Prima țară din Europa care devine nefumătoare. Cum a reușit să elimine acest viciu
Suedia este pe cale să devină prima țară nefumătoare din Europa, adică să aibă un procent de sub 5% din populația adultă care fumează zilnic.
Țara scandinavă are cel mai mic număr de fumători din UE. Experții spun că acest lucru se datorează campaniilor anti-fumat și a legilor introduse în ultimele decenii, în timp ce alții spun că un factor important a fost și apariția „snus” - un produs cu tutun care este interzis în toate celelalte state din UE, dar în Suedia este considerat o alternativă la țigări, conform CBS News.
Astfel se face că tinta de 5% este pe cale să fie atinsă în curând. Doar 6,4% dintre suedezii cu vârsta de peste 15 ani fumau zilnic, conform unei statistici din 2019. Este cel mai mic procent din Uniunea Europeană, și cu mult sub media de 18,5% care se înregistrează la nivelul comunității europene, conform Eurostat.
Iar de atunci numărul fumătorilor a continuat să scadă, ajungând la 5,6% anul trecut, potrivit Agenției Publice de Sănătate de la Stockholm.
„Ne place să trăim sănătos, cred că acesta este motivul. Nu-mi place mirosul, vreau să am grijă de corpul meu”, a declarat Carina Astorsson, o localnică din Stockholm.
Riscurile pe care le prezintă fumatul sunt cunoscute de aproape toți suedezi, inclusiv de tinerele generații. În urmă cu 20 de ani, aproape 20% dintre suedezi fumau - o rată destul de scăzută la nivel global, la acea vreme. De atunci, măsurile de descurajare a fumatului au redus procentajul fumătorilor în Europa, mai ales prin interzicerea fumatului în restaurante.
Suedia a mers mai departe cu măsurile și, potrivit autorităților, acest lucru se vede în ratele reduse de cancer la plămâni.
„Am restricționat devreme fumatul în public, mai întâi la locurile de joacă pentru copii și centrele after-school, iar apoi în restaurante, cafenele exterioare și locuri publice, cum ar fi stațiile de autobuz. În paralel, taxele pe țigări și restricțiile stricte asupra reclamelor la aceste produse au avut un rol important”, a declarat Ulrika Arehed, secretar-general al Societății Suedeze de Cancer.
Persoanele care își aprind o țigară sunt tot mai rare în țara cu 10,5 milioane de locuitori. Fumatul este interzis în stațiile de autobuz și peroanele gărilor și la intrările în spitale și în alte clădiri publice. La fel ca în cea mai mare parte a Europei, fumatul nu este permis în baruri și restaurante, dar din 2019 Suedia a interzis fumatului și în zonelor lor de relaxare în aer liber.