Spa-ul imparatilor austrieci a ajuns loc de vacante ieftine pentru yoghini. Herculane, statiunea vanduta la pret de hotel
BAILE DEZINTERESULUI, partea a II-a. Statiunea de suflet a familiei imperiale se vinde de cativa ani la bucata, iar cumparatorii care se perinda pe aici nu demonstreaza deocamdata ca pot oferi un turism modern.
Ungurii si cehii obtin 250 de milioane de euro pe an din turismul termal, austriecii de 2 ori mai mult. Iar resursele lor de ape termale sunt mai mici decat cele ale Romaniei. La Herculane nu exista interes ca hotelurile sa fie renovate iar investiile sunt doar niste tentative timide.
Monument istoric, pericol pentru turisti
Cea mai impunatoare cladire din Piata Hercules este si cea mai afectata. Primaria a inconjurat-o cu gard, fiind un pericol pentru turistii care trec pe langa ea. Adaposteste primul lift hidraulic, pe apa, din Romania. Nu e singura cladire care s-a ruinat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pentru ca ajung ruine, multe dintre aceste hoteluri se vand mai ieftin decat o vila cu teren langa Bucuresti. De pilda, Hotelul Decebal, care in iunie 2010 a fost evaluat la doar 238 de mii de euro. L-a cumparat familia Verbinski, si dupa o cosmetizare usoara la exterior, l-a vandut pe profit. Noul proprietar e un om de afaceri din Lugoj, care a promis ca va continua modernizarea.
Santier e si la fostul Hotel Traian, de cealalta parte a Parcului Central. Aici investeste un avocat din Bucuresti, Alexandru Gavrilescu. Are planuri mari pentru unitatea din Herculane: un complex care se va adresa exclusiv turistilor din strainatate. Legislatia UE permite din 2014 turistilor sa mearga oriunde in Europa la tratament decontat prin casele de sanatate din tara natala.
Pasajul secret al imparatului
Langa Hotelul Traian se afla fostul Cazinou, al familiei Verbinski. Se lucreaza la el iar santierul a dezvaluit un alt secret, pastrat peste ani, in subsolul cladirii emblematice. Dupa tone de gunoi si moloz scoase din beci, muncitorii au dat peste un pasaj secret, facut pentru imparatul Franz Iosif, care ajunge pana in parcul din fata Cazinoului.
Astazi turismul social ramane principalul pilon de sustinere la Herculane. Fara bilete de tratament in fiecare an, statiunea ar muri subit. In hotelurile in functiune sunt 4.000 de locuri si doar un sfert sunt ocupate de turisti la tratament. Cu exceptia lunii mai, cand in statiune ajung cateva mii de membrii MISA pentru celebrele spirale, Herculanele nu atrage tineri.
Batalia pe Herculane
Exista si investitori care spun ca si-ar fi dorit sa faca mai mult in Herculane, dar s-au oprit, pentru ca au probleme cu legea. De pilda, Hotelul Roman e pus sub sechestru dupa ce unul dintre investitori, cu afaceri in vanzarea de fier din uzinele dezafectate, a primit vizita politiei – mai precis, a mascatilor. Investitorul spune insa ca totul e „o smecherie de-a lor, ca sa puna mana pe acel hotel pe gratis”. El sustine ca e o batalie mare, in care a fost prins la mijloc.
Hotelul Roman a ramas si azi cu standard de doua stele, la fel ca la preluare. Baza de tratament a fost insa complet refacuta, la fel piscina acoperita. Daca investitiile ar fi continuat, unitatea putea primi lejer inca o stea. Turistii fac abstractie de conditiile de cazare si vin in special pentru celebrele Bai Romane.
Turismul de acum este o gluma fata de ce intampla inainte de ’89. 6000 de locuri de cazare pe sezon asigurau prosperitatea statiunii, iar numele ei a devenit un brand international. A urmat capitalismul salbatic pur romanesc. O privatizare in conditii suspecte, la inceputul anilor 2000, l-a adus in prim plan pe investitorul Iosif Armas, considerat astazi principalul vinovat pentru dezastrul din statiune.
Groparul Bailor Herculane
Iosif Armas a avut o ascensiune extrem de interesanta: de la un simplu portar la Hotelul Sindicatelor din Herculane a ajuns sa detina aproape 90% din statiune, fiind un important om de afaceri si deputat in Parlamentul Romaniei. In 1999 si-a oferit expertiza pentru recuperarea datoriei de 72 de milioane de dolari, pe care statul Vietnam o avea fata de Romania. In urma expertizei, din 72 de milioane de dolari, ne-am ales cu orez de 18 milioane de dolari. Pe care l-a vandut tot Armas.
Armas a fost coleg de partid si cu Dan Matei Agathon, fost ministrul al Turismului, cel care s-a ocupat de privatizarea statiunii Herculane. In 2001, societatea Argirom International, controlata de Armas, a preluat fosta societate de stat Hercules SA. Degeaba s-a spus la acea vreme ca statiunea trebuia vanduta printr-o licitatie internationala, amplu promovata in exterior. Pretul de vanzare pentru aproape toata statiunea, fost cat cel al unui hotel, adica 1,5 milioane de dolari. In tranzactie au intrat: centrul istoric, 7 hoteluri, celebrele Bai Neptun, si fostul sediu al Bancii in perioada habsburgica, cladire care a devenit ulterior resedinta lui Armas la Herculane. In privatizarea suspecta s-a mers pe investitii ulterioare, care nu au mai venit.
De asemenea, Armas a avut in Caras o firma pentru imbutelierea apei minerale: SC MINAQUAROM SRL. Conform datelor de la Registrul Comertului, Iosif Armas a detinut doar o treime din actiuni. O alta treime din afacere i-a revenit fiului lui Ioan Talpes, fost sef al SIE si consilier prezidential pe vremea presedintelui Ion Iliescu. Iar cel de-al treilea actionar a fost Doina Dumitrescu, sotia lui Emil "Cico" Dumitrescu, celebrul amiral in rezerva si fost consilier de stat. Din scripte reiese ca firma Minaquarom nu a avut nicin fel de activitate, dar a functionat 6 ani. Societatea de imbuteliere a fost radiata in 2009, an care a coincis cu inceputul declinului in imperiul lui Armas.
Cine controleaza robinetul cu apa minerala
In prezent firma lui Armas mai detine la Herculane doar doua hoteluri, ambele cu lacat pe usa. Firma continua insa sa aiba un cuvant greu de spus in statiune, avandu-i la degetul mic pe toti actualii si viitorii mari investitori. Si asta pentru ca a concesionat de la Agentia Resurselor Minerale toate izvoarele termale din zona, pe 22 de ani. Cine vrea apa termosalina sau cu sulf pentru baza de tratament, negociaza cu concesionarii, care ii pun contor si taxeaza la metrul cub. Banii nu par sa se intoarca in statiune, dupa cum arata centrala de pompare a apelor termale.
Herculanele de astazi ramane un soc pentru orice om care calca in oras pentru pentru prima data, si o mare dezamagire pentru cei care l-au vizitat in trecut. Investitiile sunt inca timide, si in loc de hoteluri turistii sunt intampinati cu paragina si santiere. Sansele ca statiunea sa se impuna din nou in circuitul balnear european sint foarte mici, iar drumul pina acolo pare deocamdata imposibil, desi detinem cele mai mari resurse din Europa in turism balnear.
Sursa: Pro TV
Etichete: turism, statiuni, hoteluri, ape, bai, privatizare, Baile Herculane, iosif armas,
Dată publicare:
01-06-2014 20:45