Spatiul aerian s-a redeschis in mai multe tari europene, inclusiv Romania

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: S-a deschis cerul peste Europa. Nu de tot, dar suficient cat sa speram ca traficul aerian va reveni la normal. Asa au hotarat ministrii europeni ai Transporturilor, desi vulcanul din Islanda continua sa erupa.

15:00 Iata lista cu situatia aeroporturilor din Europa:

AUSTRIA: Spatiul aerian a fost deschis luni la ora 3.00 GMT (6.00, ora Romaniei).

BELGIA: Reluare partiala a traficului aerian marti, doar aterizarile fiind permise incepand cu ora 6.00 GMT (9.00, ora Romaniei).

BULGARIA: Spatiul aerian a fost redeschis in totalitate de luni.

Citește și
Nor cenusa vulcanica Islanda
Norul de cenusa vulcanica a pus jumatate din Europa la pamant!
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

CANADA: Noua curse aeriene interne au fost anulate luni in Canada, primele perturbari directe din America de Nord.

CEHIA: Spatiul aerian ceh va fi deschis pentru 48 de ore incepand de luni de la ora 10.00 GMT (13.00, ora Romaniei).

DANEMARCA: Aeroporturile vor fi inchise pana miercuri la ora 00.00 GMT (3.00 ora Romaniei), dar spatiul aerian danez ramane deschis.

EGIPT: Zeci de zboruri cu plecare din Egipt au fost anulate, fiind afectati mii de turisti.

ELVETIA: Spatiul aerian elvetian a fost redeschis marti la ora 6.00 GMT (9.00, ora Romaniei).

FINLANDA: Aeroporturile Helsinki-Vantaa si Turku sunt inchise de luni, de la ora 17.00 GMT (20.00, ora Romaniei).

FRANTA: Primele avioane au decolat marti la ora 6.00 GMT (9.00, ora Romaniei) de pe aeroporturile din Paris, urmand sa fie asigurate 30% din cursele nationale si internationale.

GERMANIA: Inchiderea spatiului aerian a fost prelungita pana marti la ora 18.00 GMT (21.00, ora Romaniei).

IRLANDA: Spatiul aerian este inchis pana marti la ora 12.00 GMT (15.00, ora Romaniei).

ISLANDA: In Islanda nu sunt probleme foarte mari, tinand cont de directia vantului.

ITALIA: Spatiul aerian din nordul Italiei a fost redeschis marti la ora 6.00 GMT (9.00 ora Romaniei).

LETONIA: Spatiul aerian al Letoniei a fost redeschis marti la ora 6.00 GMT (9.00 ora Romaniei).

LITUANIA si-a redeschis spatiul aerian de duminica.

MAREA BRITANIE: Spatiul aerian britanic a fost redeschis marti la ora 6.00 GMT (9.00, ora Romaniei), dar compania British Airways a anulat marti toate cursele pe distante scurte si medii. Traficul a fost reluat progresiv marti dimineata in Scotia si in nordul Angliei.

NORVEGIA: Partea de sud-vest a spatiului aerian norvegian era inchisa marti dimineata.

OLANDA: Spatiul aerian olandez ramane deschis, dar nu pentru toate zborurile. Peste 30 de curse intercontinentale ale KLM erau asteptate marti pe aeroportul Amsterdam-Schiphol.

POLONIA: Aeroporturile sunt inchise, fiind autorizate zborurile in spatiul aerian polonez, cu exceptia zonei de nord.

ROMANIA: Spatiul aerian a fost redeschis luni la ora 18.00 GMT (21.00 ora Romaniei).

RUSIA: Spatiul aerian este deschis.

SERBIA, MUNTENEGRU si CROATIA mentin spatiile aeriene deschise.

SLOVENIA: Spatiul aerian a fost redeschis luni la ora 4.00 GMT (7.00 ora Romaniei).

SPANIA: Toate aeroporturile au fost deschise luni dimineata.

STATELE UNITE: Mai multe zboruri provenind din Europa au aterizat luni la New York.

SUEDIA: Spatiul aerian a fost redeschis duminica la nord de paralela 62 si de Soderhamn. Aeroportul Arlanda din Stockholm este partial deschis de luni de la ora 6.00 GMT (9.00 ora Romaniei).

TURCIA: Ultimele restrictii aeriene au fost ridicate luni.

UCRAINA: Majoritatea aeroporturilor ucrainene sunt deschise de duminica, inclusiv cel de la Kiev.

UNGARIA: Intregul spatiu aerian ungar a fost redeschis marti la ora 7.30 GMT (10.30 ora Romaniei).

12:58 Lufthansa - cea mai mare companie aeriana europeana - a anuntat pentru astazi aproximativ 200 de zboruri, adica doar 15% din traficul obisnuit.

12:00 Spatiul aerian din nordul Italiei a fost deschis treptat, incepand de marti dimineata, in special pe aeroporturile Malpensa, Linate si Milano.

"Asa cum a anuntat luni Autoritatea italiana a aviatiei civile (ENAC), spatiul aerian italian a fost redeschis traficului", a declarat un oficial ENAC, Vitaliano Turra.

"Evident, este vorba de o situatie in evolutie constanta. Dupa ce marti dimineata s-au inregistrat primele zboruri cu plecare de pe aeroportul Fiumicino (Roma), inclusiv un zbor spre Praga, urmeaza si spre alte destinatii", precizeaza Turra.

11:30 Compania British Airways a anuntat ca isi anuleaza marti toate zborurile pe distante scurte si medii, din cauza noilor ingrijorari privind intensitatea norului de cenusa provocat de eruptia vulcanului islandez.

Compania a adaugat ca spera sa isi reia zborurile pe distante lungi dupa ora locala 16.00 (18.00, ora Romaniei), in eventualitatea unei redeschideri "complete si permanente" a spatiului aerian britanic.

11:15 Aeroporturile pariziene Roissy-Charles de Gaulle si Orly vor asigura marti trei sferturi din zborurile internationale, a anuntat ministrul francez al Ecologiei, Jean-Louis Borloo.

La randul sau, compania Air France a anuntat ca zborurile pe distante lungi cu plecare de la Roissy si Orly vor intra de marti in regim normal.

Air France va relua si o parte din cursele interne, in timp ce cursele europene vor fi reluate in cursul dupa-amiezii.

11:00 Aeroportul Otopeni a anulat 61 de curse marti, pana la ora 10.00, iar Aeroportul Baneasa alte 13, pana la ora 11.00, a declarat purtatorul de cuvant al Aeroportului "Henri Coanda", Valentin Iordache.

Iordache a precizat ca pe Aeroportul Otopeni erau programate, marti, 226 de curse tur - retur, iar pe Aeroportul Baneasa 74.

07:30 Oficial, spatiul aerian al Europei s-a redeschis in aceasta dimineata. Insa unele tari, precum Olanda si Germania, au facut pasul decisiv inca de luni seara. Tot luni seara, la ora 21:00, si spatiul aerian al Romaniei a fost redeschis traficului in totalitate, astfel ca toate aeroporturile din tara sint operabile.

Secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Marin Anton, a subliniat ca redeschiderea spatiului romanesc aerian este "cea mai buna veste pentru companiile aeriene".

Potrivit acestuia, compania Tarom a pierdut aproximativ trei milioane de euro in zilele in care nu a putut opera, inclusiv in ziua de luni. "Dar si companiile private au pierdut foarte mult", a adaugat secretarul de stat.

El a explicat ca oricand exista riscul sa revina norul de cenusa vulcanica in spatiul aerian romanesc, dar ca, din datele detinute, sunt sase mari ca acesta sa ocoleasca Romania, deoarece vulcanul nu mai erupe puternic in acest moment.

In ceea ce priveste alte state din Europa, avem si vesti proaste. Se pare ca un nou nor de cenusa se indreapta deja spre Marea Britanie.

Decizia Bruxelles-ului privind redeschiderea spatiului aerian trebuie sa treaca testul realitatii. Teoretic, continentul a fost impartit in trei zone.

Prima, aflata in apropierea imediata a norului de cenusa, ramane sub interdictia totala a zborului. In a doua zona, a carei intindere va fi stabilita in functie de evolutia norului de cenusa, restrictiile vor fi ridicate progresiv, in timp ce in a treia zona, lipsita de risc, nu vor exista niciun fel de interdictii.

Asta inseamna ca fiecare guvern va aplica planul de normalizare de capul sau. Si cum sunt 30 de tari afectate de restrictiile aeriene, cu siguranta europenii nu se vor plictisi nici in zilele urmatoare.

Traficul aerian din Europa se asteapta sa revina in totalitate la normal pana joi, cu conditia ca eruptia sa nu se intensifice. Ceea ce nu este garantat, deoarece norii cu particule fine, periculoase pentru motoarele avioanelor, reprezinta in continuare un pericol.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Vezi aici cum ne-ar putea afecta cenusa vulcanica sanatatea!
Vezi aici cum ne-ar putea afecta cenusa vulcanica sanatatea!

Sanatatea ne este pusa in pericol daca cenusa vulcanica va ajunge la o altitudine mai mica de 2.000 de metri, adica daca cel mai sumbru scenariu pomenit de autoritati se adevereste.

Norul de cenusa vulcanica a pus jumatate din Europa la pamant!
Norul de cenusa vulcanica a pus jumatate din Europa la pamant!

Peste 50% din traficul aerian european a fost si va fi in continuare anulat din cauza norului de cenusa vulcanica. Anuntul vine de la organizatia europeana pentru siguranta navigatiei aeriene, Eurocontrol, citat de Mediafax.

Recomandări
Crescătorii de păsări vin cu precizări despre culorile puilor și controalele efectuate de autorități
Crescătorii de păsări vin cu precizări despre culorile puilor și controalele efectuate de autorități

Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, din care fac parte aproximativ 150 de crescători, asigură consumatorii că puii din magazine sunt siguri pentru consum.

Primele roșii românești costă de două ori mai mult decât carnea: ”Exagerat! Nu se poate!”. Ce prețuri vor fi de Paște
Primele roșii românești costă de două ori mai mult decât carnea: ”Exagerat! Nu se poate!”. Ce prețuri vor fi de Paște

Primele roșii românești au apărut în piețe, însă puțini clienți le pot cumpăra pentru că un kilogram ajunge și la 50 de lei. Dublu față de pieptul de pui, de exemplu.  

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.