Coruptia si birocratia sufoca orice sansa a romilor la un viitor. Din banii pentru educatia lor, ONG-urile isi fac vile


Ultimul update: Vineri 15 Decembrie 2017 14:15
Data publicarii: Vineri 28 Februarie 2014 13:19
Categorie: Sezonul 1

Romii Romaniei, partea III. Educatia copiilor, dar si a parintilor, sunt solutii pentru integrarea romilor care traiesc in saracie si marginalizare. In ajutorul lor au sarit ONG-uri care au accesat milioane de euro din fonduri UE. Unde sunt rezultatele?

In satul Ponorata e prima zi de gradinita. Din prin case si de printre balarii toata lumea se indreapta spre gradinta construita cu fonduri europene la ei in sat. Copii sunt preluati de voluntarii fundatiei Ovidiu Ro infiintata de Leslie Hawke, mama celebrului actor Ethan Hawke. Copiii pasesc timizi in gradinita in timp ce parintii lor ii privesc curiosi si neincrezatori de pe la garduri. Unii au venit in picioarele goale. Primul lucru pe care il fac este sa se spele. Sunt timizi, speriati, multi nu stiu inca sa vorbeasca. Sunt trimisi de famile la gradinita pentru ca aici au o masa si pentru ca fundatia le da parintilor 50 lei pe luna pentru fiecare copil, cu conditia nu absenteze.

170 de euro pentru un copil pe an, atat costa acest program. Asta inseamna 50 de lei pe luna pentru parinti, in total 120 de euro pe an, 35 de euro pentru imbracaminte si 15 pentru rechizite. Acum, fundatia ar dori sa extinda programul la nivel national. Ar insemna putin peste 10 milioane de euro anual.

Copii de gradinita care stiu mai multe decat parintii

Maria Gheorghiu, directoarea fundatiei, spune insa ca nu e suficient: „Cei mici stiu mai multe decat stiu parintii sau stiu cei de a treia si a patra. Nu e OK. Pentru ca riscam ca tot ce invata ei in primii ani de gradinita sa dispara in timp.” Dupa gradinita, ar trebuia ca acesti copii sa mearga si la scoala, liceu, facultate. Studiile arata insa ca doar 20 la suta dintre copii romi merg la liceu sau scoala profesionala. Asta inseamna ca 80 la suta din tinerii romi n-au nicio calificare deci nicio speranta de a-si gasi un loc de munca bun.

Aceeasi situatie e in toata tara. Pe de alta parte, exista multe ONG-uri, care ar putea sa-i ajute pe romi din fonduri europene. Teoretic, au si facut-o, dar practic, rezultatele nu se vad. Multe milioane de euro au plecat de la UE, dar la romi au ajuns putine iar rezultatele sunt aproape de zero.

Gelu Duminica a accesat un milion de euro pentru un proiect. Rade acum cand isi aminteste prin ce a a trecut. „58,60,61 de dosare... si mai trebuie sa ducem cateva hartii acum. Vorbesc foarte serios. Asta e implementarea de proiect structural. Te duci la baie, are legatura cu proiectul, faci hartie. Daca nu faci hartie, neligibilitate.

Fabrica care a disparut de pe fata pamantului

Nimeni nu a verificat vreodata daca banii cheltuiti au schimbat ceva in comunitate sau daca investitia a avut vreun rost. De pilda, in comuna Popesti, Iasi, o localitate fara romi declarati la recensamant, primarul Neculai Mocanu a accesat 41 de mii de euro din fondurile destinate romilor pentru a construi o fabrica de bricheti de rumegus in care sa lucreze acestia. A cheltuit banii dar n-a facut nimic. Acum incearca sa ne convinga ca afacerea a mers dar a fost distrusa dupa plecarea sa de fostul primar.

Alte ONG-uri organizeaza cursuri, dar de fapt, singurul castig de pe urma lor e ca oamenii sunt platiti pentru a le urma. Putini isi gasesc de munca dupa aceea in domeniul in care au fost scoliti. Altii si-au inaltat vile din banii pentru proiecte europene, motivand ca sunt sediile ONG-urilor.

La Ponorata, cand gradinita e gata, copii se intorc la casele lor si la acelasi stil de viata. Din tot satul, doar un singur om este angajat si un singur om a reusit sa termine 8 clase. Traiesc pe acest deal, uitati si izolati. Pentru ei, guvernantii au tomuri intregi de stategii dar nimeni nu se incumeta sa le aplice. Si tot pentru ei s-au accesat si cheltuit milioane de euro. Aiurea si degeaba.

In acesta situatie sunt sute de mii de oameni. Daca nu actioneaza acum, daca nu integreaza aceasta populatie, peste ani de zile Romania va avea o problema grava. O buna parte din populatie va fi asistata, analfabeta si fara nicio specializare. Oameni care fac parte din viitorul acestei tari si intr-o buna zi ar putea sa ne plateasca pensiile.

VIDEO PROTVPLUS.RO