Sănătatea mintală a tinerilor este în pericol. Care sunt principalii factori care provoacă stres. „Totul este o marfă”
Problemele de sănătate mintală în rândul tinerilor au crescut alarmant. Locurile de muncă nesigure, criza climatică și rețelele de socializare sunt principalele cauze care duc la un declin „periculos”, potrivit unei cercetări.
„Există o nevoie urgentă de a aborda acești factori determinanți și de a îmbunătăți tratamentele de sănătate mintală pentru a împiedica ratele de deces prematur, dizabilități și potențial pierdut, toate acestea escaladând în ultimele două decenii”, a constatat cercetarea Comisiei de psihiatrie Lancet privind sănătatea mintală a tinerilor, potrivit The Guardian.
Publicată miercuri, lucrarea a fost condusă de directorul executiv al Centrului de Excelență Orygen din Australia în domeniul sănătății mintale a tinerilor, prof. psihiatru Patrick McGorry, care a declarat că „aceasta este cea mai gravă problemă de sănătate publică pe care o avem”.
Alegeri 2024
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
„Dacă deteriorarea rapidă a sănătății s-ar produce în orice alt domeniu al sănătății, cum ar fi diabetul sau cancerul, guvernele ar lua măsuri drastice”, a spus el.
Câți tineri se confruntă cu probleme de sănătate mintale
În timp ce bolile mintale reprezintă cel puțin 45% din povara globală a bolilor la persoanele cu vârste cuprinse între 10 și 24 de ani, doar 2% din bugetele globale pentru sănătate sunt dedicate asistenței medicale mintale, se arată în raport.
Chiar și în cele mai bogate țări, mai puțin de jumătate din nevoi sunt abordate, se arată în raport.
Există „o ambivalență pe care societatea o manifestă adesea față de tineri și față de nevoile lor”, a spus McGorry. „Dar asistăm la o mare fragmentare a societății, în care totul este o marfă”, a spus el.
Acest accent global pe individualism și concurență distruge legăturile sociale, erodează bunăstarea și serviciile publice și împuternicește industriile și corporațiile dăunătoare, a spus el.
„Există mult mai puțină securitate și speranță pentru viitor în jurul generației actuale decât oricând înainte. Provocările cu care se confruntă generația actuală de tineri sunt fără precedent, sunt devastatoare și sunt mai grave decât au fost vreodată.”.
Factorii de stres
În multe țări, prețul median al unei case este de câteva ori mai mare decât salariul mediu anual. În plus,rețelele sociale și platformele digitale slab reglementate, care favorizează polarizarea politică, îi fac pe tineri să se simtă din ce în ce mai izolați, a spus McGorry.
„Există atât de multe lucruri dăunătoare care se întâmplă pe platformele de care sunt responsabili titanii tehnologiei și care sunt complet o lege în sine”, a spus el. „Nu tinerii sunt problema, sau că ar trebui să fie restricționate. Ar trebui să facem din [mediul digital] un loc sigur în care să te afli.”
Documentul comisiei, al cărui coautor sunt psihiatrii, psihologii, cercetătorii și tinerii, descrie modul în care tinerii sunt cei mai mari utilizatori de internet, adesea „constant” online, iar acest lucru are potențialul de a dăuna și de a pune în pericol sănătatea mintală.
Documentul avertizează: „Sănătatea mintală, care a fost principala problemă socială și de sănătate cu impact asupra vieții și viitorului tinerilor timp de decenii, a intrat într-o fază periculoasă. [Este] o amenințare majoră la adresa vieții și viitorului tinerilor, iar dovezile alarmante sugerează că prevalența și impactul său sunt în continuă creștere în multe contexte cu resurse ridicate”.
O analiză condusă de King's College din Londra recunoaște că o mare parte din dovezile care stau la baza raportului comisiei provin din țări cu venituri ridicate, ceea ce este problematic, deoarece 90% dintre copii și adolescenți trăiesc în țări cu venituri mici și medii, care „au cea mai mare povară a bolilor mintale”.
În țările cu venituri mici și medii, nivelul nevoii nesatisfăcute de servicii de sănătate mintală poate ajunge aproape de 100%, a declarat purtătorul de cuvânt al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Carla Drysdale.
„Toate țările, indiferent de constrângerile legate de resurse, pot lua măsuri pentru a îmbunătăți prevenirea și îngrijirea sănătății mintale pentru tineri”, a spus ea.
Un psihiatru pentru copii și tineri care nu a fost implicat în raportul comisiei, Dr. Paul Denborough, a descris lucrarea Lancet ca fiind „exactă, în sensul că o societate în care există o mai mare inegalitate și marginalizare este foarte distructivă”.
„Politicile guvernelor nu favorizează cu adevărat tinerii”, a spus el.
Sinuciderea este principala cauză de deces în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani în Australia, între 15 și 19 ani în Noua Zeelandă și între 15 și 39 de ani în India.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: studiu, boli, tineri, sanatate mintala, myimpact,
Dată publicare:
14-08-2024 14:51