Italia reintroduce „scăderea notei la purtare” și exmatricularea, pentru a „readuce respectul în școli”

elevi
Getty

Italia a reintrodus exmatricularea din școli a elevilor care au un comportament necorespunzător, în contextul în care crește îngrijorarea cu privire la agresivitatea lor la adresa profesorilor.

În România, Ministerul Educației îndeamnă, nu obligă, școlile să țină elevii indisciplinați în „săli de detenție”. Exmatricularea în România a fost reintrodusă, în noul Statut al elevului, după o pauză de circa doi ani. 

Unele publicații, din Italia dar și din alte state europene, au prezentat reintroducerea măsurii ca o întoarcere la „fascismul lui Mussolini”.

Politica „notelor pentru purtare”, similară cu o măsură introdusă pentru prima dată de guvernul fascist al lui Benito Mussolini în 1924, face parte dintr-un proiect de lege privind educația care a fost aprobat miercuri în parlament și conferă școlilor puterea de a elimina elevii doar pe baza comportamentului lor.

Elevii de gimnaziu și de liceu care obțin un notă mai mică sau egală cu 5 din 10 la purtare vor pica anul și vor fi nevoiți să îl repete, chiar dacă nivelul lor școlar este la înălțime. De partea cealaltă, elevii de liceu care obțin doar șase puncte la purtare vor trebui să susțină un test de educație civică. De asemenea, notele la purtare vor influența în mare măsură susținerea examenului crucial de maturitate.

Citește și
furnici mancare
Mii de elevi dintr-un mare oraș al țării au primit la școală cornuri cu furnici și biscuiți cu mucegai. Ce a urmat
Ce ar face Budapesta dacă ar fi atacată de ruși. Răspunsul a stârnit furie în Ungaria, ce a spus un apropiat al lui Viktor Orbán

Amenzi de până la 10.000 de euro

„Reforma notelor pentru conduită restabilește importanța responsabilității individuale, pune în centrul atenției respectarea oamenilor și a bunurilor publice și restabilește autoritatea profesorilor”, a declarat Giuseppe Valditara, ministrul Educației din Italia. Premierul Giorgia Meloni a transmis anterior că schimbarea va „readuce respectul” în școli, informează The Guardian.

Au fost introduse amenzi cuprinse între 500 de euro și 10.000 de euro pentru acte de agresiune sau violență împotriva personalului școlar.

Legea, adoptată de Asociația directorilor de școli din Italia (ANP), vine în urma unei creșteri de peste 110% a incidentelor agresive împotriva personalului didactic de la începutul anului față de 2023. În multe cazuri, profesorii au avut nevoie de îngrijiri medicale, în timp ce în altele autorii au fost părinții elevilor. Elevii au adesea conflicte cu profesorii lor din cauza utilizării telefoanelor mobile în clasă.

Altfel, după o pauză de doi ani, în România a fost reintrodusă exmatricularea prin noul Statut al elevului, promovat de Guvern în această vară.

Articol recomandat de sport.ro
Al Hilal s-a săturat de Neymar! Ce se întâmplă cu starul brazilian care n-a mai jucat de un an
Al Hilal s-a săturat de Neymar! Ce se întâmplă cu starul brazilian care n-a mai jucat de un an
Funded by the European Union
Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate sunt ale autorilor și nu reflectă neapărat pe cele ale Uniunii Europene sau ale Comisiei Europene. Nici Uniunea Europeană și nici autoritatea care acordă finanțarea nu pot fi considerate responsabile pentru acestea.
Citește și...
Sute de elevi din Ilfov învață la școală cum să îngrijească animalele și cum să le respecte. „Au fost foarte încântați”
Sute de elevi din Ilfov învață la școală cum să îngrijească animalele și cum să le respecte. „Au fost foarte încântați”

După un proiect pilot de succes, ora „cu și despre animale" a devenit materie opțională în zeci de școli din Ilfov.

Mii de elevi dintr-un mare oraș al țării au primit la școală cornuri cu furnici și biscuiți cu mucegai. Ce a urmat
Mii de elevi dintr-un mare oraș al țării au primit la școală cornuri cu furnici și biscuiți cu mucegai. Ce a urmat

Elevii de la mai multe şcoli din municipiul Satu Mare au primit cornuri cu furnici şi biscuiţi cu mucegai, firma furnizoare fiind amendată cu 15.000 de lei, informează, marţi, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC).

Dezastru în învățământ. În mii de școli lipsesc sălile de sport, iar în multe dintre cele existente
Dezastru în învățământ. În mii de școli lipsesc sălile de sport, iar în multe dintre cele existente "iarna e extrem de frig"

A început "Săptămâna Europeană a Sportului Școlar", ocazie cu care în zeci de țări sunt puse la cale evenimente care promovează mișcarea. În tot acest timp, în România, infrastructura sportivă școlară este deficitară, după cum spun, cu amărăciune, profesorii și elevii.

De pildă, mii de unități de învățământ nu au sală de sport, iar copiii se adună în spații improvizate pentru ora de educație fizică.

Pentru a marca "Săptămâna Europeană a Sportului Școlar", aproape 300 de elevi de la Colegiul "Vasile Alecsandri" din Iași au facut, luni, mișcare pe terenul de sport. Dar asta numai pentru că vremea le-a permis.

Răzvan Zaharia, elev cu tricou alb: "Iarna facem într-o sală de curs fără mese, dar este greu cu 25 de elevi să încăpem toți".

Tudor Pintilie, elev cu tricou albastru: "Nu avem vestiare, nu avem săli de sport, nu avem un teren modern, jucăm aici".

Când temperaturile scad, la ora de educație fizică și sport, copiii sunt înghesuiți într-o sală de curs obișnuită.

Constantin Cotea, profesor de educație fizică și sport: "Nu putem face multe aici, doar câteva exerciții de forță și gimnastică acrobatică. Lecția are foarte mult de suferit, fiecare își așteaptă rândul să lucreze, e greu. De joc sportiv nu se poate discuta și de alte sporturi care se fac în sală, sunt straine de noi în perioada iernii".

Andrei Dorofte, profesor de educație fizică și sport: "Mișcarea ar trebui să fie un mod de viață pentru tineri, ajută la prevenirea bolilor, la starea de sănătate, dezvoltare fizică armonioasă. Iarna suntem două clase simultan, o clasă rămâne în clasă, jucăm șah, static, și o clasă vine aici și face ora de educație fizică".

De-a lungul timpului au existat diferite proiecte pentru o sala de sport.

Ghoerghiță Nistor, director Colegiul "Vasile Alecsandri" Iași: "Ultima dată a fost pe lista CNI. Sala de sport era înaltă, făcută la suprafață, având în vedere că noi avem biserica și monumentele istorice în jur, nu ne-a aprobat comisia de monumente".

Potrivit Institutului Național de Statistică, din cele 7.100 de scoli din țară, doar 5.600 au teren de sport si numai 4.600 - o sală de sport.

Mihaela Nabăr, președinte World Vision România: "Sunt săli in care iarna este extrem de frig, vara este extrem de cald. Sunt săli care favorizeaza aparitia unor accidente. Profesorii înșiși spun că le este teamă să ducă copii acolo, pentru că unele dintre ele arată mai rău decât acum 20 de ani".

Săptămâna Europeană a Sportului Scolar are loc în fiecare an la final de septembrie.

 

Recomandări
România, pregătită să se confrunte cu ciclonul. Ministrul Mediului: ”Duminică va fi cea mai grea zi. Toată lumea e în alertă”
România, pregătită să se confrunte cu ciclonul. Ministrul Mediului: ”Duminică va fi cea mai grea zi. Toată lumea e în alertă”

Duminică, 29 septembrie, va fi cea mai grea zi în ceea ce priveşte inundaţiile, a declarat, vineri, pentru Agerpres, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.

Lista PSD la parlamentare are nume precum Elisabeta Lipă și Florin Jianu. Ce se va întâmpla cu primarul Popescu Piedone
Lista PSD la parlamentare are nume precum Elisabeta Lipă și Florin Jianu. Ce se va întâmpla cu primarul Popescu Piedone

Lista PSD la alegerile parlamentare îi va avea pe Elisabeta Lipă și Florin Jianu. Setă negocieri și pentru Victor Ponta, iar primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, își va găsi și el, cel mai probabil, un loc.

Forțele lui Putin au lansat un atac devastator la granița României. Sunt mai mulți morți și răniți | VIDEO
Forțele lui Putin au lansat un atac devastator la granița României. Sunt mai mulți morți și răniți | VIDEO

Trei persoane au fost ucise şi alte 14 au fost rănite în urma unui atac rusesc care a avut loc în zori asupra oraşului Izmail din regiunea Odesa, aflat foarte aproape de România, de partea cealaltă a Dunării, relatează Ukrainskaia Pravda.