Doi corporatisti din Bucuresti si-au cumparat un CASTEL vechi de patru secole. Cat a costat in plin boom imobiliar
V-ati gandit vreodata sa va investiti economiile intr-un castel, o bucata din istoria tarii? A facut asta un cuplu de corporatisti care lucreaza in Capitala
In Talisoara, un sat pierdut in inima Transilvaniei, se inalta un castel construit pe la 1600. A fost ridicat din porunca baronului Mihai Daniel si a sotiei sale Iudith Haller, iar acum castelul de vara al familiei apuse e azi proprietatea unei familii de la Bucuresti:
In plin boom imobiliar valora doar 100.000 de euro, cam cat un apartament cu 3 camere in Bucuresti. Asa ca familia Racz nu a stat pe ganduri si a investit intr-o bucatica de istorie de pe meleagurile natale. „Daca in 2008 cumparam ceva in Pipera, da, acum am avea nici juma din banii aceia”, recunoaste Attila Racz. „Aici am cumparat o valoare morala”.
Alegeri 2024
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
Mesterii restauratori au descoperit picturi murale. Sunt imortalizate evenimente importante din viata baronului: a fost trimis la Poarta Otomana cu aur si cai, in dar pentru sultan. „Un fel de Facebook al anilor 1600, ca sa vada lumea care vine la bal, la castel”, le descrie, in gluma, noua proprietara a cladirii.
In 1946, descendentii baronului Daniel au vandut castelul unor familii din sat, care au platit cu bani, grau si slanina. Dupa 6 ani, satenii au ramas insa cu buza umflata: statul a luat cladirea ca sediul al CAP-ului nou infiintat. Dupa Revolutie, fiul proprietarului a luat castelul inapoi, in urma unui lung process cu statul roman. Din pensie, familia nu-si permitea nici macar impozitul pe cladire, cu atat mai putin s-o mai si restaureze. Au chemat cumparatori din toata lumea, dar investitorilor straini nu le-a placut, fiindca n-avea padure.
Intamplarea a facut ca Lila si Atilla, cei doi corporatisti stabiliti in Bucuresti, sa primeasca in dar un album cu vechile conace ale Romaniei. Rasfoindu-l s-au indragostit de o fotografie a castelului si au hotarat sa vina pana la Talisoara sa vada despre ce este vorba.
El creaza programe IT pentru banci, ea e consultant in marketing. Si-au dorit sa investeasca in ceva palpabil. „In fonduri mutuale am investit la un moment dat, dar exact in momentul potrivit am scos banii si am investit in castel”, spun sotii Racz. „Am vrut sa iesim un pic din mediul foarte corporatist”.
Sursa: Pro TV
Etichete: imobiliare, case, istorie, patrimoniu, castel, corporatii, conac,
Dată publicare:
10-11-2014 11:52