Cine este Cristian Plută, veriga umană dintr-un lanț complicat al corupției, care făcea bani grei pe seama spitalelor

×
Codul embed a fost copiat

Corupție cronică, PARTEA II-a. Spitalul Cantacuzino a avut proiect pentru ridicarea unei noi clădiri la standarde actuale. Nu s-a întâmplat, pentru că angajații din ASSMB, Administrația Spitalelor București, nu și-au dat interesul.  

La Spitalul Colentina, de ani buni se solicită un Computer Tomograf și RMN, echipamente vitale pentru tratarea pacienților.

Nu ar fi fost cumpărate pentru că firmele furnizoare nu ar fi trimis semne, de bunăvoință, șpagă. Și astfel de situații sunt multe, oamenii suferă și uneori mor... așteptând.

Se presupune că atunci când ajungi angajat într-o astfel de instituție, cum este ASSMB, ar trebui să-ți pese de sănătatea oamenilor. Teoretic. Din păcate, banii le fură mințile multor indivizi care ajung pe funcții, mulți pentru asta vin aici, să facă bani. Iar cel care plătește și suferă este pacientul. Cu toții cunoaștem condițiile din spitalele noastre unde de prea multe ori se moare cu zile.

Spitalul Cantacuzino nu are cadastru, primul document care se depune într-un dosar pentru accesarea fondurilor europene. De ani de zile în ASSMB se cunoaște această situație.

Citește și
Cristian Plută
Cristian Plută, directorul adjunct al ASSMB, a fost arestat pentru 30 de zile. Ce pățește managerul Spitalului Colentina
Moartea suspectă a unui turist portughez în Bucegi: anchetă redeschisă după 18 luni. Alpinistul a decedat într-o excursie organizată pe vreme foarte proastă

Iulian Brezean, manager spital Cantacuzino: ”Este problema pur administrativă și de decizie în instituțiile de stat. Primarul Capitalei a aflat de curând de problemele din spitalele pe care le păstorește, abia după ce fostul viceprimar și-a dat demisia în toamna anului trecut.”

Nicușor Dan, primarul Capitalei: ”Vă gândiți vreodată că se întâmplă și din vina primarului situațiile astea? Bun. Orașul ăsta a pornit cu foarte multe disfuncționalități. Pe care multe din ele le are în momentul de față. Încercăm să le rezolvăm în ordinea priorităților. E o zonă de care eu mult timp nu m-am ocupat. Deci n-a fost în priorități.”

Horia Tomescu a fost viceprimar și s-a ocupat de spitale. Când s-a aflat de șpăgile din ASSMB a plecat acasă.

Angajații ASSMB par complet bulversați de problemele pe care le au de rezolvat. La Catacuzino, de exemplu, habar nu au când vor fi finalizate lucrările.

Marian Negru e director de investiții de 5 luni. ”Când se va termina? Este greu de anticipat în acest moment. Este o lucrare care a înghețat acum câțiva ani și eu trebuie să pornesc o expertiză tehnică să vedem unde suntem. Nu există? Nu există. Anul trecut timpul a fost foarte scurt…”

Acesta este modelul după care funcționează lucrurile în instituțiile noastre. Până înțeleg ce au de făcut, funcționarii sunt schimbați de pe funcții. Politic. Și nimeni nu răspunde și nimeni nu vorbește.

La Cantacuzino a existat un proiect pentru ridicarea unui nou spital. Nu s-a mai realizat, pentru că funcționarii ASSMB și Primăria Capitalei n-au fost interesați să-l ducă la bun sfârșit, dar și pentru că angajații din spitale nu vor să deranjeze.

Maternitatea spitalului Cantacuzino funcționează într-un demisol în care pereții sunt infiltrați, plini de mucegai.

La spitalul Colentina, managerul Liviu Oltean arată locul pe care într-o zi va exista o bancă de țesut: ”Banca de țesut urmează să deservească toată țara. Pentru transplant... vorbim de țesut și organe... tendoane, os...”

În martie 2023, primarul Capitalei anunța cu pompă că la Colentina se va construi o bancă de organe și un bloc operator cu terapie intensivă pentru ortopedie. Termenul era de 12 luni, adică fix acum trebuia să se facă inaugurarea. Cele două construcții ar fi trebuit să coste aproape 50 de milioane de lei fără TVA.

Nicușor Dan nu pare deranjat că proiectul nu s-a realizat.

Dincolo de birocrație, în spatele acestui eșec se află tot... Cristian Plută.

Anchetatorii arată că din cele 50 de milioane de lei, cât ar fi trebuit să coste cele două construcții, Plută a cerut 5 la sută, adică 2 milioane și jumătate de lei, șpagă ca să câștige lucrarea două mari firme de construcții.

În vara anului trecut, Plută i-a dat Oanei Sivache un avans de 50.000 de lei. O stenogramă surprinde modul în care se împărțeau banii. Sivache se arată surprinsă că trebuie să primească mai bine de 200.000 de euro și întreabă dacă nu e o greșeală la mijloc, întrucât suma e prea mare.

Plută îi răspunde că în astfel de povești nu e loc de greșeli.

Cristian Plută e doar o verigă dintr-un lanț complicat care făcea bani grei pe seama spitalelor. Procurorii susțin că Silviu Stancilă, un fost avocat, este capul acestei structuri și "își folosea influența pe care o avea în lumea politică sau în lumea afacerilor pentru a găsi societăți dispuse să plătească sume de bani cu titlul de mită." În mașina lui Stăncilă, la percheziții, s-au găsit mai multe bilețele cu sumele care urmau să fie încasate. Scrisul îi aparține lui Cristian Plută.

Oana Sivache, director ASSMB: ”Nu s-a dorit scoaterea echipamentelor medicale pentru că nu se găsea furnizorul... Cum adică?... Pentru că s-a căutat un furnizor care să fie dispus să plătească un comision ca să câștige acea licitație. Asta e realitatea.”

Într-o clădire care aparține spitalului există aceste aparate, dar sunt ale unei firme private căreia spitalul îi trimite pacienții și plătește pentru analize.

Liviu Oltean, manager spital Colentina: ”Factura pe care o plătesc... astea sunt prețurile din piață... deci aș putea să cumpăr în fiecare lună câte un tomograf și o dată la lună câte un RMN. Este imperios necesar. Vorbim de 2024. Avem 8 medici radiologi care fac doar radiologie standard. Nu văd de ce nu am putea să cumpărăm... încă așteptăm. Noi facem solicitări de finanțare inclusiv la minister.”

Bogdan Mateescu este șeful secției de gastroenterologie: ”E de neimaginat ca medic să lucrezi într-o specialitate ca a mea... în gastroenterologie intervențională, ce lucrez eu, să lucrezi fără CT și fără RMN este inadmisibil.”

Medicul arată sesizările pe care le-a făcut conducerii spitalului în repetate rânduri nemulțumit de colaborarea cu firma privată: ”Anumite servicii nu sunt cele pe care le-aș aștepta. Se întâmplă ca anumiți pacienți să fie întorși din drum spre nemulțumirea mea pe care o comunic conducerii.”

Spitalul a solicitat ASSMB-ului aceste echipamente în repetate rânduri. Au fost refuzați.

Revoltător este faptul că un computer tomograf zace nefolosit în ambulatoriul spitalului Gomoiu, aflat și el în subordinea ASSMB.

Ambulatoriul Gomoiu este la câteva străzi distanță de spital. Copiii ar trebui anesteziați pentru a sta în CT, iar anestezii în ambulatoriu nu se fac, așa că aparatul a stat degeaba și a ieșit din garanție de multă vreme.

Abia acum s-au cerut bani primăriei pentru achiziționarea acestor echipamente pentru spitalul Colentina. Bugetul Capitalei încă n-a fost votat.

Nicușor Dan, primarul Capitalei: ”Colentina nu are CT și RMN... Da... nivelul acesta de detaliu eu nu-l stăpânesc...”

Articol recomandat de sport.ro
Presa internațională a căzut în capcana FCSB! Spaniolii, singurii care n-au luat plasă: „Nu au marcă, nume și palmares!”
Presa internațională a căzut în capcana FCSB! Spaniolii, singurii care n-au luat plasă: „Nu au marcă, nume și palmares!”
Citește și...
Spitalul din Neamț, în colaps: pacienții stau în condiții inumane. Povestea revoltătoare, duminică, la „România, te iubesc”
Spitalul din Neamț, în colaps: pacienții stau în condiții inumane. Povestea revoltătoare, duminică, la „România, te iubesc”

Spitalul județean Neamț este în pragul colapsului. Pacienții sunt îngrămădiți în condiții insalubre, lângă pereți care stau să cadă, plini de mucegai, fără dușuri și toalete. E un dezastru la care s-a ajuns din cauza incompetenței și a nepăsării.

Cristian Plută, directorul adjunct al ASSMB, a fost arestat pentru 30 de zile. Ce pățește managerul Spitalului Colentina
Cristian Plută, directorul adjunct al ASSMB, a fost arestat pentru 30 de zile. Ce pățește managerul Spitalului Colentina

Directorul adjunct al Administraţiei Spitalelor Bucureşti, Cristian Plută, a fost arestat, marţi, pentru 30 de zile, de către magistraţii Curţii de Apel Bucureşti.

Stenograme DNA cu șpăgile încasate în dosarul ASSMB. Cristian Plută: „Dacă ești de acord, îi împărțim la doi”
Stenograme DNA cu șpăgile încasate în dosarul ASSMB. Cristian Plută: „Dacă ești de acord, îi împărțim la doi”

Ies la iveală detalii uluitoare despre afacerile făcute cu bani publici de directorul adjunct al Administrației Spitalelor. Acesta a fost surprins, în nenumărate rânduri, în timp ce negocia cu un intermediar contracte de reabilitare și dotare.

„România, te iubesc!” | „Oamenii sunt lumina” - Românii au dat un test al ospitalității de când a început războiul în Ucraina
„România, te iubesc!” | „Oamenii sunt lumina” - Românii au dat un test al ospitalității de când a început războiul în Ucraina

„Oamenii sunt lumina”, partea a III-a. Un reportaj de Alex Dima. De Paște, dăruim și primim lumină, este o sărbătoare a darului.  

„România te iubesc”, SPITALE CU CEAS. Emisiunea integrală din 28 noiembrie 2021
„România te iubesc”, SPITALE CU CEAS. Emisiunea integrală din 28 noiembrie 2021

Pășim într-un teritoriu marcat de tragedii, bâjbaieli si aberații. Deși au fonduri și pe hârtie știu care sunt măsurile de prevenire, spitalele noastre pică an de an la un examen elementar: siguranța la incendiu.

Recomandări
Industria înfloritoare care a fost distrusă în România. Implicația „reginei serelor”, o femeie cu conexiuni politice
Industria înfloritoare care a fost distrusă în România. Implicația „reginei serelor”, o femeie cu conexiuni politice

„De unde sunt florile?”, partea I. Când creştinii ortodoxi celebrează Floriile, vorbim despre o industrie înfloritoare - vânzarea plantelor verzi şi florilor în România.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Gabriela Firea și-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei. Promisiunea lui Marcel Ciolacu:
Gabriela Firea și-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei. Promisiunea lui Marcel Ciolacu: "S-a terminat cu poveştile"

Gabriela Firea și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Ea a fost însoțită la sediul Biroului Electoral Municipal (BEM) de mai mulți lideri PSD, în frunte cu președintele partidului, Marcel Ciolacu.