Harta durerii. Moldova distrusa de inundatii

×
Codul embed a fost copiat

In nordul Moldovei, toata lumea cauta puterea s-o ia de la capat: sa-si repare casele si sufletele dupa multele inmormantari care vor urma.

In Suceava si Botosani, sunt peste 7.500 de gospodarii afectate si aproape 400 de locuinte transformate in mormane de caramizi si lemne, bune de nimic. 20 de oameni au murit in aceste zone, iar cinci n-au fost gasiti nici pana acum, desi scafandrii profesionisti au primit misiunea sa-i caute neincetat.

Agonia pare fara sfarsit pentru familia unui inginer de 26 de ani din Calinesti, judetul Suceava. Tanarul a fost luat de ape luni dupa-amiaza, cand viitura a facut prapad in zona. De atunci, mama si sora nu mai au liniste. Il cauta fara oprire. Joi le-au venit in ajutor si doi scafandri de la Bucuresti.

Inginerul plecase sa isi ajute sora, speriata ca apa acoperise strazile si nu putea ajunge acasa. Nu a reusit insa.

In acelasi sat, o alta familie este in stare de soc. Doi batrani au fost luati pe sus de viitura, iar fiicele si nepoatele s-au intors din Italia, cum au aflat de nenorocirea de acasa.

Citește și
Inundatii
Caras Severin: a plouat intr-o ora cat intr-un an! Doi oameni au murit
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Localnicii din Calinesti tremura inca atunci cand isi aduc aminte ca viitura a luat trei vieti si a distrus aproape 50 de case.

Trusesti, judetul Botosani este alt loc pe harta durerii. Apele au maturat totul in cale. 40 de case stau sa cada, iar 230 sunt inundate. Proprietarii uneia dintre ele - o vila cu etaj abia construita - abia au aflat de necazul care i-a lovit. Cei doi soti muncesc de cativa ani in strainatate, sa isi poata face un rost in tara.

Soarta a fost nemiloasa si cu un pompier din Dorohoi, zona greu incercata de inundatiile fatale pentru sase localnici. In timp ce tanarul ii salva pe cei blocati casele pline de apa, locuinta lui era, si ea, sub asediul puhoaielor. Salvatorul a reusit sa isi recupereze doar uniforma...

Acelasi ghinion a lovit aproape 900 de gospodarii din Dorohoi. 250 dintre ele trebuie refacute complet.

19:10 Peste 200 de familii din Saucesti, Bacau, au fost evacuate din calea apelor Siretului, multi dintre localnici refuzand insa sa plece din case, de teama hotilor. In ultimele ore, la Saucesti au fost inundate peste o suta de gospodarii.

13:50 Aproximativ 350 de hectare de teren au fost inundate in doua localitati din judetul Olt, un pod si doua podete au fost afectate, iar in subsolul Hotelului Sucidava din orasul Corabia au fost semnalate infiltratii, in urma revarsarii Dunarii.

13:40 Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a ajuns, joi dupa-amiaza, in municipiul Dorohoi, unde viziteaza cateva din casele afectate de inundatii, la ora transmiterii acestei stiri fiind intr-o casa care a fost inundata de sase ori pana in prezent.

13:30 Un numar de 30 de gospodarii din satul Schineni, comuna Saucesti, judetul Bacau, au fost inundate, joi, in urma revarsarii Siretului, la ora transmiterii acestei stiri actiunea de evacuare a localnicilor fiind in curs de desfasurare.

12:55 Ministrul muncii, Mihai Seitan, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ca plata ajutoarelor de inmormantare, pentru familiile in randul carora au fost inregistrare decese in urma inundatiilor, se va face joi sau, cel tarziu, vineri.

12:50 Autoritatile locale din comuna covasneana Varghis au decis, joi, sa inchida drumul comunal care face legatura intre Racosul de Sus si Augustin, din cauza ca podul din prima localitate a fost deteriorat, in urma ploilor abundente din ultimele zile.

12:45 Inundatiile provocate de ploile abundente cazute in ultimele zile in judetul Iasi au produs pagube in sase localitati, fiind avariate sase case si doua anexe gospodaresti, 11 poduri, trei kilometri de drum national, in timp ce peste 1.000 de hectare de teren agricol au fost inundate.

12:40 Peste 500 de jandarmi si elevi jandarmi sunt mobilizati, joi, in noua judete din Moldova si Dobrogea, pentru a ajuta la consolidarea digurilor, la cautarea persoanelor disparute si la evacuarea si salvarea celor ale caror locuinte au fost inundate.

12:23 Peste 160 de localitati din 22 de judete au fost inundate, in ultimele 24 de ore, iar aproape 900 de persoane au fost evacuate din case, in vreme ce peste 2.800 de angajati ai MAI si ai altor structuri au intervenit pentru salvarea persoanelor si limitarea pagubelor, informeaza IGSU.

12:00 Raul Siret a atins, in cursul diminetii de joi, debite maxime in zona localitatii Pascani, iar viitura se indreapta spre localitatea Nicolae Balcescu, unde hidrologii estimeaza ca va ajunge vineri dimineata. Viitura formata in cursul noptii pe raul Suceava a trecut de confluenta cu Siretul, se arata intr-un comunicat de presa de joi al Administratiei Nationale "Apele Romane" (ANAR).

11:20 Unda de viitura pe raul Siret a trecut de municipiul Pascani fara sa produca inundatii si se indreapta catre localitatea Halaucesti, unde va ajunge in cateva ore, autoritatile continuand lucrarile de consolidare a digurilor de aparare, fiind adusi inclusiv jandarmi si militari.

10:55 Ministrul transporturilor si infrastructurii, Radu Berceanu, se afla joi in zonele afectate de inundatii din judetul Suceava, vizita avand ca scop evaluarea pagubelor si identificarea solutiilor de remediere a acestora, a anuntat ministerul de resort.

10:54 Cele mai recente date oferite de Sistemul de Gospodarire a Apelor din Covasna arata ca, joi dimineata, in judet, cotele Raului Negru si ale Oltului, rauri aflate sub avertizare hidrologica, sunt in scadere sau stationare.

10:53 Toate drumurile din judetul Covasna care au fost blocate in urma inundatiilor au fost redeschise traficului si doar pe drumul judetean dintre localitatile Ozun si Magherus mai este apa pe carosabil, dar se poate circula cu autoturisme.

10:40 Peste doua mii de persoane din comuna bacauana Saucesti sunt evacuate, la ora transmiterii acestei stiri, din calea apelor Siretului, debitul raului in zona fiind de aproape 2.500 de metri cubi pe secunda.

10:30 Inundatiile provocate de ploile abundente cazute in aceasta saptamana in judetul Suceava au afectat 72 de localitati, fiind evacuate 2.390 de persoane, 501 persoane sunt izolate temporar, 47 de case sunt distruse si 4.228 case sunt avariate.

10:04 Circulatia pe Drumul National 12C in zona Lacu Rosu - Cheile Bicazului a fost inchisa, joi dimineata, din cauza inundatiilor si a aluviunilor aduse pe carosabil de apele revarsate ale raului Bicaz.

10:00 Nivelul Dunarii era joi dimineata de 657 de centimetri, similar celui maxim atins la viitura produsa pe fluviu in anul 2006, in digul de aparare, suprainaltat cu o zi in urma cu saci umpluti cu nisip aparand infiltratii, care sunt insa preluate de canalizarea municipiului Galati.

09:49 Comuna nemteana Damuc si un sat al comunei Bicaz Chei sunt nealimentate cu energie electrica, joi dimineata, in urma unei puternice furtuni produse in noaptea de miercuri spre joi, doua sute de gospodarii sunt izolate, iar opt sute de gospodarii au fost afectate.

09:30 Debitele raului Siret sunt in crestere, joi dimineata, iar autoritatile lucreaza intens la consolidarea digurilor in zonele localitatilor Mircesti si Halaucesti, pentru evitarea producerii unor inundatii, a declarat prefectul judetului Iasi, Dragomir Tomaseschi.

09:00 Meterologii au prelungit avertizarea Cod galben de ploi, noua atentionare emisa joi dimineata fiind valabila pentru Moldova, nordul Dobrogei, nord-estul Munteniei, precum si zona Carpatilor Orientali, pana vineri la ora 9.00.

Astfel, 18 judete vor fi afectate de ploi in urmatoarele ore. Acestea sunt Bacau, Brasov, Braila, Botosani, Buzau, Bistrita-Nasaud, Covasna, Galati, Harghita, Iasi, Maramures, Mures, Neamt, Prahova, Suceava, Tulcea, Vaslui si Vrancea.

07:00 22 de oameni au pierit, iar 7.000 au fost evacuati din calea puhoaielor care au inghitit localitati intregi si suprafete intinse de teren agricol.

In Suceava, Neamt, Iasi si Botosani, pagubele sunt uriase. Azi noapte, in satele de unde s-au retras apele, rudele celor disparuti s-au intors, sfasiate de durere.

In localitatea suceveana Calinesti, doi soti, de 69 si 79 de ani, au fost luati de puhoaie. Cand au primit vestea tragica, rudele aflate in Italia au venit in graba in tara. Miercuri seara au ajuns la casa batranilor. Nu si-au mai putut stapani lacrimile cand au vazut dezastrul.

Ceilalti localnici care au reusit sa se refugieze in locuri sigure s-au intors miercuri seara acasa. Locuintele lor erau insa de nerecunoscut. Cand au vazut prapadul lasat in urma de ape, i-a cuprins deznadejdea.

Desi erau epuizati, oamenii n-au vrut sa inchida ochii. S-au temut ca viitura i-ar putea lovi din nou.

In Suceava au inceput sa soseasca primele ajutoare pentru sinistrati: apa potabila, conserve si paturi. Pompierii le-au distribuit si i-au ajutat pe oameni sa-si salveze din case bunurile.

In acest moment situatia este grava judetele Neamt, Iasi si Suceava. Aici 26 de localitati au intrat in alerta. Aproape 7.000 de persoane au fost evacuate si peste 200 de locuinte distruse de ape.

Peste 3000 de angajati ai ISU si jandarmi, politisti, lucreaza pentru a le acorda sinistratilor ajutor.

Meteorologii au extins avertizarea de cod galben de ploi pentru 18 judete din Moldova si nordul Dobrogei, pana astazi la ora 9. Aici, avertizeaza specialistii, cantitatile de apa cazute vor fi insemnate.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Romania se ineaca in suferinta. 22 de morti, mii de case distruse
Romania se ineaca in suferinta. 22 de morti, mii de case distruse

UPDATE: Romanii sunt pribegi in tara lor. 7000 de oameni au fugit din fata potopului, tarand dupa ei animalele, singura lor comoara. In urma au ramas in voia sortii aproape 3000 de case pline de mal si gunoaie. Iar 200 au fost rase de pe fata pamantului.

Caras Severin: a plouat intr-o ora cat intr-un an! Doi oameni au murit
Caras Severin: a plouat intr-o ora cat intr-un an! Doi oameni au murit

UPDATE: Natura dezlantuita si-a aratat marti seara forta in Caras Severin. In zona Teregova - Armenis, a plouat in mai putin de o ora - cat intr-un an, mai exact 110 litri de apa pe metru patrat.

Vremea saraciei. Jumatate din productia de grau, compromisa
Vremea saraciei. Jumatate din productia de grau, compromisa

Cod rosu si inundatii cu urmari nefaste pentru agricultura si PIB. Ploile severe au compromis in unele judete jumatate din productia de grau.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.