BUCUREŞTI. COLAPS IMINENT III. Falimentul Radet şi Elcen şi consecinţele grave. Bâlbele edililor

Ultima actualizare: 17-02-2019 19:37

A fost o iarnă grea din lungul iernilor grele ce vor să vină pentru bucureşteni. Falimentul Radet şi Elcen se apropie cu paşi rapizi, cu consecinţe greu cuantificat pentru viaţa bucureştenilor, dar şi pentru economia naţională.

Ce fac edilii Bucureştiului? Declaraţii politice şi bâlbe administrative.

La cererea primarului general al Capitalei, Consiliul General al Municipiului Bucureşti înfiinţează printr-un vot nelegal 22 de companii municipale, iar una dintre ele, cea care ar fi trebuit să fie o soluţie pentru problemele din termoficare a fost capitalizata cu sute de milioane de euro. Nelegal, a spus instanţă.

Cu aproape un an înainte, din martie 2017, primarul Gabriela Firea cere Consiliului General al Capitalei o nouă strategie de dezvoltare administrativă: înfiinţarea a 22 de societăţi municipale care să rezolve problemele Bucureştiului.

Fără dezbatere publică, fără studii şi proiecte clare care să definească rolul acestor companii în noua arhitectura administrativă.

Consilierii PSD, ALDE şi PMP au mizat pe bună credinţă a primarului şi le-au votat cu majoritate simplă.

S-a înfiinţat o "primărie paralelă", societăţile municipale au primit aproape 600 de milioane de euro capitalizare, dar în acelaşi timp direcţiile şi administraţiile municipale nu au putut fi desfiinţate.

Înfiinţarea a 20 din cele 22 de companii a fost contestată în instanţă de consilieri USR şi afacerea companiilor municipale a luat o altă turnură.

În noiembrie 2018 Curtea de Apel Bucureşti a dat o hotărâre definitivă şi irevocabilă, modul în care s-au constituit cele 20 de companii contestate este nelegal: trebuia aşadar ca hotarararile pe baza cărora s-au înfiinţat să aibă două treimi din voturile consilierilor generali şi la baza lor să se afle studii de oportunitate temeinice.

Cea mai bogată companie nou-infiinatata şi cu probleme mari de legalitate este Energetica. Cu o capitalizare iniţială de 300 de milioane de lei, aceasta este condusă de acelaşi Sorin Chiriţă, cel care este în acelaşi timp administratorul public al Bucureştiului, dar şi şeful Consiliului de administraţie Energetică.

Solicitarea corespondentului Romania, te iubesc, Cosmin Savu, pentru un interviu se izbeşte de un refuz. Conducerea Energetică nu a primit acordul de la Primarul general al Bucureştiului să vorbească.

Aşa se face că după zile întregi în care biroul de presa nu a răspuns solicitărilor, Cosmin Savu a incercat sa vorbeasca direct cu doamna primar general Gabriela Firea care atunci când lansează teme pentru propria imagine pare deschisă dialogului.

Revenim cu solicitarea de a primi un interviu. Agasata, se pare, de încercările de a primi răspunsuri la întrebările noastre doamna primar se pierde cu firea.

Am fi vrut să aflăm care este viitorul companiilor municipale în viziunea edilului şef al Capitalei şi dacă bucureştenii vor avea căldura iarna viitoare, acum când Radetul trage să moară.

În timp ce în companiile municipale se aruncă capitalizări de sute de milioane de euro, conductele de termoficare crapa.

Pentru exerciţiul financiar 2014-2020 există fonduri europene special dedicate pentru reabiliatea unei bune părţi din reţeaua de termoficare a Capitalei.

Municipalitatea Bucureşti a fost somata de două ori să găsească o soluţie pentru accesarea celor 176 de milioane de euro care sunt în pericol să se piardă.

Pierderile de apă din reţea au fost la începutul acestui an şi 2000 de tone de apă pe oră. Reţeaua a cedat şi s-a pierdut apă fierbinte cât volumul unui bazin olimpic. Pe oră. În multe zilele geroase.

În mai 2018 este schimbat administratorul judiciar KPMG de la ELCEN, nu înainte de a de a depune un plan de reorganizare agreat de toată lumea - un transfer de afacere.

Primăria să plătească un milliard de lei din datoria de 3,7 miliarde şi încă 900 de milioane pentru termocentralele ELCEN. Atât furnizorul şi distribuitorul agentului tetrmic să se unească în nouă companie municipală Energetica.

O altă firmă de insolventa a preluat reorganizarea la ELCEN, Sierra Quadrant.

In august, Rominsolvul condus de Gheorghe Piperea schimba planul şi cere primăriei să dea 1,2 miliarde de lei companiei municipale Energetica, înfiinţată cu cântec, pentru că aceasta să poată cumpăra creanţele creditorilor de la ELCEN.

De 28 de luni, comapniile de insolventa se joacă cu viitorul energetic al Capitalei. 5 soluţii au fost discutate până acum, niciuna care să aducă o rezolvare.

Cei care pierd din acest joc al negocierilor şi bâlbelor sunt bucureştenii, şi nu numai. De câştigat, câştiga cinic, lichidatorii.

Spectrul falimentului pentru Radet şi Elcen este tot mai apropiat. Săptămâna viitoare are loc o adunare a creditorilor care să dea un vot planului de reorganizare propus de Piperea, iar şansele de a se cere falimentul Radet sunt foarte mari.

Şi ca blocajul să fie complet, la trei luni după decizia Curţii de apel, Energetica ar trebui să fie desfiinţată. Lipsa de transparentă cu care primarul Firea a propus şi infiinat aceste companii, prin votul unor consilieri municipali, se răsfrânge direct asupra viitorului Bucureştiului.

Iarna este pe sfârşite, dar romanii nu vor avea certitudinea că situaţia energetică a Capitalei se va rezolva. Falimentul Radetului va aduce după el şi alte complicaţi, iar cei care ar trebui să vină cu soluţii în fata bucureştenilor prefera să se ascundă în spatele declaraţiilor politice.

Micul Paris risca să rămână fără apă caldă şi căldură, iar neputinţa autorităţilor de a transa o problemă vitală pentru comunitate trădează incapacitatea administrativă a unui sistem croit doar pentru ei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO