Preotul care crede ca e mai important sa ajuti oameni decat sa zidesti biserici. "Vrem sa cream un colt de rai"

×
Codul embed a fost copiat

I se spune "bunul Samaritean". Asta pentru ca ajuta oameni. Exact nici el nu stie cati. Preotul Mihail Milea din Buzau a ridicat in tot judetul asezaminte pentru batranii abandonati sau pentru copiii care dormeau pe strazi.

Cocotata in cabina unui avion ruginit, tusa Lenuta se simte din nou copil. Viseaza ca zboara. E felul ei de a uita ca viata a pus-o mereu la incercari. Uitata de familie, batrana, ajunsa la aproape 80, locuieste alaturi de alte 20 de femei sarmane in fosta cladire a primariei din satul buzoian Campeni. Aici, un preot cu suflet mare le-a facut adapost.

Parintele Mihail Milea zambeste tot timpul si imparte bucurie. „Eu nu stau in birou, munca mea este printre oameni, printre copii, printre cei care au nevoie de cineva sa aduca o raza de lumina si de speranta in ziua de maine", spune preotul.

In curtea imensa, pe langa avionul pe care l-a gasit intr-o fost unitate militara, preotul le-a adus batranilor si tot felul de lighioane. „Vrem sa cream un colt de rai, un mic paradis cum era in rai. Oamenii traiau printre animale. Animalele sunt iubitoare de oameni si in judetul Buzau noi nu aveam o gradina zoologica si gandul meu e sa facem un colt zoologic."

Citește și
Camin
Romania, te iubesc: caminele de batrani, izvoare de bani pentru oportunisti
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Pe preotul Milea greu il poti prinde. Are asezaminte in care ajuta oameni imprastiate prin tot judetul. Alearga dupa bani si resurse pentru a intretine aceste locuri. Spune ca provine dintr-o familie cu 12 copii si si-a dorit sa-i ajut si el pe cei la nevoie.

Povestea preotului Mihail Milea a inceput in anii 90, cand s-a apucat sa ridice o catedrala in centrul Buzaului pe care n-a mai terminat-o convins ca oamenii sunt mult mai importanti decat zidurile. A ridicat in schimb case si asezaminte pentru nevoiasi. In Naieni, un alt sat din Buzau, de el depinde zilnic viata a 20 de batrane care traiesc intr-un vechi CAP pe care parintele l-a transformat in casa pentru ele.

Douazeci de kilometri mai departe, la Ulmeni, aceeasi poveste: 16 barbati culesi de pe drumuri au sansa unei vieti normale. Tinerii si batranii se ajuta zilnic intre ei. Parintele i-a invatat sa se gospodareasca singuri iar sarcinile sunt bine impartite intre locatari: unii lucreaza in gradina, altii au grija de animale.

La Bisoca, in muntii Buzaului a ridicat o tabara in care sunt cazati gratis peste 1.500 de copii in fiecare vara iar alte cateva sute merg in tabara de la Maliuc, din Delta. In Buzau, a transformat un loc care statea sa cada in cantina pentru saraci si scoala de meserii pentru tinerii pe care ii aduna de pe strazi. „Credinta fara fapte, moarta este!”, afirma parintele. „Asta le spun eu, cu asta incep. Ai credinta daca faci fapte bune.”

Tot in Buzau, Mihail Milea a facut si un centru pentru victimele violentei in familie. Iar planurile lui nu se opresc aici. S-a apucat sa transforme o veche unitate militara de langa Mizil in camin de batrani. Lucrarile sunt in toi. Alaturi ii este Ionut, un tanar care de mic i-a fost aproape si care acum e voluntar. In viitorul asezamant si-au gasit deja casa 8 barbati. Fiecare se ocupa de cate ceva. Unul are grija de animale, altul face de mancare iar ceilalti construiesc.

Iulian are 46 de ani iar din decembrie anul trecut s-a mutat in vechea unitate militara. Era pe drumuri iar acum parintele i-a dat un rost in viata. „Am fost ajutat sa ajung aici, la randul meu incerc sa ii ajut pe cei care ajung aici, vor avea si ei nevoie de o schimbare de viata. Parintele Milea e ca un tata si am ajuns sa formam o familie aici. Fara el e greu ..."

La fel ca si Iulian, Marius si-a gasit si el linistea in Savaliada - asa cum botezat Mihail Milea vechea unitate militara. Abandonat de mic a crescut intr-un camin de copii iar dupa ce a implinit 18 ani a ajuns pe drumuri. „Aici mie imi place foarte mult, chiar imi doresc sa vina si ceilalti copii care sunt in situatia mea, sa isi gaseasca un drum spre viata."

Marius este doar unul dintre cei pe care parintele Milea ii are in grija. In total, in grija parintelui sunt aproape o suta de batrani si alte cateva sute de copii. Usor nu-i este. Alearga tot timpul, cauta ajutor, schimba fata locului pe unde umbla, convins ca misiunea sa este sa-i ajute pe oameni.

De la el viitorul, presedinte are de invatat. „As dori un presedinte care sa fie dintre oameni, cu oamenii si pentru oameni”, spune parintele Milea. „Sa fie un presedinte cu picioarele pe pamant, sa inteleaga realitatea de astazi de pe teren, nu din statistici, nu din birou si sa fie alaturi de oameni. Fara oameni si fara popor, sa stai in mijlocul lor niciodata nu ii vei intelege si nu poti sa ii ajuti."

Printele Milea spune, zambind, ca Mare este Dumnezeu si cu acest gand intotdeauna problemele au gasit rezolvare iar oamenii un adapost. „Toate gandurile si ideile de bine intotdeauna vin de la Dumnezeu. Important este sa crezi in Dumnezeu si sa vrei sa faci ceva si atunci cand lucrezi pentru altii cu toata inima vine si ajutorul de la Dumnezeu."

 

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Spitalul inaltat prin voluntariat. Romanii pentru care binele a devenit un mod de viata
Spitalul inaltat prin voluntariat. Romanii pentru care binele a devenit un mod de viata

O lectie de omenie, partea a II-a. Dupa ce a deschis opt case de batrani, Dana Borcea, romanca ce si-a dedicat viata salvarii batranilor singuri de pe strada, a inaltat un spital social.

Romania, te iubesc: caminele de batrani, izvoare de bani pentru oportunisti
Romania, te iubesc: caminele de batrani, izvoare de bani pentru oportunisti

Exista printre noi oameni ce isi construiesc, cu o nerusinare
greu de suportat, adevarate imperii pe seama oamenilor care au nevoie de ajutor de la stat.

Romania, te iubesc!: Sarbatorile, un bun prilej de facut bani
Romania, te iubesc!: Sarbatorile, un bun prilej de facut bani

An de an, in preajma zilei de 14 octombrie, Iasul devine Mecca romanilor si sute de mii de pelerini iau cu asalt orasul, in speranta ca aici vor primi un ajutor imediat.

Recomandări
Institutul pentru Studiul Războiului: Rusia a obținut câştiguri teritoriale în Ucraina
Institutul pentru Studiul Războiului: Rusia a obținut câştiguri teritoriale în Ucraina

Experţi ai Institutului pentru Studiul Războiului din SUA (ISW) confirmă că Rusia a obţinut unele câştiguri teritoriale în războiul său împotriva Ucrainei, relatează vineri DPA.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.