Nu amanati vizita la dentist daca micutii au probleme cu dintii de lapte
Studii recente spun ca neglijarea cariilor pe motiv ca dantura se schimba poate duce in timp la afecţiuni ale rinichilor şi articulaţiilor. Mai mult, dintii de lapte sunt acum si surse pretioase de celule stem.
Neglijarea cariilor are apar pe dintii de lapte poate deveni periculoasa pentru sanatatea micutilor, avertizeaza dentistii.
Aparitia unei carii profunde la un dinte de lapte sau o infectie poate afecta mugurele dintelui definitiv. Deci totul trb urmarit si tratat. Asta pentru ca mugurii dintilor definitivi se formeaza inca din perioada intrauterina. Mai mult, cariile netratate ale dintisorilor de lapte pot duce la infectii extrem de repede. Daca in cazul unui adult caria evolueaza in cativa ani, la copii se intampla in cateva luni. Aceasta pentru ca tesutul dintilor de lapte nu este la fel de dur si rezistent cum este al celor definitivi.
Orice infectie este importanta, dar in mod particular infectiile dentare, deci la nivelul capului, care este foarte puternic vascularizat si atunci propagarea infectiei este mult mai rapida decat in oricare alta zona a corpului.
Iar raspandirea infectiei in sange poate duce la afectiuni ale rinichilor si articulatiilor, ale cailor respiratorii, la probleme digestive si chiar la probleme cardiovasculare, arata studii recente.
Daca respectati indicatiile medicilor si mergeti cu cel mic la dentist din timp, puteti opta si pentru extragerea de celule stem. Acestea sunt extrem de pretioase in cazul unor boli grave precum leucemia. Una dintre conditii este ca dintisorul sa nu fie cariat.
Contractul se face intre parinti si o clinica din Marea Britanie, care va pastra celulele stem de-a lungul anilor.
Odata dintisorul ajuns in Anglia, specialistii izoleaza celulele stem. Toata aceasta procedura costa 1100 de euro, pret care include si stocarea celulelor in primul an. Apoi parintii trebuie sa plateasca 90 de euro pe an.