În ce sunt investiți banii de la Pilonul II de pensii

Pensie

Oamenii care și-au retras până acum pensiile de la Pilonul II au încasat mai mult decât au cotizat.

Asta pentru că banii depuși lună de lună de participanți sunt investiți de fondurile de pensii private pentru a obține randamente competitive.

Oamenii care și-au retras până acum pensiile de la Pilonul II au încasat mai mult decât au cotizat. Asta pentru că banii depuși lună de lună de participanți sunt investiți de fondurile de pensii private pentru a obține randamente competitive.

Fondurile de pensii private sunt obligate prin lege să aibă un randament pozitiv pe intreaga perioada de acumulare. Asta înseamnă că beneficiarii nu pot avea în contul de la Pilonul II mai puțini bani decât contribuția totală din perioada în care au fost activi în câmpul muncii, din care se deduc comisioanele de administrare.  

Dar, potrivit unui raport al Autorității de Supraveghere Financiară, cei care au retras banii de la Pilonul II în ultimii cinci ani de zile au încasat cu până la 185% mai mult față de valoarea contribuțiilor, adică de aproape trei ori mai mulți bani.

Cele șapte fonduri de pensii din Pilonul II  au avut un randament mediu anual de 7,3% în ultimii 14 ani. Trebuie însă precizat că performanțele anterioare ale unui fond de pensii nu reprezintă o garanție pentru realizările viitoare.

Ce investiții au făcut fondurile de pensii cu banii de la Pilonul II

Toate fondurile de pensii administrate privat au investit cel mai mare procent din active în titluri de stat, considerate printre cele mai sigure. Mai exact, între 51% și 65% din activele totale ale fiecărui fond sunt plasate în titluri de stat.

Alte instrumente financiare precum acțiunile listate la Bursă, aproape un sfert din portofoliul investițional, și obligațiunile corporative se regăsesc în portofoliile investiționale ale fondurilor de pensii în procente semnificative. 

Restul banilor de pensii sunt plasați în depozite bancare, fonduri mutuale ori alte obligațiuni.

Investițiile în obligațiuni corporative au o pondere de 8,62% în totalul activelor fondurilor de pensii administrate privat. Investițiile în obligațiunile emise de organisme străine neguvernamentale s-au situat la un procent de 1,81%, investițiile în obligațiuni municipale fiind de 0,28%. 

Potrivit ASF, emitenții obligațiunilor corporative provin din țări precum SUA (40%), Spania (14%), Olanda (11%), Franța (5%), emitenții locali fiind în procent de 26%. Fondurile de pensii administrate privat au investit în obligațiuni corporative românești emise de Banca Comercială Română în procent de aproximativ 16,34% din totalul obligațiunilor corporative, Raiffeisen Bank SA în procent de 7,24%, UniCredit Bank SA în procent de 1,57% și Alpha Bank România SA în procent de 0,36%. 

Iar plasamentele fondurilor de pensii administrate privat în depozite bancare și conturi curente, la 30 iunie 2022, se situau în jurul valorii de 2,40 miliarde lei. Principalele cinci instituții la care fondurile de pensii administrate privat dețin depozite bancare sau conturi curente sunt: ING Bank România, Citibank România, BRD - Groupe Société Générale SA, Banca Comercială Română și Raiffeisen Bank SA, conform ASF.

Cât de riscante sunt investițiile 

Conform legislației în vigoare, fondurilor de pensii private urmează o strategie generală conservatoare, investițiile acestora fiind realizate preponderent în obligațiuni suverane, dar și în companii listate pe piața de capital, care sunt transparente și care respectă guvernanța corporativă.

De asemenea, legea le interzice fondurilor de pensii private să investească banii participanților în active toxice sau periculoase.

Dacă un fond de pensii private face investiții iresponsabile și ajunge să aibă timp de patru trimestre consecutiv o rată de rentabilitate mai mică decât media pieței, ASF îi retrage autorizația iar banii contribuabililor sunt mutați la un alt fond.

Până în prezent (noiembrie 2022), cele 7 fonduri de pensii din Pilonul II au făcut plăți totale în valoare de 1 miliard de lei către 80.000 de beneficiari și moștenitori. Suma medie primită în primele opt luni din anul 2022 este de aproape 16.900 de lei.

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
Câți bani vei retrage din Pilonul II de pensii
Câți bani vei retrage din Pilonul II de pensii
Ce sumă va avea în contul de la Pilonul II un român cu salariul mediu, în momentul pensionării
Ce sumă va avea în contul de la Pilonul II un român cu salariul mediu, în momentul pensionării

De la înființarea Pilonului II în România, în 2008, fondurile de pensii private au avut un randament pozitiv, iar persoanele care au retras banii din cont au primit sume mai mari decât totalul contribuțiilor acumulate.

Cum poți afla câți bani ai în contul de pensie privată de la Pilonul II
Cum poți afla câți bani ai în contul de pensie privată de la Pilonul II

Toţi românii care cotizează la Pilonul II pot verifica online, în orice moment, la ce fond contribuie și câți bani s-au adunat în contul lor personal.

Recomandări
ANM anunță val de frig pentru toată țara. Cât va dura. Cod galben de viscol și vânt
ANM anunță val de frig pentru toată țara. Cât va dura. Cod galben de viscol și vânt

Administrația Națională de Meteorologie a emis, duminică dimineața, mai multe atenționări de vreme rea.

LIVE UPDATE de la Infotrafic, starea drumurilor afectate de viscol și ninsori. Unde este închisă circulația
LIVE UPDATE de la Infotrafic, starea drumurilor afectate de viscol și ninsori. Unde este închisă circulația

Codurile galben și portocaliu de vreme rea, ce au cuprins România, au adus probleme în multe județe. A nins și a viscolit în noaptea de sâmbătă spre duminică, iar vizibilitatea a fost scăzută.

Volodimir Zelenski recunoaște: ”Ne aflăm din nou într-un astfel de moment. Situaţia se complică”
Volodimir Zelenski recunoaște: ”Ne aflăm din nou într-un astfel de moment. Situaţia se complică”

În Ucraina, situaţia ”se complică” pe teren din cauza trupelor ruseşti. Această țară este din nou ţinta unor bombardamente intense ale Rusiei, a recunoscut sâmbătă preşedintele Volodimir Zelenski.