privind scandalul RAFO, mentionand si numele actualului sef al Senatului.

PRIN CENUSA IMPERIULUI PETROCHIMIC, partea I. In urma cu cateva saptamani v-am aratat povestea Complexului Chimic Borzesti - un colos industrial intins pe mai bine de 1000 de hectare, construit in zeci de ani de munca, cu eforturi considerabile. Ceea ce ar fi trebuit sa fie un pionier al petrochimiei, dar si un furnizor pentru industria romaneasca, s-a transformat dupa 1990 intr-un experiment nereusit.

Privatizari cu investitori "strategici" care s-au dovedit niste impostori, interese de milioane de dolari , coruptia si interesele meschine au marcat dramele a nenumarati localnici din Onesti nevoiti sa ia calea strainatatii. Locomotiva economica de pe platforma, cea care aducea cea mai mare plus valoare, era rafinaria Onesti, RAFO. In jurul acesteia a existat o increngatura de interese si personaje controversate care au reusit sa ingroape industria de rafinare si sa arunce un oras in saracie. O istorie complicata presarata de actiuni si fapte cu iz penal.

Reactiile nu au intarziat sa apara in urma anchetei prezentate de "Romania te iubesc". Din spatele gratiilor, inchisi pentru multi ani, Marian Iancu si Ovidiu Tender si-au exprimat dorinta sa vorbeasca in fata camerei de filmat. Din pacate, sistemul incearca sa le inchida gura. Solicitarile au fost refuzate de penitenciarele unde sunt inchisi.

Marian Iancu este cel care a preluat intr-un mod netransparent Rafo in 2003 de la Corneliu Iacubov, alt controversat afacerist, si a cedat-o din arestul politiei, la sfarsitul lui 2005, rusilor suspectati si ei de afaceri necurate.

Citește și
Rafinaria RAFO Onest
Cum au inchis rusii unul dintre cele mai mari combinate industriale ale Romaniei. “Pacat de ce-am muncit, de oasele rupte”
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Intr-o luare de pozitie trimisa Pro TV, Marian Iancu ataca procurorul care i-a instrumentat cazul, pe Alina Bica si pe sefii ei ierarhici din DIICOT, iar principalul responsabil pentru distrugerea puterii industriale a orasului Onesti este aratat a fi fostul prim ministru Calin Popescu-Tariceanu, cel care a blocat preluarea de catre stat a datoriilor Rafo, dar a acceptat ca datoriile principalului competitor, Rompetrol Rafinare, sa fie preluate de AVAS.

"Calin Popescu Tariceanu, imediat ce devine Prim Ministru, (…) in timp ce era actionar la Rompetrol Rafinare, partener si prieten al omului de afaceri Dinu Patriciu,(…) suspenda Ordonanta de urgenta nr 101/2004 privind preluarea de catre AVAS a creantelor asupra societatilor RAFO si CAROM. (…)
Corect si echidistant ar fi fost ca guvernul Tariceanu sa suspende si OUG 118/2003 privind reglementarea obligatiilor bugetare ale Rompetrol Rafinare Petromidia. In acest mod, Calin Popescu Tariceanu a realizat un beneficiu in interes propriu prin influentarea pietei de capital. Apare evidenta dorinta de a crea un avantaj interesat pentru Rompetrol Rafinare in concurenta cu Rafo", sustine Marian Iancu

Actualului sef al Senatului nu-i este pe plac subiectul. "Nu trebuie sa comentez toate prostiile" a fost replica lui Tariceanu.

Din spatele gratiilor, Marian Iancu continua acuzatiile, aratand ca nici pana astazi datoriile Rompetrol Rafinare in valoare de 650 de milioane de dolari nu au fost recuperate de statul roman.

Nici la Ovidiu Tender nu am avut acces pentru un interviu, desi acesta si-a dat acordul. Aceeasi Administratie a Penitenciarelor a refuzat accesul echipei ProTV fara nici o justificare.

Nicolae Petrisor este presedintele unei companii controlate de Tender, Prospectiuni SA si unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai magnatului condamnat in doua dosare. El a primit o scrisoare de la Tender despre situatia de la Borzesti si promisiunea ca, atunci cand va avea ocazia, omul de afaceri va detalii despre “probleme nelamurite din istoria recenta a Romaniei, cum ar fi Rosia Montana, privatizarea Petrom”.

In scrisoare, Ovidiu Tender considera ca situatia creata in 2005 pe Platforma Borzesti a avut doua cauze majore. Prima ar fi "separarea celor trei societati, impotriva logicii economice pentru care au fost destinate sa fie impreuna, fiind complementare". Dar cea mai importanta cauza in viziunea lui Ovidiu Tender a fost lupta pentru piata de desfacere interna intre Rafo si Rompetrol Petromidia.

"Daca la inceput concurenta a avut o aparenta de principialitate si corectitudine, odata cu schimbarea actionariatului la Rafo, (…) lupta a capatat o alta forma, implicand in aceasta persoane cu atributiuni importante in structura de stat"

Astfel crede Ovidiu Tender, deschiderea dosarului penal impotriva lui Dinu Patriciu in 2004 a fost decisa de catre "persoane care s-au implicat fara drept, prin functiile pe care le detineau la vremea respectiva". Schimbarea puterii in decembrie 2004 a determinat, crede Tender, revenirea la putere si influenta politica a lui Dinu Patriciu. "Dinu Patriciu genereaza o actiune penala, sau mai corect spus determina generarea unei actiuni penale denumita generic cu scopul de a raspunde cu aceeasi moneda actiunii indreptate impotriva lui si evident cu finalitatea de a provoca falimentul Rafo"

Inca din 2006, increngatura actionariatului care a cumparat RAFO de la Marian Iancu ridica suspiciuni asupra seriozitatii afacerii. Firma care prelua actiunile Calder A era detinuta de o firma de investitii - Viena Capital Partners, care la randul ei era detinuta de o fundatie cu sediul in Austria - Colegia Privatstiftung. Fostul sef AVAS Razban Orasanu spune ca folosirea de fundatii de acest fel este “modalitatea favorita a unui tip de actionari rusi care vor sa-si pastreze anonimatul”.

Din 2006, Rafo Onesti este detinuta in proportie de 96% de o grupare economica reprezentata de Yakov Goldovski, un controversat om de afaceri israeliano-rus, printr-o companie austriaca Petrochemical Holdings. Director general a fost numit bulgarul Miroslav Dermendjiev, cel care pune in practica deciziile hotarate de actionariatul majoritar rusesc si care evita orice iesire in presa, in ciuda insistentelor reporterilor Pro TV. Iar de mai bine de 7 ani, pe platforma din Onesti nu s-a mai procesat un litru de motorina sau benzina. Mari semne de intrebare se ridica vizavi de intentiile rusilor la Rafo.

Firme din grupul controlat de Ovidiu Tender aveau de recuperat in jur de 22 de milioane de dolari de la Rafo. Printr-o manevra a consiliului de administratie rusesc, creanta a fost transformata in actiuni, asa ca acum Prospectiuni SA detine 3% din rafinaria bacauana.

Nicolae Petrisor, presedintele Prospectiune, spune ca “noi voiam sa ne recuperam banii, ceea ce vrem si astazi, pentru ca este evident ca ne-au tras o teapa”.

In 2009, rusii propun un targ firmelor controlate de Tender, semnarea unui Memorandum. “Noi trebuia ca si conditie obligatorie sa renuntam la toate actiunile in instanta, la momentul respectiv, dar si in viitor, ceea ce am si facut, iar ei trebuiau sa, cedeze Rafinaria Darmanesti, Biocetan, o fabricuta care producea Biodiesel, in cantitati foarte mici de altfel, dar ne-au spus ca altceva nu au, si Tour Scandinavia, care detinea hotelul Scandinavia din Mamaia.”, relateaza Nicolae Petrisor.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Combinatul de la Onesti, pus gaj pentru investitiile oligarhilor lui Putin. “Interesul rusilor a fost sa ne termine”
Combinatul de la Onesti, pus gaj pentru investitiile oligarhilor lui Putin. “Interesul rusilor a fost sa ne termine”

NU EXISTA ORAS PENTRU CEI ONESTI, partea 3. Proiectat sa rafineze milioane de tone de titei pe an, combinatul petrochimic de la Onesti a intrat intr-o zodie nefasta: un razboi economic in care s-au implicat oameni de afaceri cu trecut obscur.

Cum au inchis rusii unul dintre cele mai mari combinate industriale ale Romaniei. “Pacat de ce-am muncit, de oasele rupte”
Cum au inchis rusii unul dintre cele mai mari combinate industriale ale Romaniei. “Pacat de ce-am muncit, de oasele rupte”

NU EXISTA ORAS PENTRU CEI ONESTI, partea 1. Generatii intregi au muncit pentru industrializarea Romaniei. Eforturi si sacrificii facute in timpul regimului comunist pentru proiecte care urma sa aduca beneficii tuturor. N-a fost asa.

Peisajul apocaliptic al colosilor industriali in ruina. Dupa 1990 ne-am batut joc de o industrie de miliarde de dolari
Peisajul apocaliptic al colosilor industriali in ruina. Dupa 1990 ne-am batut joc de o industrie de miliarde de dolari

In plina criza economica, la 20 de ani de la caderea comunismului, simtim, mai acut ca niciodata, efectele politicilor fara vizune ale celor care ne-au condus vremelnic in toti acesti ani.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.