Peste 5.000 de elevi din Alba Iulia au realizat opere prin care au redat lumea satului autentic românesc
Lumea satului autentic românesc poate fi admirată și la muzeu, la Alba Iulia! Peste 5.000 de elevi din 63 de comune și-au dovedit măiestria în a reda cât mai fidel imaginea locului copilăriei lor.
Totul în cadrul unui concurs, al cărui scop este să insufle tinerei generații dorința de a păstra valorile tradiționale locale.
Peste 200 de machete și desene inspirate de lumea satului au fost expuse la muzeul din Alba Iulia. Sunt doar cele răsplătite cu locul I la competiția "Satul Copilăriei mele".
O machetă ce redă până în cel mai mic detaliu casele tradiționale din Apuseni este opera elevilor din Albac.
Elevă: „Noi ne-am inspirat din comunitate, de la noi din sat, din satul nostru noi am reprezentat casa bunicilor.”
Elevă: „Am întrebat bunicii cum erau casele în trecut și am folosit elemente natural. Acoperișul este făcut din conuri reprezentând șindrila cum se făceau înainte casele. A durat o săptămână și ceva."
Iuliana Scrob, profesor: „Ne dorim cu tot dinadinsul să păstrăm tradiții, să cunoaștem cât mai bine arta strămoșilor noștri de a construi."
Andreea și colegii ei de la școala din Arieșeni au mizat pe casele din Țara Moților.
Elevă: „Am folosit materiale cât mai naturale, crengi, mușchi, materiale din lut. A durat destul de mult vreo 10-12 ore.”
Corina Nicoară, profesor documentarist: „Satul copilăriei lor, un sat de munte unde casele sunt răsfirate și tradițiile aparte, au lucrat destul de mult la aceste machete.”
Elevii din comuna Sălciua au realizat machete ale gospodăriilor din zona de munte și ale unor obiective turistice din Apuseni.
Elevă: „Biserica a fost grea de făcut și de pus tot mușchiul acesta pe jos. Am folosit materiale luate din diferite locuri pietricele, lemne, ață, mult carton.”
Alți elevi s-au concetrat pe procesul de coacere a pâinii.
Elevă: „Reprezinta cuptorul bunicii. Aici am încercat să o reprezint pe bunica care e făcea pâine de fiecare dată când mergeam la ea.”
Lucrările realizate în cadrul celei de-a patra ediții a concursului "Satul copilăriei mele" rămân expuse la muzeul din Alba Iulia timp de o lună.
Sursa: Pro TV
Etichete: scoala, elevi, alba iulia, muzeu, tradiții, myimpact,
Dată publicare:
08-03-2024 07:30