Disperare si panica! Siretul a atins cote alarmante. Evacuari de urgenta
UPDATE: O jumatate de Romanie sufera. In cealalta jumatate, oamenii se uita cu spaima la ce li se intampla semenilor lor. Este dezastru in Moldova, iar acest mare rau, tradus in cifre, ne determina sa cerem indurare.
Aproape 8.000 de persoane au fost evacuate, iar 4.000 de gospodarii din 14 judete sunt pline de noroi. Ce va urma, Dumnezeu cu mila. Sinistratii alungati de puhoaie au ramas si fara case, si fara gradini. Iar asta inseamna mizerie si foamete.
In acest moment situatia cea mai dramatica este in judetul Bacau. Siretul a inregistrat un debit de aproape 3.000 de metri cubi pe secunda. Localnicii din Saucesti au fost evacuati de la prima ora. Intr-un gest incredibil de solidariate nu si-au luat cu ei doar vitele, ci si cainii cei care i-au pazit pana astazi.
Apele au intat in Saucesti in jurul pranzului. Avertizarea autoritatilor a fost pe cat de clara, pe atat de sumbra. Tremurand de spaima, oamenii si-au pus in plase cateva lucruri. Femeile au vazut de copii, barbatii de porci, gaste sau vaci.
Cu fetele schimonosite de frica, crestinii s-au indreptat catre locuri mai inalte, unde apele Siretului nu pot ajunge.
Impresionanta este povestea unui catelus, care i-a condus pe militari pana la casa izolata a stapanului sau.
In fata pericolului, o femeie de 72 de ani, care a mai trecut prin cosmarul inundatiilor, a cedat si a avut nevoie de o medic. Facuse un atac de panica.
Unii localnici au refuzat insa vehement sa fie scosi din case, chiar daca vedeau cu ochii lor cum apa creste.
Intr-o parte din comuna, care inca nu era inundata, localnicii si-au varsat nervii pe viceprimarul din Saucesti. I-au reprosat ca autoritatile n-au construit digul promis de acum 3 ani.
La Doljesti, in Neamt, clopotele bisericii au anuntat toata suflarea de primejdie: vine Prutul mare! In cateva minute a inceput forfota. Oamenii ieseau grabiti din case, jandarmii purtau in brate bebelusi sau carau carucioarele copiilor pe deasupra apei. Milosi, militarii n-au lasat in voia sortii nici animalele. Cainii ramasi in curti si-au gasit singuri salvarea: unii s-au cocotat pe acoperisul cotetului, altii direct pe casa.
In zona, Siretul a mancat kilometri intinsi din uscat. O basculanta abia se mai vedea din apa, o rulota pluteste pe ape, iar in acest timp raul continua sa rupa diguri si sa muste din pamant.
Tot Siretul ameninta si comuna Sendreni din judetul Galati, unde 300 de familii sunt in pericol. Acolo, autoritatile vor incerca sa protejeze localitatea cu un baraj modular. Format din parapeti metalici, uniti de membrane din cauciuc, poate rezista unei forte de 3 tone.
17:30 Raul Prut a inceput sa iasa din albie si pe teritoriul judetului Vaslui, odata cu cresterea debitului evacuat din acumularea Stanca Costesti. Autoritatile judetene afirma ca "situatia este sub control".
17:25 Prefectul judetului Iasi, Dragomir Tomaseschi, sustine ca situatia este sub control pe raul Prut, pe sectorul Stanca Costesti-amonte Ungheni, dar si pe Jijia, in dreptul comunei iesene Andrieseni.
16:00 Premierul Emil Boc este in zonele afectate de inundatii din judetul Bacau si a declarat ca principala preocupare a autoritatilor trebuie sa fie, in prezent, aceea de a nu exista noi decese in urma inundatiilor si a precizat ca persoanele evacuate din case trebuie sa stea linistite pentru ca bunurile lor sunt pazite.
14:30 Hidrologii, avand in vedere situatia hidrometeorologica si prognoza pentru urmatoarele 48 de ore, prelungesc avertizarea emisa joi, pana duminica la ora 16.00, pentru raurile Prut, Siret si Olt.
Cod rosu pe raul Prut, pe sectorul Stanca Aval - amonte Ungheni, aferent judetelor Iasi si Botosani, si pe sectorul Sivita-Dunare (judetul Galati), pe raul Siret, pe sectorul Nicolae Balcescu - Dragesti (judetele Neamt si Bacau) si pe sectorul Sendreni-Dunare (judetul Galati).
14:00 Aproximativ 2.500 de locuinte si gospodarii din judetul Botosani au fost inundate, in ultimele opt zile, de apele raurilor Prut, Siret, Jijia, Buhai si Miletin, iar peste 3.800 de persoane au fost evacuate si salvate, arata un bilant provizoriu transmis, vineri, de ISU.
13:10 Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a platit, vineri dimineata, ajutoarele de deces, in suma totala de 115.000 lei, acordate familiilor ai caror membri au murit in urma inundatiilor din ultimele zile.
13:00 Aproape 250 de militari, cu 21 de mijloace tehnice, au actionat in sprijinul populatiei afectate de inundatii din localitati din judetele Bacau, Galati, Harghita, Botosani si Neamt, informeaza MApN.
11:20 Peste o suta de localitati din 14 judete au fost afectate de ploile din ultimele 24 de ore, iar 7.762 de persoane au fost evacuate, informeaza, vineri, Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU).
11:00 Echipele de interventie care au plecat cu o barca in satul Siretu, comuna bacauana Saucesti, pentru a salva un barbat izolat intre ape, in locuinta, au gasit in zona respectiva alte patru persoane care ramasesera blocate din cauza apelor revarsate ale Siretului.
10:00 Varful de viitura a trecut de Nicolae Balcescu, nivelul Siretului fiind in jurul orei 1.00 cu 1,32 metri peste cota de pericol, iar viitura a ajuns la Dragesti, unde se inregistreaza un nivel stationar si comparabil cu cel din 2008.
09:10 Prefectura Vaslui a declansat, vineri, o campanie de intrajutorare a sinistratilor din nordul Moldovei, afectati de inundatiile din ultima saptamana, deschizand centre de colectare a produselor alimentare neperisabile, materiale de constructii si imbracaminte.
09:00 Un numar de 250 de gospodarii si locuinte au fost inundate, in noaptea de joi spre vineri, in urma revarsarii raului Siret, in comunele nemtene Doljesti si Tamaseni.
08:45 Doua drumuri nationale din judetul Suceava si 12 drumuri judetene sunt inchise circulatiei vineri dimineata, circulatia feroviara este inchisa pe cinci linii, iar noua localitati sunt nealimentate cu energie electrica, potrivit unui comunicat al Prefecturii Suceava.
08:30 Toti cei peste doua mii de locuitori ai comunei Saucesti au fost evacuati de urgenta, vineri dimineata, dupa ce debitul Siretului a depasit maximul istoric inregistrat in 2008, iar digul ridicat de la inceputul sapatmanii pentru protejarea localitatii a cedat sub presiunea apei.
07:00 Atat digul de la Mircesti, judetul Iasi, cat si cel de la Tamaseni, judetul Neamt au cedat la presiunea apelor, in ciuda eforturilor depuse de soldatii si jandarmii din cele doua judete.
Sute de oameni au fost nevoiti sa-si abandoneze casele in graba, iar autoritatile iau acum in calcul posibilitatea unor detonari controlate, pentru a indrepta apele spre zone nelocuite.
Si in judetul Dambovita, ploile torentiale au inundat joi seara mai multe gospodarii din orasul Moreni. Oamenii spun ca a venit atat de multa apa de pe dealurile din apropiere incat n-au mai avut timp sa-si salveze pasarile, multe pierind inecate in cotete.
A fost prapad si in Harghita. Aproximativ o suta de case, si sute de hectare de terenuri agricole au fost inundate in urma ploilor torentiale cazute in localitatile Vlahita si Capalnita. Hidrologii au instituit, joi dupa-amiaza, codul rosu de inundatii si pe sectorul Tomesti - Sancraieni al Oltului, in judetul Harghita, pastrand avertizarea pentru anumite tronsoane ale Siretului si extinzand-o pentru un nou segment al Prutului.
Debitul Siretului a ajuns, in zori, la 2858 de metri cubi pe secunda - enorm, in conditiile in care raul curge, in mod normal, cu 40.
In aceste conditii - digurile, si daca nu se rup, devin inutile. Apa a trecut peste dig la Saucesti, unde mare parte dintre locuitori au plecat inca de joi - iar acum se fac evacuari fortate.
Tot in judetul Bacau, au aparut probleme si la Sendreni. Apele Siretului au rupt drumul, si satul a ramas complet izolat, spre groaza oamenilor care nu stiu cum vor mai putea sa plece, daca le vor fi inundate si casele.
Potrivit Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, peste 13.000 de romani sunt de acum oficial fugari din calea apelor care au inundat 160 de localitati, din 22 de judete ale tarii.